<b>NY OG BEDRE:</b> Dinsides strømkalkulator har blitt ny, og skal gjøre det lettere for deg å ta gode strømvalg.  Foto: DINSIDE.NO
NY OG BEDRE: Dinsides strømkalkulator har blitt ny, og skal gjøre det lettere for deg å ta gode strømvalg. Foto: DINSIDE.NOVis mer

Ny og bedre strømkalkulator

Det er dumt å betale mer enn du må. Vår nye strømkalkulator gir deg billigste strømabonnement.

Strømprisene har vært rekordlave det siste året, men det er fortsatt ingen grunn til å betale mer enn du må for strømmen.

Vi har fått finpusset på strømkalkulatoren vi har i samarbeid med Strømvalget.no, slik at det skal bli lettere for deg å finne billigste strømabonnement. Og følger du våre anbefalinger skal du også være sikret de tryggeste abonnementene.

GÅ TIL STRØMKALKULATOREN

Slik virker den:

Grovt sett er det fire trinn du må igjennom for å finne frem til den beste strømleverandøren.

Aller først fyller du inn postadressen din, slik at du får opp alle tilbud som er relevant for der du bor.

Så må du ta stilling til et par forutsetninger:

KRYSS AV: For at vi kan finne billigste strømavatale til deg, må vi vite et par ting om deg - og hvilken avtale du ønsker. Foto: DINSIDE.NO Vis mer


Først må du bestemme deg for hvilken avtaletype du ønsker, og du kan velge mellom spotpris, variabel strømpris og fastpris.

Så må du angi årlig forbruk. Dette har din nåværende strømleverandør oversikt over, du kan se på gamle strømregninger, og de fleste lar deg finne dette enkelt på nett. Dersom du ikke vet hvor mye strøm du vanligvis bruker, hjelper vi deg med et estimat: Alt du trenger å gjøre er å fylle inn hvor stor boligen din er.

Du må også velge hvordan du vil betale. Her kan du velge en eller flere faktureringsmetoder: Etterskuddsvis, A-konto og Forskuddsvis.

Når du trykker deg videre i kalkulatoren vil du få opp de billigste tre strømabonnementene. Du kan velge om du kun vil ha de avtalene du kan bestille direkte fra kalkulatoren - eller om du også vil se de avtalene som innebærer at du for eksempel må laste ned en app, like strømselskapet på Faceboook eller ringe dem for å få.

Dette huker du av for øverst til høyre: "Vis kun avtaler jeg kan bestille direkte".

Slik bytter du strømleverandør

GAMMEL REGNING: Det kan lønne seg å finne frem en gammel strømregning før du bytter. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Siste trinn er å bestille ny strømavtale. I tillegg til opplysningene du har gitt over, kan det være greit å ha følgende for hånden:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
De fleste vil godta en forespørsel selv om du ikke har disse dataene tilgjengelig, og la deg sende dem inn på SMS eller mail i etterkant.

Har du dette klart foran deg, er byttet gjort i en fei. Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Strømselskapet ordner resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskiftet, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

NB! Det kan være noen begrensninger knyttet opp mot nåværende leverandør dersom du har fastprisavtale, eller dersom du har forhåndsbetalt påslaget i en variabel avtale. Sjekk disse betingelsene før du går i gang med selve byttet.

Vet du hva du betaler for? Vi har spesifisert strømregningene for deg.

Forutsetninger

Bytte strømleverandør

Hvor lenge er det siden du byttet strømleverandør sist? (Avsluttet)
Har aldri byttet(30%) 300
Mer enn 5 år(16%) 163
Under 1 år(15%) 152
1 - 2 år(13%) 133
3 - 5 år(11%) 107
2 - 3 år(10%) 97
Under 1 måned(6%) 61
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For å gjøre det enkelt har vi forhåndsutfylt enkelte av punktene i kalkulatoren for deg. Dette kan du selvsagt endre på.

Dersom du ikke krysser av for noe annet, viser kalkulatoren rimeligste spotpristilbud. Dette fordi det er denne strømavtalen som oftest har gitt lavest strømpris de siste ti årene.

Det viktigste for deg å ta stilling til er kanskje betalingsmåten. Forbrukermyndighetene anbefaler nemlig at du kun velger strømavtaler der du betaler på etterskudd, og dette har vi derfor forhåndshuket av for deg.

Dette blir nemlig ansett som det sikreste alternativet, hovedsaklig fordi du ellers risikerer å miste eventuell forhåndsbetaling dersom strømleverandøren går konkurs. I gode tider er det lett å tenke at dette er rent hypotetisk, men det er ikke mange årene siden mer enn 20.000 Vitel-kunder fikk erfare det motsatte, da selskapet la ned strømdelen av virksomheten.

A-konto og forskuddsbetaling kan imidlertid lønne seg, men det er altså viktig å være klar over at det knytter seg en risiko til de billige kiloWattimene.

Les også: Vil forby forskuddsbetaling av strøm.

Hvor blir det av "gratisavtalene"?

SMÅ OG STORE GREP: Du kan spare på å bytte til mer energivennlig belysning og oppvarming, men du bør også sørge for at du ikke betaler for mye for den strømmen du faktisk bruker. Foto: COLOURBOX Vis mer


De som følger ekstra godt med vil se at en spesiell type abonnementer er nesten helt ut av listene våre.

Dette gjelder abonnementer og avtaler som kun er tilgjengelig i en kort periode, som strømprisavtaler knyttet til fotball-VM eller OL.

Årsaken er todelt:

For det første er disse abonnementene svært kortlivete, de er gjerne bare tilgjengelig i et par uker, og innen fotball-VM er over kan du vinke farvel til 0 kroner i påslag og er sluset inn i en avtale som er langt dyrere enn den du hadde fra før.

En annen årsak er at avtalene er vanskelig å finne igjen. For eksempel sluser leverandørene deg inn på egen nettside for å bestille, og der finner du et abonnement som heter nesten det samme, men med litt dyrere betingelser. Noen avtaler må du laste ned en app for å bestille. Og noen avtaler er rett og slett dyrere hos leverandøren enn på Kraftpriser.no.

Vi skal imidlertid ikke stå mellom bevisste strømkunder som aktivt følger med - og lave strømpriser, så du finner disse avtalene om du krysser bort "Vis kun avtaler jeg kan bestille direkte".

BESTILL HER: Du kan velge om du kun vil se avtalene du kan bestille direkte - eller alle avtaler, også dem som har ulike forutsetninger knyttet til seg. Foto: DINSIDE.NO Vis mer


GÅ TIL STRØMKALKULATOREN

Dinsides strømkalkulator er levert i samarbeid med Strømvalget.no