Foto: Mesterhus
Foto: MesterhusVis mer

Nordmenn har 3.600 milliarder i boligformue

Nordmenn putter ikke penger i madrassen. Vi investerer i bolig.

Nordmenn har 3.567 milliarder i boligformue, viser en ny modell utarbeidet av Statistisk sentralbyrå (SSB). Banken eier imidlertid halvparten. Samlet har vi en gjeld på drøye 2.000 milliarder kroner.

Betaler du for mye for boliglånet? Finn billigste boliglån her

Om lag halvparten av boligformuen er i frittliggende eneboliger; 20 prosent er boliger tilknyttet borettslag, mens de resterende 30 prosentene er selveide rekkehus og blokkleiligheter.

Ikke overraskende varierer prisene mye fra fylke til fylke; og vel halvparten av boligformuen finnes på adresser i disse fire fylkene: Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland.

Hvor stor del av boligformuen er din? Regn ut med vår boligtakstkalkulator

Stort avvik mellom ligningsverdi og markedsverdi

SSBs tall er basert på data fra 2009, og utarbeidet med utgangspunkt i boligenes ligningsverdi. Det er altså stor grunn til å anta at tallet er langt høyere i dag. Boligprisene har steget kraftig siden den gang; snittprisen har økt med 8 prosent fra 2009 til 2010; og 9 prosent fra 2010 til så langt i 2011, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Når det er sagt; boligprisene falt noe i oktober, og det er ventet videre flat prisutvikling ut året.

– Statistikken er basert på likningsverdiene fra selvangivelsen, som ligger klart lavere enn det som er boligens faktiske verdi. Flere tidligere undersøkelser av omsatte boliger har vist at ligningsverdien for disse i gjennomsnitt utgjør om lag 20 prosent av markedsverdien, og at dyre boliger gjennomgående har en lavere relativ ligningsverdi enn de billigere boligene, heter det i en melding fra SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye modellen som SSB har utviklet har de tatt utgangspunkt i en ligningsverdi på 699 milliarder kroner for alle landets boliger. Dette utgjorde 19 prosent av den antatte reelle verdien.

Hva er det vi eier? Den norske gjennomsnittsboligen er verdt drøye 2,5 millioner kroner. I fjor så vi nærmere på hva du får for 2,5 millioner; land og strand rundt.

Verdt mer enn oljefondet

3.600 milliarder høres mye ut. Det er mye. Det er mer enn de verdiene som er plassert i Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet. I skrivende stund er oljefondet på drøye 3.089 milliarder kroner.

Hvor stort er det akkurat nå? Slik følger du utviklingen på oljefondet, sekund for sekund.