Nei, husleien er ikke så lav

Skyhøy fellesgjeld men lave felleskostnader? Les det som står med liten skrift.

Lån på over en mill med under tusen kroner i renter og avdrag i måneden?  Foto: Finn.no
Lån på over en mill med under tusen kroner i renter og avdrag i måneden? Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hensikten er å gjøre det slik at forbrukeren faktisk kan sammenligne epler med epler.Lars Vangen Jordet, Finn Eiendom


Det er mange kriterier man siler ut boliger på når man er på boligjakt. Og i kjølvannet av finanskrisen, og med bankenes innskjerpete utlånspraksis, troner budsjettet på toppen av de viktigste kriteriene når vi skal kjøpe bolig.

Hvor mye en bolig koster, er todelt. Om du kjøper i borettslag eller selveier i blokk eller bygård; Hvor mye koster det å kjøpe boligen, og hvor mye vil det koste deg å eie den.

På Finn.no kommer dette stort sett klart frem når du får opp søkeresultatene. Du får opp prisantydning, eventuelt fellesgjeld/totalpris, og fellesutgifter.

Men hva skal egentlig inkluderes i fellesutgifter? Er det totalen av de månedlige kostnadene, altså det du faktisk betaler i husleie? Eller er det den andelen av husleien som går til faste fellesutgifter som vaktmestertjenester, vedlikehold av bygningsmasse og trappevask?

Hvor mye er boligen verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Full forvirring

Nei, husleien er ikke så lav


Det er ikke lett å si. Ta eksempelet til høyre, en leilighet som forøvrig ble solgt til langt over takst tidligere denne uken. Her er felleskostnadene oppgitt å være 1.122 kroner. Når vi ser nøyere på felleskostnadene, fremkommer det i tillegg at kapitalkostnaden er 3.193 kroner.

Dette vil si en husleie på over 4.000 kroner i måneden. Og det på et avdragsfritt felleslån. Når avdragene skal betales, vil husleien ligge på rundt 8.000 kroner i måneden. Milevis fra det vi får opp i oversikten, som er 1.122 kroner.

Vi spurte megler for prospektet, Joachim Schala, partner i iHus eiendomsmegling om hvorfor de har valgt å gjøre det slik.

- Viktig å passe på begrepene husleie og fellesutgifter. Fellesutgifter er det som går til å dekke drift av gården, sier Schala til DinSide.

DinSide: - Så dere har ikke bevisst prøvd å gjemme unna høy husleie for å få boligen til å se mer attraktiv ut?

- Nei. Vi selger ikke boliger uten at kunden har sett prospektet, og der har vi et punkt som heter fellesutgifter og et punkt som heter husleie, der dette kommer klart frem.

"Felleskostnader inkluderer"

Det er få meglere som har valgt denne varianten. De fleste andre annonsene som kunder sammenligner med, fremhever de månedlige totalkostnadene, og spesifiserer under "felleskostnader inkluderer" hva som er felleskostnader og hva som er renter og avdrag.

På spørsmål om ikke "felleskostnader inkluderer" burde være et hint om at felleskostnader-begrepet også skal dekke renter og avdrag i annonsen, peker Schala på at de under dette punktet har spesifisert månedlige kapitalkostnader.

- Det er Finn som har et problem her. Det er ikke jeg som har valgt å fremheve felleskostnader - det er ikke noe som jeg har funnet på. Vi ser gjerne at det kommer et eget punkt som heter husleie, sier Schala til DinSide.

Selge bolig? Her er fem feller du bør unngå

Viser til bransjenormen

Ifølge Lars Vangen Jordet, direktør for Finn Eiendom, er det svært få meglere som bruker Finn direkte. Dataene blir direkte importert via ulike støttesystemer.

- Hvis det er slik at det er ulik tolkning av fellesutgifter, må det ligge i støttesystemet, sier Vangen Jordet til DinSide.

Når det gjelder definisjonen av felleskostnader, viser Vangen Jordet til Bransjenorm for markedsføring av bolig 2008, som er utarbeidet av bransjen, representert ved Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe, Eiendomsmeglerforetakenes forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Norges Eiendomsmeglerforbund i samarbeid med Forbrukerrådet og Forbrukerombudet.

Foto: Forbrukerombudet.no
Foto: Forbrukerombudet.no Vis mer

Hva bransjenormen sier om særskilte krav til markedsføring på internett, kan du lese her:


Les hele bransjenormen på Forbrukerombudets nettsider.

Lars Vangen Jordet i Finn.no. Foto: Caroline Roka
Lars Vangen Jordet i Finn.no. Foto: Caroline Roka Vis mer


- Fra Finn sitt ståsted er det ønskelig med en ensartet måte å presentere faste månedlige kostnader på, slik at (for)brukeren enkelt kan benytte finn.no sin tjeneste til å få oversikt over boligmarkedet, skriver Vangen Jordet i en e-post til DinSide.

Han presiserer at fellesutgiftene som fremkommer i resultatlistene skal samsvare med bransjenormen.

- Det er megleres plikt å gjøre dette når de markedsfører en bolig på Finn.no.

Når det nå likevel viser seg at det er uenighet om hva begrepene representerer, vil Finn se nærmere på saken.

- Det høres ut som en problemstilling vi bør diskutere litt. Vil tro at bransjen er interessert i en standard på hva som er felleskostnader. Det er jo det som er meningen. Vi gjorde en del endringer når den nye bransjenormen kom. Den tar med seg et par av disse elementene som skal gjøre det enkelt og transparent. For eksempel at man skal ha med seg lånebetingelser på fellesgjelden, sier Vangen Jordet og avslutter:

- Hensikten er å gjøre det slik at forbrukeren faktisk kan sammenligne epler med epler.

Forvirret over begrepene? Sjekk DinSides Bolig-ABC

Spør megler

Er du på boligjakt, er vårt råd klart: Sjekk og dobbeltsjekk hva fellesutgiftene inkluderer. Synes du begrepene er forvirrende, be megler om å snakke et språk du forstår. Kapitalkostnader er et pent ord for renter, så dersom det kun er kapitalkostnader i husleien, betyr det at lånet foreløpig er avdragsfritt, og at du kan vente deg en kraftig husleieøkning i fremtiden.

Be om å få se en nedbetalingsplan på fellesgjelden - der det står hvor mye du skal betale, per måned. Ikke bare det neste året, men hele lånets løpetid, så slipper du økonomiske overraskelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer