Test av babycall

Nei, du kan ikke stole på alle babycall-ene

Svensk test av babycall avslører store forskjeller.

TEST AV BABYCALL: Det er store forskjeller på babycaller når det kommer til rekkevidde og funksjoner. Det verste er imidlertid at du ikke kan stole på at de fungerer, viser en fersk test av babyvakter utført av Testfakta. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TEST AV BABYCALL: Det er store forskjeller på babycaller når det kommer til rekkevidde og funksjoner. Det verste er imidlertid at du ikke kan stole på at de fungerer, viser en fersk test av babyvakter utført av Testfakta. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før barnet blir så gammelt at du må forholde deg til vintersko, regntøy og barnehagepriser, er det andre ting som er viktigere: Som å kunne høre om barnet skulle våkne ute i vogna, eller å se om alt står bra til uten å måtte løpe mellom stue og soverom hele kvelden.

Mange investerer da i en babycall - også kalt barnevakt - eller bruker en barnevakt-app og smarttelefon eller nettbrett.

Svenske Testfakta har nå testet fem babycaller og tre apper til mobil/nettbrett, og de har funnet store forskjeller når det kommer til rekkevidde og pålitelighet.

Her er de beste

Først og fremst: Du kan lese hele testen hos Testfakta.se.

De har testet disse babycallene:

Beurer BY33 (499 kroner/Clas Ohlson)

Capidi (749 kroner/Lekmer.no)

Padwico 850 (1.089 kroner/Jollyroom.no)

Avent SCD620 (1.548 kroner/netonnet.no)

Supernova D8 (1.249 kroner/Jollyroom.no)

I tillegg har de testet smarttelefonappene Babymonitor 3G (44 kroner), Annie babymonitor (gratis) og Isitter (gratis/premium for 10 kroner).

BEST I TEST: Beurer BY33 er best i test. Foto: Beurer
BEST I TEST: Beurer BY33 er best i test. Foto: Beurer Vis mer

Barnevakten fra Beurer er den beste av de tradisjonelle babycallene i testutvalget, ifølge Testfakta.

Den beste består rekkeviddetestene og fungerte bra overalt. For ordens skyld: Denne har heller ikke kamerafunksjon, dette er en monitor kun med lyd.

Den dårligste er ifølge Testfakta babycallen fra Capidi, som får mye kritikk for at mottakeren ikke varsler når den mister kontakten med senderen: Da kan du ikke være trygg på om du egentlig vet hvordan det står til med barnet.

Capidi sier i en kommentar til Dinside at de ikke kan forstå at ikke avstandsalarmen fungerer - for det skal den gjøre.

- Samtidig med Testfaktas test så har danske Tænk gjort en skikkelig test på saklige grunner - og der gikk Capidi ut med full pott og fikk best i test, kommenterer Capidi til Dinside.

BILLIGST MED EN APP: Det finnes babyvakter som app til smarttelefon/nettbrett - og de er billigst. Men du må selvsagt da ha flere enheter tilgjengelig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BILLIGST MED EN APP: Det finnes babyvakter som app til smarttelefon/nettbrett - og de er billigst. Men du må selvsagt da ha flere enheter tilgjengelig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Av appene er det Isitter som utpekes som best - og babyvakten fra Annie som dårligst.

Du kan lese mer detaljert om testresultatene hos Testfakta - du finner testen her.

Testen er en vurdering av produktene i praktisk bruk, hvor de har sett blant annet på rekkevidde, batteritid, funksjoner og om enheten gir varsel når koblingen med senderen hos barnet brytes.

Bruker du babycall? Pass på dette!

Trude Talberg-Furulund, seniorrådgiver i Datatilsynet, sier til Dinside at det kan være utfordringer med alle enheter med bildeoverføringer hjemme – også babycaller.

- SKRU AV NÅR DU IKKE BRUKER DET: Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet anbefaler at du skrur av enhetene når du ikke bruker dem - og at du setter opp et kryptert nettverk dersom bildene fra babymonitoren overføres via trådløstnettet ditt hjemme. Foto: Datatilsynet
- SKRU AV NÅR DU IKKE BRUKER DET: Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet anbefaler at du skrur av enhetene når du ikke bruker dem - og at du setter opp et kryptert nettverk dersom bildene fra babymonitoren overføres via trådløstnettet ditt hjemme. Foto: Datatilsynet Vis mer

- Det handler om hvordan bildene overføres fra enheten ved barnet til den andre enheten; dette krever som regel høy båndbredde og det går dermes oftest via hjemmenettet – og vi vet at all trådløs kommunikasjon vie nettet kan være sårbar, sier Talberg-Furulund til Dinside.

Er det så noe man kan gjøre for å minimere risikoen for at bilder som eksempelvis overvåkingsbilder fra en babycall, skal komme på avveie? Talberg-Furulund sier man først og fremst bør prøve å finne ut hvordan bildene overføres.

Er det så noe man kan gjøre for å minimere risikoen for at bilder som eksempelvis overvåkingsbilder fra en babycall, skal komme på avveie?

Talberg-Furulund sier man kan prøve å finne ut hvordan bildene overføres.

- Kobles enhetene på internett, bør du passe på hvordan linja sikres. Vi anbefaler å kryptere nettet, som kan være litt tungvindt å sette opp – men det lar seg gjøre, hevder hun.

Hun anbefaler også å alltid bruke egne og gode passord på enheter som dette, som ofte kan komme med et standard-passord fra butikken.

- Man kan også kontakte produsenten og forsikre seg om at det ikke legges noe på internett: Spør produsenten om sikkerheten rundt det, oppfordrer hun.

TRYGGEST: Det er minst risiko for bilder på avveie på internett med en babycall kun med lydvarsling. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TRYGGEST: Det er minst risiko for bilder på avveie på internett med en babycall kun med lydvarsling. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Et annet råd er å kjøpe en enkel variant som kun har lyd, anbefaler Talberg-Furulund. Du vil vel kunne koble deg på den også, dersom du kommer nær nok, men da vil det tross alt kun være lyd, fortsetter hun.

- Og et veldig enkelt råd til slutt: Slå det av når du ikke bruker det, oppfordrer hun!

Du kan lese med om sikkerhet ved bruk av kameraer koblet til internett hos nettvett.no

Dagbladet avslørte i 2013 store sikkerhetshull blant annet med babycaller i norske hjem, hvor de fant bildeoverføringer fra barnesenga til internett. Du kan lese mer om dette her.

Les også:

Redd for at uvedkommende skal kunne hacke seg inn på babycallen? Her er de mest hacker-sikre
Har du en DECT-babycall? Se opp for stråling

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!