Ny boks fjerner TV-reklamen

Skifter kanal automatisk når den kommer.

<B>BOKS MOT REKLAME:</B> Om denne tyske boksen holder hva den lover, trenger du ikke se TV-reklame igjen. I tillegg får du Android-TV med på kjøpet. Foto: ØYVIND PAULSEN
BOKS MOT REKLAME: Om denne tyske boksen holder hva den lover, trenger du ikke se TV-reklame igjen. I tillegg får du Android-TV med på kjøpet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irritert over alle avbruddene midt i spillefilmen eller fotballkampen? Nå er problemet løst, skal vi tro et lite tysk selskap.

IFA-messen som startet i Berlin i forrige uke står det en glorete buss parkert midt mellom to messehaller.

Det er det tyske selskapet TC Unterhaltungselektronik AG som lager boksen som lover å fjerne reklamen på TV-en din én gang for alle.

Boksen heter TeleFairy (kalles også Fersehfee) og prisen er 139 euro (om lag 1300 kroner).

LES OGSÅ: Slik er Android TV

Lærer selv forskjellen

I utgangspunktet kunne Talefairy bare brukes med tyskspråklige kanaler. Men 3.0-utgaven som ble vist på IFA i lærer selv mønstre som gjør at den kan avgjøre hva som er reklame og hva som er vanlig programinnhold. Boksen kan også gjenkjenne hva du liker, basert på dine preferanser når det gjelder skuespillere, filmtitler og annet.

FILTRERER REKLAMEN: Ved hjelp av to HDMI-kontakter kjører du signalet inn og ut igjen før det når TV-en.  Foto: ØYVIND PAULSEN
FILTRERER REKLAMEN: Ved hjelp av to HDMI-kontakter kjører du signalet inn og ut igjen før det når TV-en. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Når reklamen kommer, har du flere valgmuligheter. Du kan velge om lyden skal dempes, om boksen skal skifte kanal, eller om den for eksempel skal åpne Facebook eller en hvilken som helst annen nettside.

LES OGSÅ: Derfor kasta jeg ut TV-boksen

Vi har sett det før

Det har tidligere har blitt gjort mange forsøk på å filtrere ut TV-reklame, med vekslende hell.

Allerede på 1980-tallet fantes det videoopptakere som stoppet opptaket hver gang reklamen kom.

Dessverre fungerte dette dårlig i Norge, siden systemet baserte seg på kjenne igjen dubbet innhold. Slik virket etter alt å dømme også også 2013-utgaven av TeleFairy.

På begynnelsen av 2000-tallet oppsto annonsesperren på ny i digital utgave med ReplayTV, som for øvrig gikk konk i år etter mye juridisk bråk med de kommersielle kringkasterne.

Slikt bråk har også TeleFairy fått, men så langt har ikke de tyske kringkasterne klart å stoppe dem.

TEST: Asus Nexus Player

Mer enn en TV-boks

Utseendemessig minner TeleFairy om Intels mini-PC NUC. Og med Android versjon 4.4 om bord, få du tilgang til appene du har på din Android-telefon.

SLÅENDE LIKHET: TeleFairy ser nesten ut til å være basert på Intels mini-PC NUC.  Foto: BRYNJULF BLIX
SLÅENDE LIKHET: TeleFairy ser nesten ut til å være basert på Intels mini-PC NUC. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Merk at dette er en tidligere versjon av Android, og dermed ikke TV-tilpasset slik som den nyere versjonen (5.0 Lollipop) som kjører på TV-apparater fra Sony og Philips.

Om den kan brukes sammen med TV-boksene fra norske selskaper som Get, Altibox og Canal Digital, er noe uklart.

Men det påstås i hvert fall at den skal kunne samarbeide med alle former for bakkebasert TV, satellitt og kabel-TV over hele verden.

Du har mulighet til å lagre 8GB i selve boksen. Og trenger du mer, kan du koble til en ekstern disk via en av de to USB-portene.

Det er også inngang for SD-kort, dersom du skulle ønske å se bilder eller video som du nettopp har tatt med kameraet ditt.

EKSTERN LAGRING: Boksen har to USB-porter og inng for SD-kort. Til venstre ser du mottakeren for infrarød fjernkontroll. Foto: ØYVIND PAULSEN
EKSTERN LAGRING: Boksen har to USB-porter og inng for SD-kort. Til venstre ser du mottakeren for infrarød fjernkontroll. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

I tillegg har boksen støtte for avspilling av video og musikk via nettverksdisk (NAS) og DNLA.

LES OGSÅ: Ti tips for deg med Apple TV

Se hjemme-TV overalt

Det finnes også mulighet for å fjernstyre TV-en din fra mobilen eller PC-en uansett hvor du måtte befinne deg. Dette innebærer at du skal kunne se TV-innhold fra boksen på mobil eller PC også - omtrent som med Slingbox.

Det siste er ifølge leverandøren ikke helt på plass ennå, men skal være like om hjørnet. Derimot kan du allerede nå ta opp og lagre programmer, slik du kan med mange TV-bokser fra kabelleverandører.

Reklamestoppen funger for øvrig også med opptak, slik at du i ettertid kan se filmen i reklamefri utgave.

I tillegg kan du snakke til den, og dermed velge kanal helt uten å ta fram fjernkontrollen.

Unngå lisensen: Slik plomberer du TV-en
Apple TV: Slik får du den til å spille «alt»
Høyoppløst: Vi har prøvd Sonys 4K-boks

Flere ferske saker fra IFA 2015