Fem priskupp testet, og her er det mye å glede seg over. Foto: Per Ervland
Fem priskupp testet, og her er det mye å glede seg over. Foto: Per ErvlandVis mer

Norges beste billig-TVer testet

Her er våre favoritter blant bestselgerne til 4-6.000 kroner.

Nordmenn elsker billige TV-er, og når du i dag får 40-tommere til under 4.000 kroner fra de kjente TV-produsentene skjønner vi dem godt.

De mest solgte 40 og 42-tommere fra 4.000 til 6.000 kroner!

DinSide har vært i kontakt med to av de største nettbutikkene i Norge, MPX og Komplett, og fire av modellene i denne testen er blant deres desidert mest solgte TV-modeller denne høsten. Vi har også tatt med en Sony TV i samme prissjikt for sammenligningens skyld.

Alle TV-ene, sortert etter pris:
3.990: Se anmeldelsen av Samsung 40C535
4.490: Se anmeldelsen av LG 42LD450
5.295: Anbefalt kjøp: LG 42LD550
5.500: Best i test: Sony EX500
5.990: Se anmeldelsen av LG LED LE5300

LGs LED-modell til venstre vinner slankekonkurransen. Sony EX500 til høyre. Foto: Øyvind P
LGs LED-modell til venstre vinner slankekonkurransen. Sony EX500 til høyre. Foto: Øyvind P Vis mer


Utrolig mye for pengene!

Alle de tre TV-ene har full HD-oppløsning på 1080p. Fire av dem er rene LCD-TVer, men det er også en kant-LED TV. Det er nesten utrolig på dette prisnivået.

Alle TV-ene frister med USB-inngang for bilder og musikk, og flere av TV-ene skryter også av at de kan spille av video via USB-inngangen. Norske menyer og dreibart bordstativ er også på plass.

Et viktig poeng er at flere av TV-ene også er godkjent for det digitale bakkenettet. Det vil si at RiksTV-kundene kan dytte programkortet sitt rett i TV-en og bruke TVens fjernkontroll, i stedet for en ekstern TV-tuner. Dette er en stor fordel i daglig bruk. I denne runden var det faktisk bare en TV-modell som ikke taklet RiksTVs signaler, og den modellen ser heller ikke ut til å være godkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpeguide: Huskelisten når du skal kjøpe TV

Men hva med bildekvaliteten da? Den må vel være dårlig?

Joda, vi ser selvsagt forskjell på en billig-TV og en toppmodell som Philips 9705, men det skulle da også bare mangle med tanke på prisforskjellen.

Førsteinntrykket av alle TV-ene i denne runden er faktisk ganske så overbevisende, selv for oss som tester TV-er til vanlig. Min påstand er at de aller fleste vil bli svært fornøyd med en slik billigmodell, spesielt de som ikke har TV som hovedinteresse.

Det hele bunner ganske enkelt ned i hva du bruker TV-en til, og hvor interessert du er i bildekvalitet. Selv vil f.eks mine gamle foreldre bli storfornøyd med nesten alle TV-ene i denne runden, og det hadde jeg ikke trodd på forhånd.

Likevel er det altså store forskjeller i bildekvaliteten, også i denne prisklassen - og det er altså det som har hatt hovedprioritet hos oss.

Vi knuser TV-mytene

Hva mangler?

Dette er heller ikke TV-er som er ribbet for utstyr og innganger. Joda, du kan glemme 3D-funksjon, men dette er i dag forbeholdt TVer i en langt høyere prisklasse.

Det store skillet mellom TV-ene i testen går på om de har en bildeoppdatering på 100 eller 50Hz, og om det er bevegelseskompensasjon i bildet. Dette er ikke så vanskelig som det høres ut: Med 100Hz har du mindre flimring i bildet, og bevegelseskompensasjonen sørger for at bildet ikke hakker ved panoreringer.

Standardinnstillingene på TV-ene bør også tas med en klype salt: De aller fleste kom f.eks med kontrasten satt på maksimalt nivå. Det er alt for mye, og det første du bør gjøre er å dempe denne.

Med tanke på prisen oppleves sortnivået som bra nok på alle modellene. Det store skillet går på hvem som klarer å vise detaljer i mørke partier. Her var Sony klart best.

Her faller konklusjonen:

3.990: Se anmeldelsen av Samsung 40C535
4.490: Se anmeldelsen av LG 42LD450
5.295: Anbefalt kjøp: LG 42LD550
5.500: Best i test: Sony EX500
5.990: Se anmeldelsen av LG LED LE5300

Stor takk til MPX for lån av test-TVer