Sonys miljøvennlige flatTVer ble vist frem på CES-messen i Las Vegas i januar. Foto: Øyvind Paulsen
Sonys miljøvennlige flatTVer ble vist frem på CES-messen i Las Vegas i januar. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Ny miljøTV fra Sony

Slår seg av når du ikke ser på.

Sony slår et slag for miljøet, og på CES-messen i Las Vegas tidligere denne måneden viste de frem sin nye miljøvennlige serie Sony Bravia VE5.

Les flere nyheter fra CES-messen på dingz.no

Det som gjør disse TVene unike, er at de har en rekke strømsparende funksjoner, blant annet at den kan kjenne igjen når alle TV-tittende sofagriser har forlatt rommet, og TVene skifter da til standby-modus.

En liten sensor bak skjermen overvåker rommet, og skrur av bildet når det ikke lenger er noen i rommet. Når du kommer tilbake, med lørdagspizza, potetgull eller strikketøyet, slår TVen seg automatisk på igjen.

LCD TVene kommer i 40-tommer, 46-tommer og 52-tommer. TVene har også en strømsparende HCFL-lampe, som skal kutte strømforbruket med nesten 40 prosent i forhold til Sonys andre LCD TVer.

Alt om hjemmekino på DinSide

TVene har i tillegg en såkalt nullwatts standby-funksjon. Ifølge Sony betyr det at TVen ikke trekker noe strøm når den er på standby, eller er skrudd av - noe som gjelder de fleste andre LCD TVer.

Det er selvfølgelig en hake. Og den er at det ikke er planlagt å ta inn miljøTVene til Norge i den nærmeste fremtid. VE5-serien er kun myntet på USA, men Sony vil komme til å lansere en tilsvarende modell i Europa om ikke lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spar tusener

Selv om Sony lover at de nye miljøTVene ikke skal trekke strøm på standby, er standby i seg selv ikke nødvendigvis en bra ting. For selv på standby trekker TVen verdifull strøm. Og det er ikke bare TVen som synder når den sover. Hjemmet ditt er fullt av strømslukere du ikke tenker på, som legger kroner og øre til strømregningen din, hver time, selv om de ikke er i bruk. Norges totale standbyforbruk estimeres til ca. 392 GWh (millioner kilowattimer), som tilsvarer energiforbruket i ca. 15.700 boliger, ifølge Enova.

Med en strømpris på rundt 50 øre per kWh tilsvarer det 196 millioner kroner i året.

Så mye koster standbytiden: Svinedyr latskap