Boligmarkedet har løsnet, vi kjøper og selger mer enn i høst - men hva skjer med prisene? Foto: Per Ervland
Boligmarkedet har løsnet, vi kjøper og selger mer enn i høst - men hva skjer med prisene? Foto: Per ErvlandVis mer

Ny giv i boligmarkedet

Rentefall gir økt boligomsetning og økt optimisme i boligmarkedet.

- Vi har valgt å kalle 2009 for mulighetenes år. Det er ikke minst med tanke på boligmarkedet hvor vi allerede i første måling ser klart mer optimistiske forbrukere enn vi hadde før jul, sier Odd Nymark, daglig leder i Eiendomsmegler1.

Og BoligMeteret for januar i år, en månedlig måling av utviklingen i økonomien og boligmarkedet, viser at både økt omsetning av boliger og høyere priser som normalt for januar.

- Boligkjøperne har langt lavere renter å forholde seg til enn i høst og kommer på visning med forventning om videre rentefall, heter det i rapporten.

Les også: Nå blir det lettere å få boliglån

Hans Petter Skogstad i MakroSikt. Foto: MakroSikt
Hans Petter Skogstad i MakroSikt. Foto: MakroSikt Vis mer


På konferansen Scandinavian Futures i Oslo i forrige uke fortalte Hans Petter Skogstad i MakroSikt at det er, i hovedsak, to faktorer som kommer til å påvirke boligmarkedet i år. Den ene, lavere renter, vil stimulere boligmarkedet.

Den andre viktige faktoren er økt ledighet. - Færre venter lavere priser ett år frem nå enn i høst. Ennå har ikke arbeidsledigheten steget mye. Men øker arbeidsledigheten, vil det dempe den positive effekten av rentefallet, sier Skogstad.

Forventninger

I tillegg er det selvfølgelig en rekke andre små og store faktorer som er med på å påvirke boligmarkedet, ikke minst våre forventninger til markedet og egen økonomi i 2009. 21 prosent av oss tror på bedre økonomi i januar 2010, mens 9 prosent tror de vil ha en dårligere økonomisk hverdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I underkant av 40 prosent regner med at rentene er ennå lavere om ett år. Denne andelen har falt med omtrent 10 prosent siden målingen for desember.

- Rentefallet i desember, har nok gjort at dette tallet har falt noe, sier Skogstad til DinSide. I desember trodde hele 50 prosent lavere renter om et år.

Les også: Er du en vinner i dagens boligmarked?

Frykten for å bli sittende med to boliger har falt fra 68 til 65 prosent, men det er fortsatt bare 10 prosent av oss som er så optimistiske at vi ville turt å selge boligen før vi hadde kjøpt ny. Antall boliger til salgs per 25. januar i år var omtrent på samme nivå som i starten av januar, mens antallet økte mye i samme periode i fjor.

Det er også mange som går med planer om å kjøpe bolig eller fritidsbolig. Hele 21 prosent flere ønsker å kjøpe i januar i år enn i fjerde kvartal i fjor. - Vi må tilbake til 4. kvartal 2007 for å finne flere med kjøpsplaner, heter det i rapporten.

Prisene er vi imidertid ikke like positive til - flertallet tror på lavere boligpriser om et år.

Nøktern optimisme

- Disse tallene viser at boligmarkedet fungerer igjen. Det er omsetning. Den er økende, og det er flere som har planer om å kjøpe bolig, sier Skogstad til DinSide.

Men selv om omsetningen øker, tror han arbeidsledighet, eller frykten for denne, samt at det er mye boliger ute for salg nå, legger en demper på prisnivået.

Les også: - Norske boligpriser er alt for høye

MakroSikts prognoser tilsier en prisnedgang på 6 prosent i løpet av våren 2009.

- Det er neppe snakk om noen ny optimisme og full fart i markedet. Boligmarkedet er mer nøkternt nå, men omsetningen er i gang igjen, avslutter Skogstad.