Nordea starter renteracet

Kuttene fra Norges Bank og Nordea blidgjør politikere og fagforeninger.

Tidligere i dag skrev vi at flere banker lovet å være raskt på ballen etter rentemøtet i dag, deriblant Nordea.

Nå setter Nordea ned renten på boliglån med 1,75 prosentpoeng, og det blidgjør både politikere og Yrkesorganisasjonenes landsforening.

- For det første forventer jeg at bankene fortsetter med å sette ned utlånsrenten. For det andre må man nå få sving på kredittmarkedet. Bankene må i langt sterkere grad enn det som er tilfelle i dag låne ut penger slik at levedyktige virksomheter ikke går konkurs på grunn av mangel på kapital, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Også Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Reidar Sandal, er klar på at rentenedgangen må komme bankkundene til gode.

- Folk bør forvente nye meldinger fra banken sin om at renta på lånet nå blir satt ned, og uten unødvendige utsettelser på iverksettingen, slik vi har sett tendenser til, sier Sandal på APs nettsider.

I så fall kan både Kvalheim og Sandal si seg fornøyd med Nordeas handlekraft.

Kutter med 1,75

Bakgrunnen er utviklingen i pengemarkedsrentene og signalene fra Norges Banks hovedstyre i forbindelse med onsdagens rentebeslutning.

- Pengemarkedsrentene har sunket mye den siste uken, og i dag har Norges Bank besluttet å kutte styringsrenten med 1,75 prosentpoeng. Det er positivt for våre boliglånskunder. Ved å avvente situasjonen og informasjonen fra Norges Bank har vi nå et bedre beslutningsgrunnlag. Derfor setter Nordea ned boliglånsrenten med hele 1,75 prosentpoeng. Beste boliglånsrente blir dermed 4,65 prosent nominelt, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge, Anne Stärk-Johansen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter endringen er nominell rente 4,65 prosent på et boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent avverdigrunnlaget hos Nordea.

Les også: - Det verste som kan skje

Gjorde som lovet

- Vi vil vurdere hva vi gjøre med boliglånsrenten i dag. Den siste ukens utvikling i pengemarkedsrentene, størrelsen på kuttet fra Norges Bank og effekten i pengemarkedet vil ligge til grunn for vår vurdering, sa Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea, tidligere i dag.

Og Nordea sier de ønsker boliglånskunder velkommen.

- Vi låner fortsatt ut penger og har vært til stedet med boliglån i hele den turbulente perioden denne høsten, sier Sevang.

Beste utlånsrenter akkurat nå:
Lån på 1 million kroner
Lån på 2 millioner kroner

Fornøyd med sentralbanken

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og de andre i Norges Banks hovedstyre får ros fra økonomer og politikere i dag.

- Det er tydelig at Norges Bank frykter en sterk økning i arbeidsledigheten. Men det er godt vi har en sentralbank som handler, så lenge vi har en regjering som sitter med hendene i fanget, sier Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann.

Nordea starter renteracet


Er du fornøyd med rentekuttet? Delta i diskusjonen på DinSides Forum

- Heia Gjedrem