CE-merke

Nei, CE-merket er ingen kvalitetsgaranti

Og det er ikke sjelden at produkter er CE-merket uten å være produsert som CE-merket krever.

CE-MERKER KAN VÆRE FEIL ELLER FALSKE: CE-merket sier ingenting om kvalitet, det sier kun at produktet skal være produsert etter gjeldende regler. Om det ikke er et falskt eller feil CE-merke, da ... Foto: Kristin Sørdal/Dinside
CE-MERKER KAN VÆRE FEIL ELLER FALSKE: CE-merket sier ingenting om kvalitet, det sier kun at produktet skal være produsert etter gjeldende regler. Om det ikke er et falskt eller feil CE-merke, da ... Foto: Kristin Sørdal/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste leker og elektroniske produkter er utstyrt med et CE-merke.

Men vet du egentlig hva det betyr? Og kan det si noe om kvaliteten på produktet du vurderer å kjøpe?

– Det er ikke et kvalitetsstempel

Med jevne mellomrom kan vi lese i postlistene fra Tollvesenet at varepartier er stoppet på grunn av manglende samsvarserklæringer eller andre dokumenter.

– Det er krav til at en rekke produkter skal CE-merkes for å kunne omsettes på EØS-markedet. Eksempelvis leker, maskiner og elektroniske artikler, forteller Eli Kallevig, fungerende underdirektør i vareførselsseksjonen i Tolldirektoratet til Dinside.

CE = Communauté Européenne

CE-merking er det synlige bevis på at et produkt oppfyller kravene som er fastsatt i ett eller flere av ny metode-direktivene. Dette betyr at CE-merking er myndighetspålagt. Produktet skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet.

– CE-merket skal være et sikkerhetsstempel som signaliserer at produktet oppfyller de krav som stilles til produktkategorien, og dette er noe Tolletaten kontrollerer som et ledd i varekontrollen, sier Kallevig videre.

Men selv om merket skal være et bevis på at produktet er produsert etter gjeldende regler for nettopp det produktet, er det likevel ikke et bevis på at produktet er av god kvalitet.

– Nei, det er det ikke. CE-merket forteller kun at sikkerhetskrav og andre direktivkrav er tilfredsstilt, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Slik skal det se ut

Det er egne regler for hvordan CE-merket skal se ut, som du kan se en illustrasjon av nedenfor.

SLIK SKAL DET VÆRE: Slik skal CE-merket utformes. Som du kan se, skal det være en usynlig overlapp. Foto: Standard Norge
SLIK SKAL DET VÆRE: Slik skal CE-merket utformes. Som du kan se, skal det være en usynlig overlapp. Foto: Standard Norge Vis mer

– CE-merket har en formell utforming bygget opp som en matrise. Bokstaven C er egentlig ca. halvparten av en O og den høyre delen av O-en, som ikke er med, skal overlappe venstre del av bokstaven E – som også er bygget opp som en del av O, forklarer Einar Morten Lassesen i Standard Norge til Dinside.

Han bekrefter at det finnes eksempler på falsk CE-merking, og at CE benyttes som forkortelse for China Export nok er den mest kjente.

– Der er bokstavene C og E flyttet nærmere hverandre. I tillegg finnes det også eksempler hvor bokstavene er flyttet lengre fra hverandre, sier han videre.

FALSK CE-MERKING: Bokstavene er flyttet nærmere hverandre i det falske CE-merket. Foto: Standard Norge
FALSK CE-MERKING: Bokstavene er flyttet nærmere hverandre i det falske CE-merket. Foto: Standard Norge Vis mer

Forfalsker CE-merking for å få tilgang til EØS-markedet

Kallevig i Tollvesenet forteller til Dinside at de ved kontroller kan avsløre falske og feilaktige CE-merker.

– Vi ser tidvis CE-merking av varer som ikke skal merkes med dette symbolet, og vi ser også tydelig at det er falsk. Dette kan bety at varene eksempelvis er piratkopierte, og/eller av dårlig kvalitet, forteller Kallevig.

– Merket er da påført for å kunne få tilgang til å omsette varen i EØS, sier hun videre.

