DUST&GONE: Et nytt produkt fra Volta skal forenkle støvtørkingen. Foto: Produsent
DUST&GONE: Et nytt produkt fra Volta skal forenkle støvtørkingen. Foto: ProdusentVis mer

Nordmenn liker ikke støvtørking

Rengjøringen vi liker minst.

Det er ikke støvtørking nordmenn bruker mest tid på hjemme, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Infact News for Electrolux Norge. De har spurt nordmenn om deres rengjøringsvaner, og hvor flinke de er til å holde hjemmet fritt for støv.

Slik blir vinduene rene

Sliter med støvrengjøringen

Undersøkelsen viser at relativt mange sliter med å holde hjemmet støvfritt. På spørsmål om hvilken rengjøringsoppgave som blir dårligst ivaretatt i hjemmet, er dette støvtørking for 22,6 prosent av de 1006 spurte. Dermed utgjør dette den enkeltoppgaven de fleste sliter med å få gjort.

De spurte har også gitt svar på i hvor stor grad de klarer å holde hjemmet rent for støv. Her svarer hovedvekten at de klarer dette middels bra. Det er spesielt møbler og interiør nordmenn sliter med å rengjøre, noe 28,1 prosent påpeker i undersøkelsen, mens bord- og gulvflater er de enkleste overflatene å holde rene.

Dessuten er støvsuging den rengjøringen de ivaretar best.

Slik lufter du riktig

Dette gjør støvet med inneklimaet

Av alle som har deltatt i undersøkelsen, svarer 26 prosent at noen i husstanden er plaget av astma eller allergier.

Norges Astma- og Allergiforbund skriver på sine hjemmesider at både smuss og støv gjør inneluftens kvalitet dårligere, og kan forårsake eller forverre allergier og andre overfølsomhetsreaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NAAF skriver videre at støv i hjemmet kan bestå av alt fra hudavfall og pollen, og at allergener og andre allergifremkallende ”stoffer” blander seg med støvet. Støvpartiklene, som har ulik størrelse, kan være svært små, sveve rundt og pustes inn. Jo mindre de er, jo lengre ned i lungene kommer de, og dette kan ha stor betydning for helsen.

Renhold er derfor viktig for å unngå helseplager på grunn av støvpartiklene, og NAAF anbefaler såkalte tørre renholdsmetoder på de fleste flater, for eksempel bruk av syntetisk mopp på gulvene, eller en tørr mikrofiberklut på inventar. Dessuten bør stoppede møbler og madrasser støvsuges eller bankes hyppig.

Disse ovnene gir dårligere inneluft