<b>Vær forsiktig</b> og skru av elektrisk julepynt når du sover eller ikke er hjemme. Foto: Tryg
Vær forsiktig og skru av elektrisk julepynt når du sover eller ikke er hjemme. Foto: TrygVis mer

Nei, julestjernen bør ikke skinne hele natten

Koselig pynt er risikosport, sier forsikringsselskapet.

Det er unektelig koselig å spasere gjennom landets gater i desember. Det glimrer i tusen julelys på busker og trær, og julestaker og -stjerner lyser opp vinduer døgnet rundt. Det burde de ikke.

For elektrisk julepynt er skyld i mange branner hvert år. Tryg forsikringsselskap registrer mange branner som skyldes elektrisk julepynt hvert år.

– Skru av julelysene før du legger deg, og styr unna den billigste julepynten, sier Hans Olav Setsaas i Tryg i en pressemelding.

For julehøytiden er også en brannhøytid: Det registreres dobbelt så mange boligbranner i desember som i vanlige måneder, ifølge Direktoratet for Samfunnssikerhet og beredskap (DSB).

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys og fyrer i ildsteder, sier senior skadesjef Hans Olav Setsaas i Tryg Forsikring.

Det aller farligste du gjør er imidlertid å bruke komfyren. Og det er ekstra farlig om du er mann og bedugget, skal vi tro skadestatistikkene.

Elektrisk julepynt kan være farlig


Elektriske lys seiler frem som et et brannsikkert alternativ til levende lys i høytiden. Vår utgavesjef Øyvind Paulsen kan ikke få sagt nok godt om disse LED-lyktene fra Philips, og denne journalisten lot seg lure av disse flammeløse kubbelysene fra Candle Impressions. Det er imidlertid ikke bare trygt å velge elektrisk. Kvaliteten på det som er til salgs er varierende, skal vi tro Setsaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær kritisk når du kjøper elektrisk julepynt. Det finnes en del utstyr som er av den billige sorten og kan være brannfarlig. Det gjelder ikke minst dersom det henges opp på utradisjonelle steder der brannfarlige materialer kan komme for nær, sier Setsaas.

Han peker på at funksjonsfeil kan gjøre at deler av utstyret kan bli utsatt for mer strøm enn det er beregnet til, for eksempel hvis flere lyspærer har gått.

– Julepynten blir pakket ned igjen år etter år. Ledninger kan bli klemt og pærer kan bli ødelagt, og utstyret kan være skadet uten at man er klar over det, sier han.

Du bør også være oppmerksom på den brannfaren det utgjør å bruke skjøteledning og forgrenere. Ikke bare i julen - dette gjelder også ellers i året.

Ikke glem å sjekke brannvernutstyret

Ifølge DSB skyldes 25 prosent av brannene med fatale utfall mangel på eller veil ved røykvarsler. Hoppet du over røykvarslersjekken i begynnelsen av desember, anbefaler vi at du gjør det nå. Og mens du er i gang, hvorfor ikke benytte anledningen til å snu pulverapparatet på hodet.

Du bør også velge en kombinasjon av optisk og ionisk røykvarsler, for å være på den sikre siden.

– Skru av julelysene når du går til sengs og når du ikke er hjemme. Og sjekk røykvarsleren før julefeiringen. Jeg ville ikke våget å legge meg til å sove i et hus uten fungerende røykvarsler, sier Setsaas.

Les også: Test av røykvarslere

Enkelt brannvern:
Vi har testet brannhemmende spray. Les mer eller se hvordan det virker i videoen under: