Nei, megleren kan ikke kontakte deg sånn

Selv om du har registrert deg for å få lastet ned et prospekt på nett, betyr ikke det at megleren kan sende deg meldinger om budrunder og annet i ettertid.

<b>NEI:</b> Meglere kan ikke sende deg slike meldinger dersom de ikke har innhentet spesifikk tillatelse om det. Det holder ikke at du har måttet registrere deg for å få lastet ned et prospekt på nett. Foto: KRISTIN SØRDAL
NEI: Meglere kan ikke sende deg slike meldinger dersom de ikke har innhentet spesifikk tillatelse om det. Det holder ikke at du har måttet registrere deg for å få lastet ned et prospekt på nett. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er veldig viktig å ha mulighet til å laste ned boligprospekt fra nett i forkant av en visning - for slik kan du forberede deg best mulig i forkant av visningen - og du kan innhente opplysninger og sjekke hvilke forhold du kanskje bør se nærmere på, under visningen.

Ifølge bransjenormen for markedsføring av bolig, skal prospekt være tilgjengelig og nedlastbart fra nett senest 48 timer før første visning.

Etter en langvarig strid mellom Forbrukerombudet og eiendomsmeglerbransjen, om hvorvidt meglerne kan kreve at du registrerer deg for å få lastet ned et prospekt, har Finanstilsynet uttalt at megler kan kreve at det legges igjen kontaktinformasjon for å få salgsoppgaven.

Det som imidlertid ikke er greit, er at meglerne kan bruke kontaktinformasjonen du legger igjen, til å kontakte deg om hva som helst i ettertid.

Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet Foto: CF-WESENBERG / FORBRUKEROMBUDET
Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet Foto: CF-WESENBERG / FORBRUKEROMBUDET Vis mer


- Selv om du laster ned et prospekt, er det ikke dermed sagt at du ønsker å bli holdt oppdatert om budrunde eller at de skal sende deg mailer med andre objekter et i halvår etterpå, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet, til Dinside.

LES OGSÅ: Dette er den skjulte informasjonen du bør se etter i prospektet

Du må si «ja takk»

Skjelbostad understreker overfor Dinside at du skal bli tydelig spurt, og at du må bekrefte at du ønsker å bli kontaktet.

- Hvis de skal markedsføre seg ved å benytte kontaktinformasjonen din, må du ha samtykket eksplisitt på det, sier hun.

Det eneste megleren kan bruke kontaktinformasjonen din til for øvrig, er å informere om viktige ting som vedrører feil i prospektet eller informasjon rundt visning på den aktuelle eiendommen.

HVA ER BOLIGEN DIN VERDT? Prøv vår boligkalkulator

- På høy tid!

Forbrukerombudet har laget et forslag til hvordan meglernes kontaktskjema skal se ut, som er sendt til meglersystemene – de som blant annet lager løsninger for annonser på finn.no. Dette er altså det du skal møte, ved nedlastning av prospekt. Med mindre du aktivt takker ja til at du ønsker å bli kontaktet av megler i fremtiden, skal dette ikke skje.

Markedsføringsloven setter klare begrensninger i meglers mulighet til å kontakte forbrukere som har bestilt salgsoppgave på nett, noe Forbrukerombudet alltid har vært tydelig på. En kontroll gjort at Forbrukerombudet har imidlertid vist at ikke alle meglerselskapene har fulgt dette på en tilfredsstillende måte. Nå har meglerne til utgangen av november med å få opp løsninger hvor de etterlever disse kravene.

SLIK: Dette er Forbrukerombudets forslag til hvordan kontaktskjema i forbindelse med bestilling av prospekt skal utformes. Dette er senmdt ut til alle meglere. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK: Dette er Forbrukerombudets forslag til hvordan kontaktskjema i forbindelse med bestilling av prospekt skal utformes. Dette er senmdt ut til alle meglere. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Det synes vi er på høy tid! Vi skal sjekke at de etterlever det, og har inntrykk av at forbrukere har et sterkt ønske om at dette blir respektert, sier Skjelbostad til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!