- Boligprisene er alt for høye i forhold til folks inntekt, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: First Securities
- Boligprisene er alt for høye i forhold til folks inntekt, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: First SecuritiesVis mer

- Norske boligpriser er altfor høye

Til tross for rentekuttet ser ikke ekspertene mye lysere på boligmarkedet i 2009.

Etter forrige ukes historisk store rentekutt fra Norges bank er det mange forbrukere som ser lysere på boligmarkedet neste år. Men skal vi tro ekspertene, er det nok for tidlig å slippe jubelen helt løs. Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, tror på et fall i boligprisene fra 2008 til 2009 på 10-11 prosent.

- Boligprisene skal falle noen måneder til, og så legges i stabilt sideleie, sier Andreassen til DinSide.

Det er i hovedsak fire faktorer som spiller sammen og bidrar til dette.

  • Rentenivået er lavere, og det er positivt for markedet at rentene går ned
  • Bankenes utlånspolitikk har vært restriktiv, men Andreassen tror ikke bankene er innstilt på en ny periode med aggresiv utlånspolitikk
  • Arbeidsledigheten har steget, og ventes å stige mer. - Dersom den ikke gjør det, går renten opp igjen
  • Og sist, men ikke minst, er nivået på boligprisene høyt, for høyt, sett i forhold til folks inntekt, mener Andreassen.

Det er realprisen på boliger som er for høy, at den nominelle prisen vil stige etterhvert ser ikke sjeføkonomen bort ifra, men han mener prisnivået i forhold til folks inntekt er alt for høy.

- Det er ikke sikkert vi skal tilbake til der vi er noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva synes du? Er norske boligpriser for høye? Diskuter under

Syv magre

Et scenario Andreassen ser for seg er at prisene vil flate ut på et litt lavere nivå i løpet av 2009, og at det vil bli liggende der i en syvårsperiode. - Da vil nok økonomien til folk ha vokst på plass i forhold til prisene vi nå har, sier han og legger til: - Det kan ta kortere tid, eller det kan ta lengre tid.

- Så ser for oss at 10 år vil boligprisene ligge på samme nivå, nominelt.

Han peker også på at byggekostnadene har falt markant den siste perioden, og at det ser ut til at de skal falle videre. - Det er heller ikke slik at vi mangler tomtegrunn. Og også tomteprisene har falt, og faller nå også kraftig, når vi finner ut at det ikke er mangel på tomter likevel.

- Tomtemangelen tror jeg er innbilt, sier Andreassen.

Les også: Her er vinnerne i dagens boligmarked

Snur om et års tid

Torbjørn Eika i SSB tror prisutviklingen vil snu rundt neste årsskifte Foto: SSB
Torbjørn Eika i SSB tror prisutviklingen vil snu rundt neste årsskifte Foto: SSB Vis mer


Forskningsdirektør i SSB, Torbjørn Eika tror også at boligprisene skal videre nedover neste år, for så å flate ut.

- Jeg holder på det vi sa i prognosene våre, 9 prosent ned i løpet av 2009, sier Eika til DinSide.

DinSide: Er denne ukens store rentekutt tatt med i beregningen da?

- Vi hadde regnet med at renten skulle kuttes, men pengemarkedsrentene har kommet ned tidligere enn det vi så for oss, så sånn sett kan det borge for en litt mindre prisnedgang enn i den siste prognosen vår. Men vi hadde antatt en kraftig rentenedgang. Det gjenstår å se hva enden på dette vil bli.

- Mot slutten av 2009 ligger Norges Banks rentebane nå litt lavere enn det vi så for oss - dette trekker isolert sett i en retning av en litt mindre nedgang.

Når tror du situasjonen snur?

- Rundt neste årsskifte.

Ikke bare svart

De siste rentekuttene har imidlertid gjort nordmenn mer optimistiske i synet på sin egen økonomi og boligmarkedet neste år, viser en ny rapport fra MakroSikt. Men prognosene viser videre nedgang.

- Vår prognose for boligprisene fra november tilsier at boligprisene skal synke med om lag syv prosent fra nivået i november og frem til sommeren 2009, heter det i rapporten.

Eiendomsbransjen ser også lysere på boligmarkedet etter forrige ukes rentekutt.

- Jeg tror at dette her et kraftig stimuli til å få mekanismen i boligmarkedet i gang igjen, sa Christian Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund til DinSide kort tid etter at sentralbanken annonserte tidenes største kutt onsdag.

Dreyer tror rentekuttet vil virke inn nettopp på bankens utlånspolitikk på nyåret, og at vi vil merke oppturen i markedet tidligere enn ventet.

- Vi har sagt vi tror på skifte rundt sommertider, men dette rentekuttet kan gjøre at mye kommer til å se lysere før det. Spesielt når det gjelder økning av omsetninger, der vil kan få et mye mer normalt marked.

Les mer: Tror på snarlig boligopptur