Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Norge på topp i verden!

Boligmarkedet i Norge er i storform.

Boligmarkedet i Norge var spådd en svært hard vår, men status etter første halvdel av året er alt annet. Boligprisene stiger, og gjentatte ganger har meglerne blitt overrasket over den positive trenden i markedet.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea sier nordmenn har fått troen på at prisene skal oppover, og har tilpasset seg dette bildet. Derfor tror han prisene vil fortsette å stige.

- Jeg tror vi kommer til å se en forsiktig oppgang. Det er en del av folks forventninger, og da blir det gjerne slik at selgerne setter høyere priser. Samtidig gjør rentekuttene at folk har mulighet til å by høyere, sier Bruce til DinSide.

KALKULATOR: Hvor mye er boligen din verdt?

Stakkars naboer!

På andre siden av landets grenser har det ikke vært like mye å juble over, for både Sverige og Danmark har hatt kraftige prisfall i boligmarkedet. I Sverige falt prisene med ytterligere 1 prosent forrige måned, og det var storbyene som ble hardest rammet. For eksempel falt prisene i sentrale deler av Stockholm med 2 prosent på én måned, ifølge Di.se.

I Danmark rapporteres det om at sorte skyene vil fortsette å henge over markedet en stund til.

- Det er ingen tvil om at vi i 2009 vil oppleve det største år-til-år-fallet i boligprisene på mer en 50 år, sier økonom Tore Damgaard Strame i Danske Bank, til DinePenge.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strame tror at når danske boligpriser vil falle 12 prosent i løpet av året, og fortsette nedturen med ytterligere fire prosent neste år.

Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities Vis mer


På topp i verden

Situasjonen i Norge er, med andre ord, klart bedre enn hos våre nærmeste naboer. Faktisk kan man karakterisere boligmarkedet i Norge som å være i storform, og på topp i verden hva prisstigning gjelder.

- Det er ingen land som boligprisene stiger like raskt som i Norge nå. Prisene er jo snart på toppnivå, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities, til E24.no i dag.

Erik Bruce i Nordea tror Norges Banks rentenedsettelser må ta mye av æren for at boligmarkedet her i landet ser ut til å klare seg svært godt gjennom krisen.

Eric Bruce, Nordea Foto: Nordea
Eric Bruce, Nordea Foto: Nordea Vis mer


- Min gjetning er at rentekuttene har slått kratig ut i boliglånsrenten i Norge, samtidig som det ikke er kommet noen innstramninger i lånebevillingen til bankene, sier Bruce til DinSide.

- Norsk økonomi er dessuten mindre rammet av nedgangskonjunkturen. Arbeidsledigheten og produksjonen faller mye mer i de andre landene, legger han til.

SELGE BOLIGEN? Slik får du best pris

Bedre arbeidsledighetstall

I Sverige er 503.000 svensker registrert som arbeidsløse, en oppgang på 20,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. det viser tall fra Statistiska centralbyrån. Også i Danmark blir arbeidsledigheten karakterisert som sjokkerende høy. Der har ledighetstallene fordoblet seg i løpet av ett år, til over 100.000 arbeidsledige, viser ferske tall fra Danmarks statistik.

Her i landet har vi sluppet bedre unna. Nye tall fra Nav viser at 78.400 personer er registret helt arbeidsledige, men oppgangen er avtagende. I løpet av juli har ledigheten økt med 700 personer justert for vanlige sesongsvingninger.

- Så langt er arbeidsledigheten fortsatt veldig lav. Det store flertallet er i jobb, og det er ikke noe stort problem i Norge, konstaterer Bruce i Nordea.