Netflix i 4K: Hvordan får du det?

Endelig kommer snart Netflix i superoppløsning til Norge, men hvordan virker det, og hva trenger du av utstyr? Her får du svaret.

Netflix tilbyr allerede House of Cards i 4K, mens Breaking Bad i 4K er ventet i løpet i av året. Foto: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Netflix tilbyr allerede House of Cards i 4K, mens Breaking Bad i 4K er ventet i løpet i av året. Foto: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om de første 4K-TV-ene kom på markedet allerede i fjor, har det vært en stor elefant i rommet: Det har jo ikke vært noe 4K-innhold av betydning å se på, og selv om TV-ene skalerer dagens innhold svært godt, er det lenge å vente til 2015 når de første 4K Blu-ray-filmene er ventet å treffe markedet.

Nå løsner det imidlertid, og Netflix er først ute.

I USA har Netflix allerede tjuvstartet med streaming i 4K, og nå er det kun kort tid igjen til det også rulles ut her til lands. Ja, i realiteten er Netflix klare - det er bare avspillerne som mangler.

Men ikke gled deg for tidlig, for drømmer du om å se House of Cards i 4K stilles det krav både til nettlinjen, og ikke minst til utstyret ditt.

Netflix i 4K: Kommer sammen med de nye TV-ene

Hva menes med 4K?

* At en TV har 4K-oppløsning betyr at oppløsningen er på hele 3840 x 2160 piksler.

* Det vil altså si at en 4K-TV har hele fire ganger så høy oppløsning som dagens standardformat i HD (som ligger på 1920 x 1080 piksler.

* 4K kalles av og til også for UHD (som står for Ultra High Definition).


- Målet er å ha de første klare 4K-titlene klare i løpet av våren, og innholdet i 4K vil være tilgjengelig samtidig som årets 4K-TVer fra våre samarbeidspartnere kommer i butikken, bekrefter Joris Evers, kommunikasjonsdirektør i Netflix til DinSide.

- Vi er klare med 4K, nå er det kun TV-ene som må komme, sier Joris Evers, kommunikasjonsdirektør i Netflix til DinSide. Foto: NETFLIX/STEFAN REIMSCHUESSEL
- Vi er klare med 4K, nå er det kun TV-ene som må komme, sier Joris Evers, kommunikasjonsdirektør i Netflix til DinSide. Foto: NETFLIX/STEFAN REIMSCHUESSEL Vis mer


- Ved lanseringen vil det riktignok ikke være så mange titler klare, men vi forventer at dette vil øke raskt, sier Evers. Vi gleder oss til å tilby framtidige Netflix-produksjoner i 4K, i tillegg jobber vi selvsagt med våre studiopartnere for å få på plass annet innhold.

Men hva med prisen, vil den øke fra dagens 79 kroner i måneden?

- Nei, alle som er Netflix-medlemmer vil få tilgang til 4K-innholdet uten ekstra prispåslag, sier Evers.

I følge Evers skal du altså kunne se Netflix i 4K uten problemer om du kjøper en ny 4K-TV fra en av deres samarbeidsprodusenter, som for eksempel Sony, Samsung og LG.

Fullt så enkelt er det likevel ikke.

Her gjelder det derfor å holde tungen rett i munnen før du drar kredittkortet.

Pass på: Ikke alle 4K-TVer takler Netflix i 4K

Netflix bruker nemlig video-kodeken HEVC til å komprimere signalene, og det første du bør merke deg er at den ikke var tilgjengelig på mange av de 4K-TV-ene som ble lansert i 2013. Med andre ord: Er Netflix i 4K viktig for deg, bør du følge nøye med her.

Vi har tatt ringerunden til TV-produsentene, og her er svarene:

 • Sony: Ja: Alle 2014-modellene vil støtte Netflix i 4K. Nei: Fjorårsmodellen Sony Bravia KD 65X9005A faller dessverre utenom.
 • Samsung: Ja: Alle våre 2014 4K-modeller vil støtte Netflix i 4K, når de kommer i begynnelsen av Mai. Nei: Fjorårsmodellen F9005 vil ikke støtte den automatisk, men våre kunder kan oppgradere TV-en ved å kjøpe en ny «One connect boks» som er årets Evolution Kit for 2013 UHD modellene, bekrefter Knut-Eirik Rörnes fra Samsung Norge.

