Nei, du må ikke avslutte BSU-kontoen når du kjøper bolig

Spør om du får låne ekstra tilsvarende oppspart BSU-beløp, i stedet for å ta hull på kontoen.

Snakk med banken om å få låne litt ekstra slik at du får beholde BSU-kontoen, selv om du kjøper bolig. Foto: PantherMedia / Nordea
Snakk med banken om å få låne litt ekstra slik at du får beholde BSU-kontoen, selv om du kjøper bolig. Foto: PantherMedia / Nordea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på jakt etter din første bolig, trenger vi vel knapt å fortelle deg at du trenger 15 prosent egenkapital. For de aller fleste betyr dette at man løser inn BSU-kontoen, samt eventuelt har ekstra sikkerhet i for eksempel foreldres bolig.

Det er imidlertid ikke sikkert du trenger å ta hull på BSU-kontoen din. Noen banker lar deg låne litt ekstra, tilsvarende oppspart BSU-beløp, slik at du kan utnytte de økonomiske fordelene til fulle.

– Vi prøver, så langt det er mulig, å la kundene få opprettholde sin BSU-konto ved søknad om lån hos oss, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, til DinSide. Hun presiserer at dette kun er dersom BSU-kontoen ikke er fullspart, og lånetaker har flere år igjen der de kan spare.

Har du fått låne ekstra slik at du slapp å avslutte BSU-kontoen din? Da vil vi gjerne høre fra deg - send oss en mail.

Kan få endringer i BSU

Kan du, bør du beholde BSU-kontoen er rådet fra Christine Warloe i Nordea.  Foto: Nordea
Kan du, bør du beholde BSU-kontoen er rådet fra Christine Warloe i Nordea. Foto: Nordea Vis mer


Ved full sparing setter du inn 20.000 kroner i året, noe som gir deg et skattefradrag på 4.000 kroner. Er du tett opptil maksbeløpet på 150.000 kroner, er det ikke så mange tusenlapper å hente - slik det ser ut i dag. Men potensialet er langt større, skal vi tro Warloe.

– Det stor sjanse for at BSU-rammen kan utvides ved regjeringsskifte, sier Warloe.

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet er enige om at BSU-ordningen bør forbedres, og selv om ikke noe er spikret i stein, er det snakk om å heve beløpsgrensene til 25.000 kroner i året, maks 300.000 kroner til sammen.

Les også: Så mye er BSU-kontoen verdt i dag

Individuell vurdering

Ifølge Warloe vil det bli foretatt en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, av kundens betjeningsevne, størrelsen på egenkapitalen og eventuell tilleggssikkerhet. Og midlene på BSU-kontoen er jo en sikkerhet i seg selv.

Pass på renten er rådet fra Silje Sandmæl i DnB, om du skulle få økt lånerammen litt for å kunne beholde BSU-kontoen. Foto: DNB
Pass på renten er rådet fra Silje Sandmæl i DnB, om du skulle få økt lånerammen litt for å kunne beholde BSU-kontoen. Foto: DNB Vis mer


– Det vil jo være økonomisk lønnsomt for kunden å ta opp mer lån og ikke sprette BSU-kontoen, sier Warloe. Pengene på BSU-konto er bundet til boligformål, og vil sånn sett være en sikkerhet dersom kunden skulle få problemer med betjeningen.

Tips: Er dere to? Klarer dere ikke beholde begge, er det ingen grunn til at dere ikke kan beholde én av BSU-kontoene.

Lav inntekt? Sjekk hvor mye du må tjene for at det lønner seg å sette inn på BSU-kontoen din

Pass på renten

Hos DnB holder banken seg som hovedregel til minst 15 prosent egenkapital.

– Men om noen får unntak fra denne regelen, bør man passe på å sjekke at man ikke får høyere rente, formaner Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB.

For lånerenten er avhengig av belåningsgrad. Bankenes prislister refererer gjerne til 60, 75 eller 80 prosent, men det vil også gjøres individuelle vurderinger. Skulle du få låne mer enn 85 prosent, bør du sjekke om det er forskjell på vilkårene. For øker renten om du beholder BSU-kontoen og låner litt mer, er det slett ikke sikkert det vil lønne seg å la BSU-kontoen stå likevel.


– Er du under 34 og skal låne opp til bolig, vil det lønne seg å beholde BSU-kontoen om det ikke betyr høyere renter. Så et alternativ er å høre om man kan få tilleggssikkerhet fra foreldre i den perioden, sier hun.