Vask av panner

Noen panner bør du smøre med matolje etter vask

Det er vesentlig forskjell på hvordan teflon- og jernpanner skal rengjøres. Ekspertene tipser.

VASK AV STEKEPANNE: Lang levetid på panner og gryter krever riktig vask og vedlikehold. Tipsene får du under. Foto: Panthermedia.
VASK AV STEKEPANNE: Lang levetid på panner og gryter krever riktig vask og vedlikehold. Tipsene får du under. Foto: Panthermedia. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For at stekepanner og gryter skal ha et langt liv, er riktig vaskemetode helt essensielt.

Men det mange av oss gjør feil, er å vaske panner og gryter med slippbelegg eller jernoverflate på samme måte.

Feil vask av pannen vil mest sannsynlig ende med rust og avslipt slippbelegg som til slutt vil gjøre pannen ubrukelig til matlaging.

Ekspertene forklarer deg hvordan stekepanner og gryter med og uten slippbelegg egentlig skal vaskes.

Ulike overflater

For å forsikre deg om at du vasker stekepanner og gryter på riktig måte, må du først vite hva slags type overflate pannen har.

Marie S. Hansen er ansvarlig for merkevarer hos Groupe SEB Norway AS, selskapet som representerer flere ulike produsenter av kjøkkenredskap.

Hun forklarer forskjellen på de ulike panne-overflatene:

Slippbelegg:

- Mange sverger til stekepanner med slippbelegg, eller Non Stick-belegg. Non Stick gjør at du ikke trenger smør eller olje for å hindre at maten brenner seg fast.

  • Mange kjenner Non Stick-belegget som teflon. For å presisere: «Teflon» er et beskyttet varemerke, og Teflon er ett av mange ulike merkenavn for polytetrafluoreten (PTFE), som er korrekt navn på den typen slippbelegg man finner i de aller fleste stekepanner i dag.
  • Hvorvidt slippbelegget i en panne tåler oppvaskmaskin eller ikke, avhenger av flere faktorer i produksjonsprosessen, deriblant hvor mange lag belegget har.
  • Jo flere lag med slippbelegg en panne har, jo mer tåler den. I noen panner er det ytterste belegget forsterket med titanpartikler, som gjør overflaten enda mer slitesterk. Du bør allikevel bruke plast- eller treredskaper, fordi det er mer skånsomt for bunnen.
  • Belegget gjør det også veldig enkelt å holde pannen ren – varmt vann er ofte nok.
  • Håndvask fremfor maskinvask vil bidra til å at belegget holder lenger, selv om kvalitetspanner med slippbelegg stort sett kan vaskes i oppvaskmaskin.
  • En av ulempene er at belegget ikke tåler spesielt høy varme, og når steketemperaturen stiger over 250°C kan Non Stick-belegget ta skade. En Non Stick-panne egner seg derfor best til steking på medium varme.

Keramisk:

- Panner med keramisk belegg er blitt vanligere de siste årene. Dette belegget tåler høyere temperatur enn Non Stick-belegget, og egner seg derfor bedre til steking på høy varme.

  • Keramisk belegg er mer slitesterkt, og tåler godt bruk av stekeredskaper i metall.
  • Ulempen med en keramisk panne er at den ikke har så gode slippegenskaper. Det betyr at du må bruke smør eller olje når du steker for at maten ikke skal brenne seg fast.

Uten belegg

- Det finnes gode løsninger for deg som ønsker en stekepanne uten belegg også.

  • Ulempen er at du må bruke litt smør eller olje for at maten ikke skal brenne seg fast.
  • Fordelen er at pannen ikke har noe belegg som blir slitt eller varmes i stykker. Dermed har du en panne som tåler mer og holder lenger, men som også krever mer vedlikehold.

Matolje etter rengjøring

Så hvordan skal de ulike overflatene rengjøres slik at de ikke blir ødelagt?

Asbjörn Underdal, Nordisk kvalitetssjef hos Groupe SEB, understreker at aluminium- eller stålpanner med slippbelegg bør vaskes i varmt vann med noen få dråper vaskemiddel.

- Bruk en vanlig oppvaskbørste i plast. Oppvaskmaskin kan brukes, men noen typer vaskemiddel kan skade slippbelegg-overflaten på pannen.

Jernpanner uten slippbelegg bør håndvaskes i varmt vann uten vaskemiddel, understreker Underdal:

- Rett etter at du har vasket pannen bør du tørke den med papirtørkle. I tillegg bør du bruke tørkepapir til å smøre inn jernpannen med matolje - da vanlig rapsolje.

- Smør matoljen jevnt på overflaten - på innsiden, selvsagt. På denne måten forebygger du rust. Jernpanner uten slippbelegg må ikke vaskes i maskin da den da vil ruste etter kort tid, forteller han.

Dersom jernpanner ruster kan du forsøke å redde dette ved å igjen bruke rapsolje på området som er rustet, råder Underdal.

- La det virke i noen minutter, tørk av oljen med papir og skrubb deretter pannen med en oppvaskkost i varmt vann. Avslutt med å smøre inn pannen med et tynt lag rapsolje på overflaten, sier han.

Forskjell på støpejern

Støpejern er noe av det beste materialet du kan få, mener Marianne Winters, salg- og produktsjef, Jernia. En slik overflate kan vaskes i varmt såpevann:

- Når du har tørket av støpejernspanner- og gryter som ikke har sandfarget glassemalje, kan du gjerne smøre de inn med matolje, sier Winters.

Matt, sort emalje trenger å opparbeide seg en fettpatina i emaljen for å blir mer brukervennlig. Rengjør derfor ikke med såpe , da såpe fjerner de viktige fettstoffene, understreker Winters.

- Skrubb godt med en kjøkkenskrubb og varmt vann etter bruk. For mer gjenstridige flekker og fastbrente matrester kan man bruke såpe. Eventuelt kan man koke ut pannen eller gryten med oppvaskmaskinmiddel og vann i 10-20 minutter. Dette vil fjerne noe av fettpatinaen, og vi anbefaler derfor å varme opp litt olje i pannen eller gryten etter endt rengjøring, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!