DAB og slukking av FM-nettet:

Nei, det er ikke slik at FM-nettet slukkes!

Tror du at FM-nettet slukkes? Det gjør det ikke!

SLUTT PÅ FM? Nei, FM-nettet skrus ikke av, det er kun endel av FM-sendingene som går over på DAB eller DAB+. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SLUTT PÅ FM? Nei, FM-nettet skrus ikke av, det er kun endel av FM-sendingene som går over på DAB eller DAB+. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, 8. februar klokken 11.11, slukker NRK sine FM-sendinger i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det betyr at NRK skrur av sine FM-sendinger og sender fra i dag av kun på DAB+ i disse områdene.

Det har vært mye fokus på overgangen til DAB og de utfordringene det har, spesielt for de mange bilene som kun har FM-radio (her må vi legge til at løsningen er nær, og den trenger ikke koste mer enn 200 kroner) .

11. januar gikk startskuddet i Nordland, da de store riksdekkende radiokanalene og NRK skrudde av FM-knappen, og i løpet av året skal hele landet over på DAB eller DAB+.

Nei, FM-nettet slukkes ikke!

På tross av hyppige skriverier i mediene om «Nå slukkes FM-nettet», er det egentlig ikke slik:

KUN NRK I FØRSTE OMGANG: I Trøndelag og Møre og Romsdal er det kun NRK som skrur av FM-sendingene sine i dag, forteller  Line Langnes, juridisk seniorrådgiver i Medietilsynet.      
KUN NRK I FØRSTE OMGANG: I Trøndelag og Møre og Romsdal er det kun NRK som skrur av FM-sendingene sine i dag, forteller  Line Langnes, juridisk seniorrådgiver i Medietilsynet.       Vis mer

- Det som skjer, er at det er FM-sendingene som skrus av. FM-nettet slukkes ikke, sier Line Langnes, juridisk seniorrådgiver i Medietilsynet, til Dinside.

- FM-frekvensen brukes til så mye, som for eksempel teleslynger. Og de fleste lokalradioene får lov til å sende på FM-nettet i alle fall frem til 31. desember 2021, forteller hun videre.

FM-nettet vil altså fremdeles være der, og du vil fremdeles kunne høre mange lokalradiokanaler der - faktisk er det hele 199 lokalradiostasjoner som har fortsatt løyve til å sende på FM-nettet frem til 2021.

- Hva som skjer etter 2021, er det ennå ikke tatt stilling til. Forlengelsen er i første omgang gitt for fem år, forteller Langnes.

Kun NRK som skrur over i Trøndelag og Møre og Romsdal i dag

I motsetning til hvordan overgangen ble gjort i Nordland, hvor alle radiokanalene som må over på DAB skrudde av FM-knappen 11. januar, vil det skje gradvis i Trøndelag og Møre og Romsdal:

I første omgang er det kun NRK som skrur over fra FM til DAB+.

De riksdekkende, kommersielle radiokanalene følger etter og blir heldigitale den 21. april, dette er P4 og Radio Norge. Det samme gjelder lokalradiostasjonene P5 Trondheim, Radio Metro Trondheim, Radio ROCK Trondheim og NRJ Trondheim.

Andre lokalradioer i distriktet kan fortsette å sende på FM.

Hvordan gikk det i Nordland?

- Den første erfaringen er at det ser ut til å ha gått greit, sier Langnes i Medietilsynet til Dinside.

Hun bemerker at det spesielle med Nordland, var at det ikke bare var de riksdekkende sendingene som ble slukket, men at NRK i tillegg flyttet alle sine sendinger i hele landet fra DAB til DAB+. Dette gjaldt altså hele landet.

- Mange av henvendelsene gjaldt denne endringen som omfattet hele landet, forteller Langnes.

- I tillegg ble det oppdaget nye områder med dårlig dekning, og der har det eller vil det bli satt opp nye sendere som forsterker nettet.

Les mer:

Vi testet DAB+ mot nettradio i bilen: Slik gikk det

Wifi i bilen kan løse hele DAB-problemet

VI GIR DEG FAKTA: Ni myter om DAB og DAB+

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!