Nettkamera for overvåking

Har du noe verdifult du vil holde øye med?

Det finnes mange løsninger som lar deg overvåke huset, garasjen, hytta, båten eller andre verdifulle eiendeler. Har du store budsjetter kan du kjøpe en profesjonell tjeneste, er du nesten blakk kan du kjøpe et webkamera til en hundrings. Befinner du deg et sted i mellom får du et utmerket resultat ved å anskaffe et nettkamera.

Hva er et nettkamera?

Et nettkamera er lang mer avansert enn et vanlig webkamera. Det gjelder ikke bare selve konstruksjonen, det er også måten det fungerer på som er ganske forskjellig.

Et nettkamera har først og fremst bedre optikk med flere viktige egenskaper. Det finnes også kameraer som har optisk zoom og automatisk variabel iris, som kan justere lysmengden til sensoren i kameraet ettersom lysforholdene endres (solskinn/gråvær).

Et nettkamera har også en langt kraftigere innebygd elektronikk. Mens et webkamera bare sender ufordøyde data til USB-kabelen, har nettkameraet både innebygd videoprosessor som komprimerer videostrømmen og webserver som sender bildedata når det skjer aktivitet i bildet.

Det betyr at et nettkamera gjør jobben stort sett på egenhånd, mens et webkamera trenger en PC for å fungere.

Axis 211

Kameraet vi sjekker ut heter Axis 211 og er den enkleste utgaven av denne modellen. Den kommer også i tre andre varianter: 211A med lyd inn/ut, 211M med megapixel-oppløsning og 211W med innebygd trådløst nettverk 802.11g.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettkamera for overvåking


Nettkamera for overvåking


Dette er et avansert kamera for profesjonelt bruk, for både innendørs og utendørs lysforhold. For utendørs bruk anbefales at kameraet monteres i et beskyttende kabinett.

De viktigste egenskapene er:

Iris-kontroll, innebygd bevegelsesdetektor og styring av hendeleser, samtidig MJPEG og MPEG-4 video ut, samt støtte for strøm over ethernetkabelen.

Nettkamera for overvåking


Kameraet har manuell zoom og fokus, og du justerer det etter montering for optimal bildekvalitet på området du skal overvåke.

I bruk

Kameraet kommer med programvare for styring av ett kamera, skal du ha en større installasjon må du kjøpe en utvidet versjon.

Oppsettet er definitivt teknisk, her ligger alle nettverksparametre framme for å kunne definere avanserte oppsett.

Nettkamera for overvåking


Det er likevel mulig selv for vanlig dødelige å gjøre en enkel instilling hvor du velger et utsnitt i bildet hvor det skal detekteres bevegelse. Opptakene starter når bevegelsessensorene slår inn.

Nettkamera for overvåking


Tidsprogrammeringen er også enkel og likefram.

Nettkamera for overvåking


Varsling skjer ved å sende epost til en fritt valgt adresse, og du må sette opp epost-parametre til en SMTP-tjeneste som kameraet kan få tilgang til.

Nettkamera for overvåking


Så er det bare å vente på beskjed pr mail om at en bevegelse har utløst opptak, og så gå inn og sjekke opptaket. Da blir tyven eller naboens katt umiddelbart avslørt.

Mer info om Axis nettkameraer finner du hos www.axis.com

Prisen på et Axis 211 ligger fra rundt 6000 kroner for den enkleste modellen. Sjekk hos din favorittforhandler for priser på andre modeller.