Nordmenn er redd for brannfeller på ferie...

...men bryr seg ikke nok til å gjøre noe med det.

<b> PÅ REISE: </b> Det koster ikke så mye å skaffe seg en reisebrannvarsler. Foto: CLAS OHLSON
PÅ REISE: Det koster ikke så mye å skaffe seg en reisebrannvarsler. Foto: CLAS OHLSONVis mer

En undersøkelse som ble gjennomført av Europeiske Reiseforsikring tidligere i sommer, viser at nordmenn ikke har tro på at hoteller i utlandet er sikret godt nok mot brann.

Likevel tar bare syv prosent med seg egen brannvarsler når de reiser på ferie.

LES OGSÅ: Denne røykvarsleren varsler på nye måter

Brannfeller i utlandet

Til tross for at mange nordmenn også tror at rømningsveiene er for dårlige på hoteller i utlandet, ser det ikke ut til å ha noen praktisk effekt.

BEKYMRET:  Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, mener nordmenns holdninger til brannsikkerhet i utlandet er bekymringsverdig. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING
BEKYMRET: Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, mener nordmenns holdninger til brannsikkerhet i utlandet er bekymringsverdig. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING Vis mer


Norsk brannvernforening slår fast at kravene til brannsikkerhet ofte er lavere i utlandet.

- Det er dessverre en del nordmenn som booker seg inn i brannfeller på utenlandsferien, som regel uten at de er klar over eller tenker over det selv. Både i deler av Europa og i andre deler av verden råder en helt annen sikkerhetskultur, mindre krav til tekniske tiltak og et slappere kontrollregime enn hva vi har her hjemme, advarer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Siden 1970-tallet er det registrert over 50 større katastrofebranner på hoteller rundt om i verden.

LES OGSÅ: Ikke fest røykvarsleren direkte mot taket

Dette bør du gjøre

Det er ikke så mye som skal til for å sikre seg mot brann når man er ute på reise. Spesielt med tanke på hvor store skader vi vet en brann kan forårsake.

Brannvarsler

Tar du med deg brannvarsler på ferie? (Avsluttet)
Nei, det går jo som regel bra.(47%) 397
Nei, men jeg vet jeg burde det.(29%) 244
Jeg har planer om å ha det med på neste ferie.(15%) 126
Ja, det er ikke verdt risikoen å la være.(10%) 83
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- 200 kroner og tre minutter kan være nok. Kjøp inn en reiserøykvarsler, så er du tryggere på at du blir vekket om det er røyk i rommet, sier direktøren.

Kalheim anbefaler reisende til å bruke noen minutter på å sette seg inn i hotellets brannrutiner, og særlig hvilke rømningsmuligheter de har.

LES OGSÅ: Lysestaken som slukker seg selv

Bruker du Airbnb?

Å leie et rom eller en hel leilighet privat, blir bare mer og mer populært - for eksempel gjennom utleieselskapet Airbnb.

Både Brannvernforeningen og Europeiske Reiseforsikring uttrykker bekymring til brannsikkerheten når man leier leilighet i det private markedet.

- Anbefalingen om å ta med reiserøykvarsler gjelder i høyeste grad også for de som ferierer i utleieboliger. Ingen bør legge seg til å sove uten mulighet til å bli varslet ved brann, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, i en pressemelding.

Kalheim understreker at du ikke kan forvente det samme minimumsnivået for sikkerhet når du leier en privat bolig når du er på ferie.

LES OGSÅ: Dette må du passe deg for på Airbnb


LES OGSÅ: Røykvarsleren som sender SMS