Ny kjøkkenmaskinvinner

Testvinner kan minst, men vant likevel stor test av kjøkkenmaskiner.

Varimix Bear Teddy utklasserte såvidt publikumsfavorittene Kenwood og KitchenAid i ny dansk test. Foto: Produsenten/DinSide
Varimix Bear Teddy utklasserte såvidt publikumsfavorittene Kenwood og KitchenAid i ny dansk test. Foto: Produsenten/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje en overdrivelse at "Hele Norge Baker", men spør du dem som er glad i å bake er det én ting de ikke klarer seg uten: kjøkkenmaskin. Men hvilken skal du velge?

Er pris ingen hindring, er det gjerne Kenwood Major (ytelse) eller KitchenAid (utseende) som vinner. Det danske forbrukermagasinet Tænk har testet kjøkkenmaskiner og har funnet en ny favoritt og testvinner: Bear Teddy fra den danske produsenten Bjørn, aka Wodschow & Co/a>.

Se alle resultatene her (betalingstjeneste)

Enkel og tung

Teddy Bear er stor og tung; og et ordentlig arbeidsjern, skal vi tro de danske testerne i Tænk. Foto: Produsenten
Teddy Bear er stor og tung; og et ordentlig arbeidsjern, skal vi tro de danske testerne i Tænk. Foto: Produsenten Vis mer


Bjørn Teddy, eller Bear Teddy som den også kalles, er som elefanten - eller en bjørn om du vil: Den er tung, den kan ikke flest triks, men det den gjør, gjør den godt. Skikkelig godt.

Dens styrke er nettopp at den er tung. Den står støtt på benken og gir et ekstra solid inntrykk. Samlet fikk den 67 av 100 oppnåelige poeng, en hårsbredd bedre enn de to neste på listen, begge fra Kenwood (Major Premier og K-mix 50).

– Hvis du vil jobbe med det aller beste, er det ikke noen vei utenom Bjørn Teddy AR005, heter det i juryens begrunnelse.

Det er imidlertid én hake. Teddybjørnen er dyr. Du må ut med rundt 10-11.000 kroner for et eksemplar, hakket dyrere enn salgsvinnerne Kenwood og KitchenAid. Dette er proffversjonen, som du får kjøpt gjennom storkjøkkenleverandører som Culina i Oslo. Det er forøvrig også her du får kjøpt disse cocktailglassene som bargjester ikke klarer å holde fingrene unna.

Er det verdt prisen?

Vi kan trygt anbefale KitchenAid ... Foto: PIA STRØMME
Vi kan trygt anbefale KitchenAid ... Foto: PIA STRØMME Vis mer


Det spiller egentlig ikke så stor rolle for resultatet hvilken du velger, var konklusjonen da SIFO testet syv kjøkkenmaskiner i fjor høst. Konklusjonen var, i korte trekk, at det er noe forskjell i brukervennlighet, og KitchenAid bruker noe lenger tid enn de andre på å gjøre samme jobben.

Vi har også testet flere av disse kjøkkenmaskinene tidligere, og har funnet våre favoritter. Vi anbefaler gjerne både Kenwood Major og KitchenAid Artisan. Kenwooden er uvurderlig for deg som trenger litt ekstra kraft, den takler dobbel bolledeig og brøddeig med største letthet. Den tar imidlertid en del plass, så her er det greit med god skapplass eller benkeplass. KitchenAiden passer bedre for den som har litt mindre plass, og lager litt mindre porsjoner. Og så er det ikke til å stikke under en stol at mange ønsker seg denne fordi de synes den er pen å se på.

Begge modellene er relativt dyre, men er likevel hakket rimeligere enn Bear Teddy. Kenwood Major får du fra rundt 4.000, litt avhengig av utgave, og KitchenAid-maskinen er på tilbud med jevne mellomrom, spesielt i årets farger.

.. og det samme med Kenwooden. Hvilken du eventuelt vil kjøpe er opp til deg.  Foto: ELISABETH DALSEG
.. og det samme med Kenwooden. Hvilken du eventuelt vil kjøpe er opp til deg. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Om det er verdt å investere opp mot det dobbelte i en Teddy, er avhengig av hvor mye - og hvor hardt - du planlegger å bruke kjøkkenmaskinen. Om du er av dem som kjøper ferdig pepperkakedeig, og foretrekker Toro brownies og bollemiksposer, er det nok ikke for deg. Står du imidlertid først i køen når bollene skal bakes, og forsyner familie og venner med nybakt brød flere ganger i uken, kan det være noe. Merk også at om du er en som liker å leke med utstyr, og ønsker en maskin som kan kobles til mange fancy duppeditter som ismaskin, juicer og kjøttkvern, bør du se et annet sted.

Det er imidlertid vel verdt å investere litt i en god maskin. Billigvarianten Its Kitchen og Bodums Bistro kjøkkenmaskin gjorde begge en grei jobb, men ikke særlig mer enn det.

Vi våger å si at du får det du betaler for. Men vær helt sikker på hva du vil ha før du bestemmer deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!