Prisen er fin, men hvor bra den virker er vi usikre på. Foto: Produktbilde
Prisen er fin, men hvor bra den virker er vi usikre på. Foto: ProduktbildeVis mer

Norges billigste 4K-TV?

TV-modellene med fire ganger så høy oppløsning som vanlig har hittil vært dyre. Dette er den første modellen under 10.000 kroner, men er den verdt det?

Vi i DinSide sitter akkurat nå og fullfører testene av 4K-modellene fra Sony, Philips, LG og Samsung, og det er ikke til å komme i fra at bildekvaliteten har imponert oss. Ulempen er at det er dyrt, prisene fra de kjente produsentene starter nemlig på 25.000 kroner.

LES OGSÅ:

Det er derfor ingen overraskelse at de mer ukjente billigmerkene kjenner sin besøkelsestid og prøver å kuppe markedet, og denne gang er det altså TV-merket Andersson som har vært først ute.

Les også: 4K TVene vi styrer unna

Andersson LED5062UHD PVR

Det er nettbutikken NetOnNet som sprenger prisgrensen, og selger Anderson-modellen til 9.990 kroner.

Og på papiret ser det riktig så bra ut:

 • 4K-oppløsning, 50-tommers LED-TV med tre års pikselgaranti.
 • tre HDMI-innganger og VGA-inngang for PC
 • USB-inngang for avspilling av medieinnhold og opptaksfunksjon, innebygget TV-dekoder for kabel og bakkenett.
Uten å ha testet TV-en skal vi være forsiktig med å felle en endelig dom, basert på tidligere erfaring mener vi likevel det er fornuftig med en sunn skepsis.

Dette bør du tenke på før du bestiller

Størrelse: TV-en har en størrelse på 50-tommer, noe som kanskje høres stort ut for mange som idag sitter med en liten TV. Det er det imidlertid ikke.

Vi har nettopp testet flere 55 og 65-tommer store 4K-modeller (artikkel er på vei) og vår oppfatning er at 55-tommer faktisk bør være en nedre grense for å få utbytte av den høye oppløsningen. Med andre ord: Skal du ha utbytte av 4K på 50-tommer må du i hvert fall sitte svært nær TV-en, så her gjelder det å se for seg sitteavstanden i egen stue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med vanlig TV-innhold? At ekte 4K-innhold ser bra ut hjelper lite når det per dags dato fins minimalt 4K-innhold å få tak i. Det viktige spørsmålet er derfor hvor bra Andersson-modellen skalerer opp dagens TV-sendinger, filmer og spill, og erfaringsmessig er det her det svikter hos de små TV-produsentene.

De har rett og slett ikke ressurser nok til å utstyre TV-en med god nok bildebehandling, noe du kan lese mer om i denne saken.

Vi presiserer igjen at vi ikke har testet denne modellen enda, men forrige gang vi testet en Andersson-modell endte vi opp med terningkast to og følgende konkusjon:

"Et svakt produkt blir ikke bedre av at du pøser på med flere finesser, og Andersson A429 er derfor en TV du bør styre unna. Den er nemlig underdimensjonert for alt den er satt til å gjøre, noe som både går ut over brukervennligheten og den generelle bildekvaliteten."

Du bør også merke deg hva Netonnet sier

Ut av spesifikasjonene ser vi nemlig at:

 • TV-en er offline. TV-en mangler nettverksinngang og har heller ikke innebygget trådløstilkobling.

  Det er til å leve med, men det betyr at du må klare deg uten SmartTV-funksjoner. En eventuell oppdatering av TV-en vil også bli en mer tungvint prosess siden TV-en ikke er tilkoblet.

 • Ikke 3D. Ingen minnekortinngang og kun en USB-inngang. Manglende minnekortinngang gjør at du må koble til kamera/mobil via kabel for å vise fram bilder. Ettersom TV-en ikke er online, vil du heller ikke kunne sveipe over bildene fra mobilen/nettbrettet ditt.

  Verken dette eller manglende 3D-mulighet er noen krise, men det er verdt å merke seg at dette er standard-muligheter hos de fleste TV-produsenter i dag. De går du altså glipp av her.

  Et større minus er at TV-en kun har én USB-inngang. Skal du bruke TV-ens innebygde dekoder for å ta opp TV-programmene, må du altså ta ta den ut hver gang du skal spille av innhold fra USB-sticken.