<B>MASSIVT:</B> Allandale House skal være laget for en klient som beskrives som "idiosynkratisk connoisseur". Du kan godt la være å ta fram fremmedordboka og bare nyte bildene. Foto: William O'Brien jr.
MASSIVT: Allandale House skal være laget for en klient som beskrives som "idiosynkratisk connoisseur". Du kan godt la være å ta fram fremmedordboka og bare nyte bildene. Foto: William O'Brien jr.Vis mer

Nesten til å bli religiøs av

Allandale House er svært ulikt de fleste feriehus du har sett.

Det er uvisst om William O'Brien jr. har besøkt Ishavskatedralen i Tromsø, men han har sannsynligvis mottatt inspirasjonen i den samme oppadstigende bevegelsen du finner i et av Norges mest kjente landemerker.

Allandale House er derimot ikke et sted for bønnestund eller salmesang, i det minste ikke i utgangspunktet, men tvertimot et oppsiktsvekkende feriehus for en ikke navngitt klient som liker å feriere i amerikanske Mountain West, et område bestående av åtte stater i USAs vestre halvdel.

Les også: Denne er det mange som tenner på

Gode rammebetingelser

Samlebetegnelsen på frontpartiet du ser på bildet over, og i bildeserien under, er av forståelige grunner en "A-ramme", men der slike rammer ofte bare utgjør to deler av bygget - for - og bakside - finnes det i Allandale House tre slike A-rammer.

De er i tillegg asymmetriske, også et uvanlig trekk, og måten de er knyttet sammen på bidrar til å gi bygget en følelse av både flyt og brudd, avhengig av hvor betrakteren befinner seg.

Den tynneste av de tre rammene inneholder blant annet tre ting ethvert feriehus med respekt for seg selv og sine beboere må inneholder - bibliotek, vinkjeller og garasje -, mens den midterste rammen på østsiden har stue, kjøkken og spisestue. Soverommene og badene (kunne et hus som dette klart seg med badet?) finnes klokelig nok plassert i midten, godt pakket inn av hver sin flanke med oppholdsrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei - dette er ikke lite

Plasseringen av soverommene skyldes også rent strukturelle hensyn, rett og slett fordi det kun er den lengste av de tre A-rammene som tillater bruk av to etasjer.

Vi blir av arkitekten også gjort oppmerksom på at innsiden av Allandale House inneholder en rekke gjenstander som ikke uten videre er så lette å gruppere, som "vinflasker, sjeldne bøker, utstoppede fugler og elghoder". Ikke veldig oppsiktsvekkende spør du oss, men desto mer oppsiktsvekkende er det at huset beskrives som et "lite feriehus".

Vi lever i forskjellige verdener.

Sjekk bildespesialen:

MASSIVT: Allandale House skal være laget for en klient som beskrives som "idiosynkratisk connoisseur". Du kan godt la være å ta fram fremmedordboka og bare nyte bildene. Foto: William O'Brien jr.