  <strong><B>SMART FRA SAMSUNG:</strong></B> One connect boksen: I tillegg til HEVC som gir Netflix i 4K, vil de da også få HDMI 2.0, HDCP 2.2, USB 3.0 og MHL 3.0 samt bedre prosessor og oppgradert Smart hub. Man får også med Samsung nye fjernkontroll i pakken. Foto: SAMSUNG
  SMART FRA SAMSUNG: One connect boksen: I tillegg til HEVC som gir Netflix i 4K, vil de da også få HDMI 2.0, HDCP 2.2, USB 3.0 og MHL 3.0 samt bedre prosessor og oppgradert Smart hub. Man får også med Samsung nye fjernkontroll i pakken. Foto: SAMSUNG Vis mer

  Gratis blir det likevel ikke: Prisen på oppgraderingskitet i Norge er ikke fastsatt, men i Danmark antas den å ville koste rundt 4.000 kroner. • Philips: Ja: De nye 4K-modellene i 8000- og 9000-serien vil støtte Netflix i 4K. Nei: 2013-modellen 65PFL9708S vil per dags dato ikke takle Netflix i 4K.

  DinSide vet imidlertid at det jobbes med en ekstern boks som skal gjøre det mulig å spille av Netflix i 4K. Hvorvidt den faktisk kommer, og hva den eventuelt vil koste er imidlertid ikke klart i skrivende stund.

 • Panasonic: Ja: 2014-modellene skal støtte 4K.
  Nei: Panasonics 4K-modell fra 2013 vil ikke støtte Netflix i 4K.
 • LG: Ja: 2014-modellene skal støtte 4K, mens LGs 2013-modeller vil støtte 4K etter en oppdatering. Hva det vil koste og når det vil skje, er foreløpig usikkert.

  Hva med Netflix i 4K via PC, spillkonsoll og andre enheter?

  Huskeliste for å se Netflix i 4K:

  1. En nettforbindelse på minimum 15Mbps eller bedre.

  2. En kompatibel 4K-TV. Sikrest er du her hvis du kjøper en 2014-modell, men dobbeltsjekk alltid før du kjøper.


  Til alle de som har brukt mye penger på en god datamaskin og en 4K-monitor, hadde det selvsagt vært fristende om man kunne se Netflix i 4K via nettleseren.

  Det vil imidlertid ta tid.

  - Ja, enn så lenge vil Netflix i 4K kun være tilgjengelig via TV-er, sier Joris Evers fra Netflix. Men det er nå. Om ett år eller to antar vi at både mobiler, nettbrett og datamaskiner skal kunne streame Netflix i 4K.

  Med andre ord: Hadde du drømt om å kunne se Netflix i 4K via din Apple TV eller Chromecast, må du altså smøre deg med tålmodighet. Såvidt vi vet, er det heller ikke ventet noen støtte for Xbox One eller Playstation 4, og grunnen er at ingen av disse produktene har støtte for HEVC eller HDMI 2.0.

  Hvor rask linje må du ha?

  Det er altså HEVC-kodeken som gjør det mulig for Netflix å komprimere 4K-innhold slik at du kan streame det.

  Det er likevel ingen tvil om at det å streame 4K-innhold krever mye båndbredde, og for å si det enkelt:

  Har du mobilt bredbånd med begrenset datamengde vil ikke Netflix i 4K være noe for deg.

  For mens dagens HD-stream fra Netflix ligger på 5,8Mpbs, skal streamingraten på 4K ligge på 15.6 Mbps. Har du en litt ustabil nettforbindelse er det verdt å merke seg at den klarer å vise 4K helt ned til 11.7 Mpbs.

  Dropper hastigheten under dette skal signalet automatisk bli nedskalert til vanlig HD-oppløsning, altså 1080p. Du vil altså fortsatt se innholdet, kvaliteten vil bare gå ned.

  Les også: Vår store test av 4K-TVer, i tillegg har vi testet Panasonics 2013 modell her.

  PS: Mer informasjon om teknikken bak får du forøvrig i et tidligere intervju med Evers hos Pocket-lint.

  House of Cards, sesong 2,Ultra HD 4K-logoen er klar.
  House of Cards, sesong 2,Ultra HD 4K-logoen er klar. Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer