Vi tester 23 DAB-radioer

Ny radio? Her ser du hva du kan forvente

Vi hjelper deg å finne fram i jungelen av nye digitalradioer.

STORTEST: Dinside har testet til sammen 23 DAB+-radioer. Testene er gruppert etter pris, og vil bli publisert i dagene framover. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STORTEST: Dinside har testet til sammen 23 DAB+-radioer. Testene er gruppert etter pris, og vil bli publisert i dagene framover. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 13. desember blir Norge det første landet i verden som sender riksdekkende radiokanaler kun heldigitalt.

Enkelte lokalradioer vil fortsette å sende på FM noen år framover, men både NRK, P4 og Radio Norge og alle de andre riksdekkende reklamekanalene vil du bare kunne høre via DAB+ eller nettradio.

Dinside har testet til sammen 23 DAB+-radioer i ulike prisklasser: De rimeligste, radioer i mellomklassen og de dyreste. En oppsummering finner du HER.

Seks fylker igjen

Omleggingen har allerede skjedd i Nordland, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland, Sogn og Fjordane, Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder.

Den 20. september står de folkerike fylkene rundt Oslofjorden for tur. Denne dagen slukkes NRK-kanalene i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.

I de samme fylkene forsviner P4, Radio Norge og de andre reklamekanalene fra FM 8. desember.

Sist ut er Troms og Finnmark, der samtlige riksdekkende kanaler blir tause på FM-båndet 13. desember.

Du MÅ ikke kjøpe nye radio

Selvsagt kan du greie deg med mobil eller nettbrett. Noen hører også radio på PC-en, eller via en musikkstrømmer.

Med andre ord du ikke ha DAB for å få glede av radiotilbudet. Nettradio har jo også den fordelen at du kan høre utenlandske kanaler også.

Mange foretrekker likevel å høre på gamlemåten ved å rett og slett skru på radioen med en knapp.

Når du kommer lettere groggy ned på kjøkkenet og bare vil høre nyheter mens du lager dagens første kaffe, er det jo greit å slippe å fiske fram mobilen, starte en app og håpe på at WiFi-nettet er oppe og går.

I praksis viser det seg at mange holder seg til to-tre kanaler, for eksempel P1, P2 og P4.

På DAB finnes det likevel et mye større utvalg: Når du trykker på skanneknappen får du inn hele 15 NRK-kanaler, 15 riksdekkende reklamekanler og et utall lokalsendinger alt etter hvor du befinner deg i landet.

Litt vrient for teknofobe

Enkelte DAB-radioer kan være litt vriene å stille inn, også for de som har trening med moderne, digitale dingser.

Antallet knapper, menyer og tekniske begreper som kommer opp på skjermen kan virke forvirrende for noen og enhver.

Noen produsenter fortjener likevel ros for å ha redusert antall knapper og tastetrykk til et minimum.

Men når jobben med innstilling og programmering av kanaler først er gjort, er det som oftest enkelt å finne fram til P1+, P2, NRK Nyheter, P13 eller en av de andre yndlingsstasjonene dine.

Det er nok ikke så mange radioer med «gammel-DAB» igjen der ute. Har du en slik, kan du like gjerne kaste den. Alle DAB-radioer som selges i dag har DAB+, systemet som avløste «gamle» DAB i januar i fjor.

ULIKE: Det er store forskjeller på DAB+-radioer, både når det gjelder lyd og brukervennlighet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ULIKE: Det er store forskjeller på DAB+-radioer, både når det gjelder lyd og brukervennlighet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

24 radioer på testbenken

Dinside har testet en rekke DAB-radioer tidligere. Denne gangen har vi samlet hele 24 radioer for å sammenligne dem.

Det finnes mange flere der ute i butikkene, men vi har konsentrert oss om de merkene og modellene du har størst sjanse for å finne på kjøpesentre og og i kjedebutikker.

Vi har valgt ut radioer i flere prisklasser. Felles for dem er at de egner seg på kjøkkenet, stedet nordmenn flest hører radio når de ikke kjører bil.

Noen er rene bordradioer som trenger strøm fra veggen. Andre er kombinerte reiseradioer som også går på batterier.

Mange har Bluetooth, som gjør det enkelt å høre lyden fra mobilen på radioen. Noen kommer også med Spotify Connect og mulighet for å høre nettradio direkte.

Enekelte radioer har i tillegg mulighet for lyd i flere rom.

Får du hva du betaler for?

Prisene varierer fra noen få hundrelapper til flere tusen. Man skulle tro at man her som ellers får det man betaler for. Og slik er det stort sett. Det er ikke lett å få en knøttliten radio til å låte som en stor modell med velvoksen høyttaler.

LYD FRA KJØKKENBENKEN: Mange synes det er koselig med radio mens de spiser frokost og lager mat. Foto: Tyshchenko Photography/Shutterstock/NTB scanpix
LYD FRA KJØKKENBENKEN: Mange synes det er koselig med radio mens de spiser frokost og lager mat. Foto: Tyshchenko Photography/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Mange av de små radioene låter likevel overraskende bra, også når de spiller musikk.

De billigste og minste er derimot best egnet for deg som helst hører nyheter, diskusjonsprogrammer og andre sendinger der praten står i fokus. Man trenger jo ikke all verden dersom man bare skal lytte til nyheter og bakgrunnsmusikk på kjøkkenet eller badet.

De dyreste radioene i testen har varierende kvalitet, og ikke alle lever opp til prisen, verken når det gjelder brukervennlighet eller lyd.

Og skinnet bedrar: Flere av de billigste radioene ser ordentlig dyre ut, mens enkelte av de dyre faktisk skjuler prisen ganske godt rent utseendemessig.

Brukervennlig og lyd viktigst

Også brukervennligheten teller med når du skal velge radio

De fleste som har vokst opp med FM-radio vet at det er såre enkelt: Trykk på knappen, så kommer lyden av P1. Trykk på "2", så kommer P2 osv.

Slik mener vi det bør være med DAB+-radio også. Å knote det til med menyer og kryptiske feilmeldinger på dataspråk hører ingen steder hjemme i et så enkelt produkt som en radio.

Så var det prisen, da. Det er jo litt urettferdig å sammenligne en radio til 700 kroner med en til 4.000.

Vi har derfor delt opp testen i tre: Radioer til under tusenlappen, modeller mellom 1.000 og 2.000 kroner og luksus-radioer til over 2.000 kroner.

Testene vil bli publisert i løpet av de neste dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer