Ny billig-megler

Har du mot til å selge boligen din selv? Nå har det også blitt sikrere.

Selger bare én gang

De seneste årene er det blitt mer og mer populært å selge boligen sin selv. Mange har gode erfaringer med det, men - ikke overraskende - de etablerte eiendomsmeglerne advarer mot det.

Illustrasjon: Per Ervland.
Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Det er selvsagt vanskelig å sjekke om du hadde fått mer eller mindre for huset eller leiligheten din - om du hadde valgt en annen salgsmetode. (Det er vanskelig å selge mer en én gang.) Utgiftene i forbindelse med salg av bolig, er det imidlertid lettere å sammenligne.

To-tre muligheter

I Norge finnes det, oss bekjent, et par eiendomsmeglere hvor du kan gjøre store deler av jobben selv - og dermed spare penger.

I 2000 ble www.adirekta.no etablert, med intensjoner om å være en eiendomsmegler hvor folk kunne gjøre deler av jobben selv - og dermed betale mindre. Men mot slutten av 2004 valgte de å endre kurs.

Hvis du skulle selge en bolig...

Ville du tørre å selge den selv, uten bruk av vanlig eiendomsmegler? (Avsluttet)
Ja(70%) 667
Nei(19%) 182
Vet ikke(11%) 103
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi så at markedet for dette ikke var så attraktivt, og at folk brukte veldig lang tid på å selge, og å få gang i budrunder. Derfor valgte vi å gå litt bort fra "gjør-det-selv"-metoden, forteller siviløkonom i Adirekta, Jørgen Christoffer Flaa.

Men nettstedet www.selgboligselv.no lever i beste velgående - og sier selv at det ofte går bra for de som selger selv.

- For langt de fleste av våre kunder går det veldig greit, og de melder tilbake at dette "bør vi anbefale andre å gjøre også". Men det finnes selvsagt også de som ikke får til et salg. Det er så vanskelig å si hva som er grunnen til det, og kan jo også henge sammen med den innsatsen man har lagt ned i salgsprosessen, sier Tone Johansen, faglig leder i Selgboligselv.

Og for mindre enn ett år siden, kom det en ny megler på markedet, nemlig netteiendomsmegleren Advokatoppgjør (www.ao.no).

Hva er nytt?

Det nye i markedet er at AO.no har inngått en avtale med IT-leverandøren Buypass om bruk av elektronisk signatur i forbindelse med eiendomshandler.


Ifølge AO.no er det et viktig gjennombrudd for denne typen bolighandel.

- Netteiendomsmeglerne har til nå møtt en viss skepsis i forbindelse med salg av boliger til flere millioner kroner, men med sikker elektronisk signatur, blir eiendomshandel på nett minst like trygt som annen eiendomshandel, sier advokat og daglig leder i AO.no, Tom H. Glosimot.

Han forklarer at bruk av elektronisk signatur vil være aktuelt både i forbindelse med skjøter, lån til banken og oppgjør for boligsalget.

- Og alt ligger nå til rette for at dette kan brukes av vanlige boligselgere over hele Norge, avslutter Glosimot.

Nytt i Danmark

Å selge det dyreste man eier selv, er høyst sannsynlig en trend. Også i Danmark er det kommet en ny tjeneste til landets borgere.

Ifølge Børsen (papirutgaven, mandag 24. oktober), er www.boligtilbolig.dk, en ny nettjeneste der private skal kunne selge boligen sin til faktiske kostnader. Det vil si: En kan selv velge nøyaktig hvilke tjenester en vil benytte seg av, og betaler kun for disse.

- Vi ser ett boligsalg som en prosess med ulike faser. I hver fase kan man til- eller fravelge vår ekspertise og produkter - men vi leverer fundamentet for de prosessene du må gjennom. Vil du selv ta bilder med digitalkamera, kan du gjøre det. Og ønsker du et "til-salgs-skilt", betaler du for nettopp det. Vi samarbeider også med en statsautorisert eiendomsmegler, som kan gjennomføre den juridiske delen av handelen, sier Thomas Kildemoes, direktør i www.boligtilbolig.dk, til Børsen.

Hva mener du om å selge selv? Er det en god eller dårlig idé? Si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.