– Nordmenn styrer mest i Europa

Slik kan du passe på hytten med mobilen.

<b>SJEKK:</b> Stort snøfall ute, men inne er alt i skjønneste orden. Foto: SHUTTERSTOCK / EATON
SJEKK: Stort snøfall ute, men inne er alt i skjønneste orden. Foto: SHUTTERSTOCK / EATONVis mer

Klar for hyttepåske? Er det lenge siden du har vært der, kan vind og vær eller ubudne gjester ha gjort ugagn siden sist. Det er kanskje ikke så rart stadig flere går for mobilstyring av hus og hytte.

Myten om den norske, enkle hytten uten strøm og vann står for fall.

Tall fra Elektronikkbransjen viser at nå vil vi ha oppvaskmaskin på hytten. Dette krever en viss lunk, for oppvaskmaskiner tåler ikke norsk vinterkulde.

Kontrollere alt fra mobilen
Dette og mye annet kan vi forhindre uten å løfte rumpen fra sofaen. I tillegg til å sjekke at alt ser greit ut, kan smarte styringssystemer varsle store temperaturendringer, lekkasjer, eller bevegelser i hytten.

SMARTERE ENN DEN SER UT: En liten kontrollenhet som lett kan skjules, kommuniserer trådløst med ulike sensorer - og mobiltelefonen din. Foto: EATON
SMARTERE ENN DEN SER UT: En liten kontrollenhet som lett kan skjules, kommuniserer trådløst med ulike sensorer - og mobiltelefonen din. Foto: EATON Vis mer

- Fra hvor som helst kan du sjekke direkteoverført video på mobilen. Vissheten om at alt er i skjønneste orden på hytta, er nok det folk setter mest pris på med overvåking, sier Magnus Bø, produktekspert i styringssystemprodusenten Eaton, til DinSide.

DinSide har testet en rekke overvåkningskameraer, og de kan du lese mer om her:

Europatoppen i styring

Det finnes en rekke ulike styringssystemer; fra mobilfjernstyring av temperatur og varmeanlegg til full strømstyring eller videoovervåkning. Og Norske forbrukere styrer mest i Europa, ifølge Bø. Og stadig flere vil ha kontroll på hytten.

- Ingen andre land i Europa er i nærheten av Norge når det kommer til salg av vårt xComfort. Dette kan nok ses i sammenheng med at vi har god råd, men kanskje spesielt at vi bruker mye penger på fritidsboligen og at vi raskt tar i bruk ny teknologi, forteller produkteksperten.

Heter ikke hytte lenger

xComfort er et komplett styringssystem som kan kobles til og styre alt fra temperatur, strømforbruk, vanning - og videoovervåkning, og er et av flere slike systemer som finnes på markedet. Du kan også sette sammen ditt eget styringssystem, slik DinSide-leser Satheesh Varadharajan har gjort i sin Oslo-leilighet.

- Det siste tiåret har det blitt gjengs med høy komfort på hytta. Dataforbindelse er blitt en selvfølge for mange, sikkert også fordi vi har både telefoner og nettbrett med oss. Vi kaller det jo ikke hytte lenger, men fritidsbolig, sier Morten Nordli på Norsk Hyttesenter i en pressemelding.

Smart strømstyring: Slik styrer du alt med mobilen fra et par hundrelapper

Mange muligheter

De aller fleste styringssystemer har en «hjerne» som kontrollerer de ulike enhetene, slik den du kan se på bildet over. Her kan du koble til, bygge på og ut, etter behov.

I teorien er det ingen begrensninger for hva du kan styre gjennom systemene.

Styringssystemer kan også være greit å bruke i stedet for alarm. For selv om alarmselskapene betjener deler av hytte-Norge, er det vanskelig å forhindre selve innbruddene. Men vet man at det har vært innbrudd, kan man raskt få ryddet opp, og ikke minst lukket dører og vinduer, slik at det ikke blir følgeskader etter innbruddet.

Les også: Blir dette årets teknohit til boligen?