Nei, du må ikke vaske ulltrøyen

I hvert fall ikke hver eneste gang.

Ifølge Anne Julie Saue i Pierre Robert kan du lufte ulltrøyen i stedet for å vaske den - uten å bekymre deg for lukt.  Foto: Per Ervland
Ifølge Anne Julie Saue i Pierre Robert kan du lufte ulltrøyen i stedet for å vaske den - uten å bekymre deg for lukt. Foto: Per ErvlandVis mer

- Ull er nesten selvrensende, og du må ikke vaske ullundertøyet hver gang du har brukt det, sier Anne Julie Saue, produktsjef for undertøysprodusenten Pierre Robert til DinSide.

For selv om du trygt kan vaske de aller fleste ullklær på ullprogrammet i vaskemaskinen, er det ikke sikkert at du trenger.

- Nå vil jeg ikke anbefale at du aldri vasker klærene, men med mindre du er gjennomsvett, er det ikke nødvendig å vaske hver gang.

I stedet foreslår Saue at du henger de opp til lufting, eventuelt tørk. For blir det liggende i en krøll, kan det utvikle seg ulukt og bakterieoppblomstring. I tillegg kan det bli et yndet arnested for de brune pelsbillene, skadedyrene som elsker svett ulltøy (og som trives aller best på Oslo Vest).

Ikke helsefarlig å gå med skitne klær: Josh Le vasket ikke olabuksen på 15 måneder.

Sjekk lappen

Det er enkelt, men mange glemmer det: Følg vaskeanvisningen. Foto: PER ERVLAND
Det er enkelt, men mange glemmer det: Følg vaskeanvisningen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Ønsker du å ta best mulig vare på ulltrøyene dine, er det også viktig at du vasker dem riktig når du først vasker dem. Og Saue har noen smarte tips.

– Først og fremst er det viktig at du følger vaskeanvisningen. Noe ull tåler bare 20 grader, mens andre kan vaskes på opp til 40 grader i maskin.

Test deg selv: Vet du hva symbolene på vaskelappen betyr?

Du bør også sjekke om plaggene faktisk kan vaskes i maskin. Enkelte strikkeplagg bør du ta for hånd.

Valg av vaskemiddel er også viktig. Og uansett hvilket merke du velger, er det én ting som er avgjørende: Du må velge et vaskemiddel uten enzymer.

Dette bekrefter vaskeekspert Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice.

– Folk kontakter oss når ulltrøya er full av små hull og ser tynnslitt ut etter få gangers vask. De skjønner ikke hva de har gjort feil, sier hun i en pressemelding.

For å være på den sikre siden anbefaler hun at du velger vaskemidler merket med woolmark. Dette betyr at vaskemiddelet er enzymfritt og skånsomt mot ulltøy.

Visste du at du kan koke ullklær? Men da må du holde deg unna vaskemaskinen

Ikke mer enn halvfullt


En annen grunn til at du kan få problemer med hull i ullklærene er at du vasker dem sammen med klær med harde detaljer.

– Knapper eller glidelåsen på olabuksen er drepen for ullklær, sier Saue.

Du bør heller ikke stappe maskinen for full. For også gnisninger fører til krymping og toving av tøyet.

– Du bør aldri stappe maskinen mer enn halvfull med ulltøy, presiserer hun. – Mellom en tredjedels - og halvfull maskin er perfekt.

Det er flere grunner til at maskinen ikke må fylles for hardt: Unngå en av de vanligste vaskemaskinskadene.