<B>FUGLEPERSPEKTIV:</B> Stua i denne utrolige familieboligen i Madrid kan nytes både fra oven og fra grunnplan. Spektakulært blir det uansett. Foto: A-cero (alle bilder)
FUGLEPERSPEKTIV: Stua i denne utrolige familieboligen i Madrid kan nytes både fra oven og fra grunnplan. Spektakulært blir det uansett. Foto: A-cero (alle bilder)Vis mer

Nesten litt for moderne

Madrid-bolig med hage som gir ekstrem ferielengsel.

En kan si mye om modernistisk arkitektur, men det er ikke vår oppgave å bysse leserne i søvn nå som det snart er jul. Vi nøyer oss med å si at deler av modernismen har blitt beskyldt for å være kald, fjern og, i henhold til norsk standard, ganske så ukoselig.

Denne utrolige familieboligen i Madrid er innredet og redesignet av de spanske arkitektene A-cero, og selv om de modernistiske trekkene ikke er så tydelige på utsiden, blir de nesten overveldende på innsiden.

Les også: Kokketrikset som gjør hverdagen enklere

Fra gammelt til nytt

Utgangspunktet for prosjektet var en allerede eksisterende toetasjes bolig, der eierne ifølge arkitektene hadde behov for å pusse opp både utvendig og innvendig. Oppdragsgiver hadde to ønsker for prosjektet: Å friske opp fasaden, og å sørge for et moderne innemiljø fullt av lys.

Belysning: Dette glemmer vi når vi bygger

FRISTET? I Madrid har de somre som er lange nok til å nyte områder som dette. I Norge ville det vært nesten helt fånyttes. Foto: A-cero
FRISTET? I Madrid har de somre som er lange nok til å nyte områder som dette. I Norge ville det vært nesten helt fånyttes. Foto: A-cero Vis mer


Fasaden på sørsiden skal dels være kledd med aluminiumsfolie, blant annet for å framheve den bølgende formen som preger denne delen av huset. Sørsiden utgjør den mest prominente delen av bygningen, først og fremst fordi nordsiden delvis ligger pakket inn i en jordvoll, men også fordi førstnevnte strekker seg ut mot den store hagen og det altfor fristende svømmebassenget.

Interiørmessig skal prosjektet ha ført til ganske dramatiske forandringer, først og fremst på grunn av det arkitektene beskriver som forfallstendenser. Den nordlige delen, den som ligger inne i jordvollen, inneholder blant annet en rekke soverom fordelt på to plan, og det finnes også et mindre kontor i samme område. Huset har forøvrig usannsynlig mange toaletter – vi har funnet seks stykker på plantegningene, men det kan naturligvis finnes enda flere –, og ganske mange bad. Det er det fine med svære hus med få beboere, nemlig at privatlivets fred kan gjøres gjeldende nesten over alt.

FRISTET? I Madrid har de somre som er lange nok til å nyte områder som dette. I Norge ville det vært nesten helt fånyttes. Foto: A-cero
KUNST: Gjenstanden til høyre er ikke en del av hjemmekinoanlegget. Foto: A-cero
FUGLEPERSPEKTIV: Stua i denne utrolige familieboligen i Madrid kan nytes både fra oven og fra grunnplan. Spektakulært blir det uansett. Foto: A-cero (alle bilder)

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Jøss - den har TV

Stua er lokalisert i den godt opplyste sør-enden, som igjen leder ut mot terrasseområdet og svømmebassenget. Interiøret er ikke akkurat selve definisjonen på modernisme, til det har den nok litt for mange bølgende former og stilbrudd (det sies om den modernistiske billedkunstneren Piet Mondrian at han ikke kunne fordra vals fordi den var altfor bølgende og følelsesladet).

TV-en har, uvant nok til å være i en så gjennomdesignet bolig, fått en ganske framtredende plass i stua, selv om den nesten drukner i bakgrunnsfargene til det voldsomme, brungule maleriet på veggen. Kjøkken og spisebord er lokalisert i umiddelbar nærhet til stua, mens en dedikert lesekrok med bokhyller og peis bør være fristende for de leseglade.

De fleste møblene er forøvrig designet av A-cero, med unntak av de som allerede fantes på området fra før.

Les også: Er dette tacoens nye bestevenn?

KUNST: Gjenstanden til høyre er ikke en del av hjemmekinoanlegget. Foto: A-cero
KUNST: Gjenstanden til høyre er ikke en del av hjemmekinoanlegget. Foto: A-cero Vis mer