Ny merkeordning for ved

Selger ved etter kilo og kiloWattimer, ikke liter.

<b>KILO OG KILOWATT:</b> Nye størrelser når ved skal selges. Plantasjen selger ved til 0,77 kroner per kWh. Foto: VG/PLANTASJEN
KILO OG KILOWATT: Nye størrelser når ved skal selges. Plantasjen selger ved til 0,77 kroner per kWh. Foto: VG/PLANTASJEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du kjøpt ved for vinteren? Nytt av året er en ny merkeordning som skal gjøre det lettere å se hva du faktisk betaler for: Pris per kiloWattime (kWh).

Det er Norsk Ved som i samarbeid med Skog og Landskap på Ås har utarbeidet den nye måten å prise ved på, og de oppfordrer alle forhandlere til å opplyse om fuktighetsprosent og pris per kWh.

Et kjapt søk hos vedforhandlere viser imidlertid at ingen av våre lokale forhandlere opplyser om pris per kWh på sine nettsider.

Du betaler vel ikke for mye? Slik får du billigst ved

Hvorfor standard?

FULL FYR: Nå er det høysesong for vedfyring.  Foto: KRISTIN SØRDAL
FULL FYR: Nå er det høysesong for vedfyring. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Den nye merkeordningen er utarbeidet for å gjøre det lettere for forbrukere å kjøpe ved, forteller Rune Østgård i bransje- og interesseorganisasjonen Norsk Ved.

Det er ikke snakk om en obligatorisk standard, men en standard de anbefaler å bruke, nettopp for at det skal være enklere å sammenligne.

I hovedsak vil tørr ved (under 20 prosent fuktighet) gi 4,2 kWh per kilo ved. Det er også derfor de ønsker å gå bort fra at sekk selges etter volum.

- En kilo er en kilo, uansett om det er gran, furu, osp eller bjerk, og det vil gi nøyaktig like mye energi, men volumet er litt forskjellig. Derfor ønsker vi at salgsprisen skal inneholde kilo og pris per kWh.

Det viktigste for kundene er å vite vekten på innholdet, gitt forutsetning at det er mindre enn 20 prosent fuktighet.

Fuktmåleren er høstens viktigste verktøy

- Ikke pålitelig nok

Ikke alle synes den nye merkeordningen er ideell. Steinar Halvorsen, daglig leder i Christiania Ved, mener det er helt andre parameter enn kWh man bør opplyse om.

- Det lar seg ikke telle kWh i en sekk! Det som er viktig er hvilket land trærne har vokst i, og hvor høyt de har stått, sier Halvorsen til Dinside.

Christiania Ved selger norsk ved, og peker på at flere andre forhandlere selger importved fra Estland og Polen.

- Bjørkeved fra Baltikum har i utgangspunktet like dårlig brennverdi som gran og furu som vokser i Norge, mener Halvorsen.

Han hevder ved fra trær som har vokst i Norge - eller Sverige for den saks skyld - har omtrent 30 prosent høyere brennverdi som samme ved fra Baltikum fordi det vokser på en annen breddegrad.

- De er rett og slett tyngre.

«- Normalt tørr ved gir cirka 4,2 kW per kilo treverk. Dette vil være likt uansett om veden er baltisk, russisk eller norsk.Rune Østgård, Norsk Ved»


Likeledes peker han på at det er stor forskjell på norsk ved også, for eksempel bjerk og fjellbjerk, og jo høyere og tøffere klima trærne vokser i, jo tyngre er veden.

Så hvordan skal man da merke veden?

- Jeg mener man bør merke om veden er nordisk eller importert, samt fuktighet på veden, sier Halvorsen, og legger til at man bør styre unna kilo. For jo våtere veden er, jo tyngre blir den.

- Det utsagnet får stå for egen regning, sier Østgård i Norsk Ved. - En kilo er en kilo, og det gjør det lettere for forbrukeren å sammenligne, gitt at man oppgir riktig fuktprosent.

Lenge siden du har brukt peisen? Slik gjør du peisen klar for sesongen

Sjekk med fuktmåler

FUKTMÅLER: En fuktmåler kan være grei å ha for å sjekke at ikke veden er for våt.  Foto: IFI.NO
FUKTMÅLER: En fuktmåler kan være grei å ha for å sjekke at ikke veden er for våt. Foto: IFI.NO Vis mer


Hos Plantasjen har de jobbet for å følge den nye merkeordningen, slik du kan se på bildet øverst i artikkelen (det er ennå ikke lagt ut på nett).

- Vi merker med kWh, og da bør det ikke bety så mye hvor veden kommer fra, sier Jan Eken, salgs- og markedssjef i Plantasjen til Dinside.

Han forteller at de selger mye latvisk ved, men også endel svensk ved. I dag er opprinnelseslandet ikke merket, men de vurderer å gjøre det fremover.

- Den veden som vokser i Skandinavia er litt hardere i trekjernen, men det som er interessant er ikke egenvekten, men kWh. Vi garanterer at veden vår vil gi 64 kWh per time.

Som du kan se av annonsen over, har Plantasjen kvalitetsgaranti og 100 prosent fornøyd-garanti på bjørkeveden sin. Be om å få låne fuktmåler, så kan du selv sjekke fuktighetsnivået i veden (den bør være under 20 prosent).

Må følge egne 100 prosent fornøydgarantier

Ikke oppgitt pris per kWh?

Er det ikke oppgitt pris per kWh? Oddvar Espegard i Norsk Ved har tidligere forklart at de aller fleste fyrer med bjørkeved, rett og slett fordi det er lett tilgjengelig.

Det er imidlertid ikke bjørkeveden som gir oss den beste peisvarmen: Bøk og eik gir mest varme per kubikkmeter.

Her kan det forøvrig være verdt å ta med seg at opprinnelsesland kan si noe om kvaliteten, gitt at du handler i liter. Handler du i kilo, sjekk fuktigheten.

Det er også viktig at ikke vedkubbene er for store. En ting er rent praktisk, om du har en liten ovn med smal åpning. Men det er også viktig at det slipper nok luft til kubbene, slik at bålet brenner godt.

Og så må altså veden være skikkelig tørr før du bruker den: Se vår vedstableguide