Nesten halvparten fyrer i moderne ovner

Mer varme, reduserte utslipp og lavere fyringsutgifter. Ikke rart de nye rentbrennende ovnene vinner terreng.

<strong>BYTTE?</strong> Moderne ovner utnytter energien i veden bedre, og fører til mindre utslipp av blant annet svevestøv. Foto: JØTUL
BYTTE? Moderne ovner utnytter energien i veden bedre, og fører til mindre utslipp av blant annet svevestøv. Foto: JØTUL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

46 prosent av all vedfyring i Norge i fjor skjedde i ovner med ny teknologi. Moderne ovner utnytter energien i veden langt bedre enn gamle, ved hjelp av flere teknikker. Disse sørger blant annet for at gasser og partikler som fra gamle ovner går rett ut gjennom pipa, faktisk også forbrennes.

Såkalt rentbrennende ovner kan redusere forurensende utslipp med opptil 95 prosent og gi opptil 40 prosent bedre effektivitet. Derfor har myndighetene innført tiltak for å få fart på skiftet fra gammel til ny teknologi, for eksempel som støtte ved bytte fra gammel til ny vedovn som vi ser i Oslo.

Bjørk er ikke best: Disse tresortene gir mest varme

Halvparten fyrer renere

Og skiftet til ny og mer rentbrennende ovnteknologi har positiv effekt. I fjor ble nesten halvparten av all ved i Norge, fyrt i moderne ovner. Tall fra SSB viser at mens vedforbruket i fjor var 6 prosent høyere enn i 2008, var utslippene av svevestøv fra vedfyring kun 2 prosent høyere enn i 2008. Og går vi tilbake til 2005 er utslippene av svevestøv fra vedfyring i 2009 redusert med 19 prosent, mens vedforbruket sank med 4 prosent.

Tidligere denne uken oppsummerte DinSide en dansk test som berømmet blant andre disse ni gode vedovnene som også finnes på det norske markedet. Disse er alle energieffektive og miljøvennlige, og kan være gode alternativer for deg som er i markedet for ny ovn i vinter.

De ville også ha oss til å fyre slik - men hvorfor tok ikke pelletsfyringen av?

Så stor er effekten

Ikke nok med at moderne ovner gir deg mer varme per fyrte kubbe. De gir altså også reduserte utslipp. I 2008 var vedfyring fra boliger og fritidsboliger den største kilden til svevestøv i Norge (59 prosent), viser tall fra utslippsregnskapet til SSB og Klima- og forurensningsdirektoratet. Hovedkilden til utslippene er fyring i lukkede ovner med gammel teknologi.

Laboratorietester antyder at denne typen ovner i gjennomsnitt slipper ut fem til seks ganger så mye svevestøv som lukkede ovner med ny teknologi.

Se huset som nesten ikke bruker strøm

Her fyrer vi mest med ved

Om tallmaterialet fra SSB:

Resultatene bygger på svar på spørsmål om vedfyring i SSBs Reise- og ferieundersøkelse. Endelige årstall er beregnet på bakgrunn av fem kvartalsvise undersøkelser der mer enn 6.000 personer har blitt intervjuet per telefon. Svarprosenten ligger på rundt 60 prosent.

Utslippene er beregnet ved å multiplisere vedforbruket med utslippsfaktorer for ulike ildstedstyper.

Det er knyttet mange usikkerhetsmomenter til tallmaterialet som presenteres her, deriblant utvalgsusikkerhet forbundet med spørreundersøkelsen og usikre utslippsfaktorer.


Flere fyrer med ved utenfor byene. Vedforbruket per innbygger er størst i Nord-Trøndelag og Oppland. I disse to fylkene gikk det i gjennomsnitt over 500 kg ved per hode i 2009. Beregninger fra SSB indikerer at dette tilsvarer omkring 25 sekker á 60 liter ved. Til sammenligning brukte hver innbygger i hovedstaden under 100 kg ved i samme periode.

For deg som kjøper ved: Favn, sekk eller pall?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer