IP-TV med interaktive løsninger fra NextGenTel Foto: Brynjulf Blix
IP-TV med interaktive løsninger fra NextGenTel Foto: Brynjulf BlixVis mer

NextGenTel med VDSL og smart TV

TV som kommer til deg når du vil.

De aller fleste i Norge kan få en eller annen form for bredbåndstilknytning, men hva denne kan levere er en annen sak. Grensene blir flyttet hele tiden, og ny teknologi gjør helt utenkelige tilbud til virkelighet, for stadig nye brukere.

Spesielt det gamle telefonnettet, med tvinnede kobberledninger fra sentral til husstand, har gått fra å kunne levere 2,4 kbit/s på 80-tallet fram til 40 Mbit/s i dag. Da forutsettes det riktignok at avstanden til sentralen er ganske kort, og at kvaliteten på selve kablingen er god.

Antallet husstander som bor slik at de fyller disse kriteriene er imidlertid ganske mange. I tillegg har Telenor nylig oppgradert både utstyr og kabling, og flyttet tilkoblingsutstyr bort fra sentralene og nærmere brukerne.

VDSL er en ny og raskere generasjon bredbånd, som 1 million brukere vil få tilgang til i disse dager, men det superraske bredbåndet ble faktisk lansert og lovet til de første brukerne allerede i 2000.

VDSL og TV

Men det er ikke bare Telenor som tilbyr raskt internett over telefonkablene, de er pålagt av myndighetene til sørge for at andre også kan tilby tjenester og må selge kapasitet til for eksempel NextGenTel som så installerer eget utstyr for å betjene sine sluttkunder.

Både Telenor og NGT tilbyr nå VDSL, og det er stadig flere som får muligheten. I løpet av året skal tilbudet være på plass der det er teknisk mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til Telenor tilbyr NextGenTel også IP TV, som er TV over internettforbindelsen, men kvalitetssikret og adskilt fra den kapasiteten som brukes til andre tjenester, som surfing osv.

Med VDSL på 40 Mbits er det mulig å motta opptil to HD-kanaler samtidig, og likevel ha 24 Mbits til surfing.

Hvor kjapt er internettet ditt? Test nå med vårt surfometer.

Interaktiv Play

I dag er PVR og pause svært populære egenskaper hos dekoderboksene som selges, men NextGenTel har en ny løsning som overgår begge disse. Den kalles Play og er så enkel og innlysende at alle tar poenget med det samme.

I vanlige programoversikter på digital-TV kan du bare se hva som går nå og hva som kommer, på de forskjellige kanalene. Da kan du velge hva du vil ta opp i framtiden og hva du vil se på nå.

Med Play kan du også gå bakover i tid, og se hva som var på programmet inntil en uke bakover. Finner du den filmen eller sendingen du glemte både å se og å ta opp, så er det bare å trykke Play - så kan du sette deg tilbake i sofaen og se.

Du kan gå både fram og tilbake i tid for å velge opptak eller avspilling Foto: Brynjulf Blix
Du kan gå både fram og tilbake i tid for å velge opptak eller avspilling Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Foreløpig er det en uke bakover og et begrenset antall kanaler som støttes, men dette er bare begynnelsen.

En kjedelig TV-uke? Flere digital-TV-leverandører tilbyr nå ulike varianter av filmleie rett i TV-en, såkalt Video On Demand. Se for eksempel vår test av Altibox' to HD PVR-bokser.

Hastigheter og priser

Prisene på VDSL starter på 399 kr/mnd for 30/5 Mbit, og den kraftigste løsningen koster 499 kr/mnd for 40/20 Mbit.

I dag er det 200 000 husstander som er dekket opp med VDSL-sentraler fra NestGenTel. Det er ventet at 800 000 husstander vil få samme tilgang, dette er 30 prosent av alle husstander i Norge.

TV-pakkene koster fra 49 kroner/mnd for NRK og TV2, til 459 kroner/mnd for Viasat Gull.

Mer info om tilbudene finner du hos NextGenTel.