Nirvana for ørene

Vi ba tre HiFi-kjeder anbefale hvert sitt stereoanlegg til 15.000 kroner, og lyttet oss fram til hvilket anlegg vi syntes låt best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du kjenner problemet. Ber du 10 personer i elektronikk- og HiFi-bransjen anbefale musikkanlegg, får du 10 totalt ulike anlegg.

Det samme fenomenet ser du i HiFi-bladene. En årsak er selvsagt at HiFi ikke er en eksakt vitenskap. Men det handler også om smak og behag. Øynene som hører, ørene som ser. Noen liker dyp buldrebass, andre nøytral og ren lyd.

Allround

Stol på ørene dine, heter det i lydkretser. Nettopp det har vi gjort. Oslo-butikkene HiFi-klubben Grensen, HiFi Center-kjeden Majorstua og Akers Mic Sentrum satte alle sammen det de mener er det beste musikkanlegget man får for cirka 15.000 kroner.

Stig Gunnar Kolberg, Hi-Fi-Klubben i Oslo. 
(Alle foto: Dag Yngve Dahle)
Stig Gunnar Kolberg, Hi-Fi-Klubben i Oslo.
(Alle foto: Dag Yngve Dahle) Vis mer

De fleste kjøper nemlig stereoanlegg for rundt 15.000 kroner i dag. Vi ba om allround-anlegg til rom på maksimalt 20 kvadratmeter.

Anleggene skal kun spille musikk, og består derfor av forsterker, CD-spiller og høyttalere.

- Et musikkanlegg må være tilpasset den musikken man spiller. Komponentene er andre i et anlegg til klassisk musikk enn i et anlegg til tekno, sier Stig Gunnar Kolberg, avdelingsleder ved HiFi-klubben Grensen.

Vis meg resultatene av selve HiFi-testen

Tre plater

Anlegg som spiller alle typer musikk er derfor vanskelig å sette sammen. Dét problemet overlot vi til butikkene.

Til lyttingen tok vi med oss tre svært ulike CD-plater, som skulle hjelpe oss å teste musikkanleggenes kvaliteter:

  • Tungtvann - Mørketid: HIPHOP: Tungtvanns nye epos, som er i butikkene i morgen, er interessant lydmessig: Tung bass og fet hiphop-groove, ikke kjent for "riktig" produksjon.

  • Kari Bremnes - Månestein: VISEPOP: Kanskje den beste av Kirkelig Kulturverksteds berømte produksjoner. Brukes ofte som referanseplate når lyd skal testes. Rent og hviskende, men tørr brumlebass i bunnen.

  • de Lillos - Neste Sommer: ROCK: Klassiker med flott musikk, men som på mange andre råkkenråll-plater, er lyden til tider noe hard på de raske sporene. En lydmessig utfordring.

    Ta meg til selve HiFi-testen

    PS: Ideelt skulle vi lånt komponentene med oss hjem og lyttet i helt like omgivelser. Denne gangen har vi imidlertid brukt forretningenes lytterom.