CE-MERKES FOR Å FÅ INNPASS I EØS: CE-merket betyr at produktet oppfyller kravene for at det skal kunne omsettes på EØS-markedet. Tollvesenet avdekker iblant merker som er satt på kun for at produktet skal få innpass på EØS-markedet - men som egentlig ikke rettmessig kan påføres CE-merket eller at det ikke egentlig skal CE-merkes. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
CE-MERKES FOR Å FÅ INNPASS I EØS: CE-merket betyr at produktet oppfyller kravene for at det skal kunne omsettes på EØS-markedet. Tollvesenet avdekker iblant merker som er satt på kun for at produktet skal få innpass på EØS-markedet - men som egentlig ikke rettmessig kan påføres CE-merket eller at det ikke egentlig skal CE-merkes. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

DSB bekrefter også at falske eller feilaktige CE-merker forekommer.

– Dette behøver ikke nødvendigvis å gi så mye informasjon, men selvsagt kan det gi en anvisning om at produsenten ikke er seriøs. At man CE-merker utstyr uten å ha fulgt samsvarsprosedyren for alle relevante direktiv, er ikke sjelden, forteller Pedersen i DSB til Dinside.

Dette forteller CE-merket deg

Ifølge DSB, er CE-merket produsentens erklæring på at produktet tilfredsstiller alle krav i alle direktiver, som krever slik merking.

I TRÅD MED KRAVENE: Forhandler/importør må kunne fremlegge en erklæring som dette, om at produktet er testet og i tråd med gjeldende standarder. Foto: Tollvesenet
I TRÅD MED KRAVENE: Forhandler/importør må kunne fremlegge en erklæring som dette, om at produktet er testet og i tråd med gjeldende standarder. Foto: Tollvesenet Vis mer

Å påføre CE-merket er siste ledd i en «samsvarsprosedyre», hvor man må gjøre tester og målinger for å oppfylle alle krav som gjelder for den aktuelle produkttypen.

Alle målinger må kunne dokumenteres i ettertid, og de skal være beskrevet i en samsvarserklæring som skal følge med produktet.

Det er produsentens ansvar å finne ut om produktet han setter på markedet er underlagt ett eller flere direktiver som krever CE-merking. Mange produkt faller inn under flere direktiv og må derfor samsvarserklæres for hver enkelt av disse.

Dette kan du sjekke

I tillegg til CE-merking, skal alle produkter som selges i Norge, som faller inn under krav om CE-merking, også ha informasjon om installering og sikker bruk – og denne informasjonen må være på norsk.

– Produktene skal ha merking som gjør dem entydig identifiserbare, også produsenten skal kunne identifiseres. Noe av informasjonen kan stå på emballasjen dersom det ikke er praktisk mulig å påføre det på produktet, ifølge Pedersen.

For å være trygg på at produktet du vurderer er produsert innenfor gitte krav og regler, anbefaler DSB at du sjekker merkingen og dokumentene som nevnt ovenfor.

– Er man utrygg kan man gjøre et søk på internett på produktet for å for å se om det er nedlagt omsetningsforbud, frivillige tilbaketrekkinger, RAPEX-meldinger eller liknende, forteller de, men understreker at forbrukeren skal kunne anta at det som omsettes i norske butikker eller nettsted er trygt og sikkert.

– Kjøper man på nettsted utenfor Europa kan man ikke vite at utstyret tilfredsstiller kravene som stilles i Norge, sier Pedersen i DSB videre.

Produkter CE-merkes selv om de ikke oppfyller kravene

Anne Rygh Pedersen sier til Dinside at de fleste seriøse produsenter og de med erfaring synes å være sitt ansvar bevisst med tanke på at produkter skal være produsert i tråd med krav og direktiver.

CE-merket er egentlig ikke for kundene:

CE-merking er egentlig ikke rettet mot forbruker, men er et B2B-merke som viser at produsenten har produsert etter gjeldende regler/direktiv, og CE-merket er det synlige beviset til forhandleren om dette.

– Men vi opplever nok at bevisstheten hos importører som kommer inn i markedet, kanskje for å tjene penger på et nytt produkt og uten å ha fagkunnskap, og som importerer direkte fra for eksempel Asia, ikke har verken merking eller annen dokumentasjon, hevder Pedersen, og de forteller at de ikke sjelden ser at selv om et produkt har alle papirer og godkjenninger for ett aktuelt direktiv, kan det mangle for andre direktiv som produktet også faller inn under.

– Videre ser vi at teknisk dokumentasjon vedrørende testresultater ofte ikke kan framskaffes.

Dersom importøren ikke kan framskaffe dokumentasjonen på forespørsel, får ikke importøren lov til å selge det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer