Butikkene og nettbutikkene er fulle av nedsatte varer. Her er det mye å spare, særlig på sesongvarer som hagemøbler. Foto: Nettbutikkene/DnB NOR/DinSide
Butikkene og nettbutikkene er fulle av nedsatte varer. Her er det mye å spare, særlig på sesongvarer som hagemøbler. Foto: Nettbutikkene/DnB NOR/DinSideVis mer

- Nordmenn burde utnytte salg bedre

Går glipp av millioner i sparte utgifter.

«- Å være tålmodig å vente på salg lønner seg! Silje Sandmæl »


I markedet for nye hagemøbler? Eller en ny grill? Det er enkelt å vente til neste år. Så slipper du å lagre den hele vinteren. Men er den lettvintheten verdt flere tusen kroner?

– Gjør et kupp nå i stedet for å kjøpe i høysesongen, er rådet fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR.

Sikker på at du trenger nytt? Slik frisker du opp hagemøblene

Hagehygge for åtte milliarder

Uterommet er ikke som det engang var. Joda, sommeren er kort, men når de først er på besøk, de lyse sommerkveldene, ja da skal vi jammen meg benytte oss av dem. Og vi skal selvfølgelig ha det koselig mens vi sitter der. Vi bytter ut møbler i formstøpt plast med (kunst)rotting eller de fineste pulverlakkerte jernkreasjonene. Vi tar med sofaen ut. Ja noen til og med sengen. Og så pynter vi med puter, tepper, pledd og lykter til den store gullmedaljen.

– Standarden har blitt oppgradert mange hakk, og prisen følger standarden, sier Sandmæl. - Mange bruker like mye, om ikke mer på uterommet enn inne.

Hele åtte milliarder kroner brukte vi på å gjøre hager, terrasser og balkonger hyggelige i fjor sommer. Dette ifølge en undersøkelse gjennomført av Synovate for DnB NOR. Den største delen av kaken går til blomster og planter. Mens rundt tre milliarder brukes til bygging av terrasser, lysthus et cetera. Vi bruker rundt en milliard på utemøbler, og rundt 500 millioner kroner på å pynte og gjøre uterommet koselig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

500 millioner kroner i året på pynt!

– Det er et paradoks at vi bruker masse penger på et tilholdssted som vi bruker minst i løpet av året. Men for oss oppussingsglade nordmenn skal vi følge trenden, koste hva det koste vil! sier Sandmæl.

Hun maner til økonomisk fornuft når du skal innrede uterommet. Og det aller mest fornuftige du gjør, er at du nå, på tampen av sesongen, tenker over om du trenger noe nytt (eller la oss være ærlige: Om du har lyst på noe nytt, og er skrudd slik sammen at du kommer til å kjøpe det neste sommer enten du trenger det eller ikke) og kjøper det på salg. Nå. Til halvparten eller en tredjedel av prisen.

– En sofagruppe til hagen koster gjerne mellom 10- og 20.000 kroner, og med rabatter på mellom 30 og 50 prosent blir det mye penger å spare, sier Sandmæl.

– Du kan også sjekke finn.no før du løper og kjøper. Salget har begynt, så til tross for at høsten står for dør og du snart må pakke ned utemøblene er det nå du bør kjøpe!

Les også: Slik gjør du hagen klar for høsten

Det lønner seg å vente

Eventuelt kan du gi deg selv og shoppingmuskelen en øvelse i standhaftighet neste år. I stedet for å grave dypt i lommeboken når nyhetene kommer i butikken, lønner det seg å stå imot fristelsen. Enkel økonomisk teori forklarer at når etterspørselen er stor, øker prisene.

– Poenget er at det meste kommer på salg bare man venter litt.

Det er ikke bare hagemøbler du burde kjøpe nå. Vedprodusentene melder om rekordstor pågang.