Når vasket du kaffetrakteren sist?

Jevnlig renhold er ikke bare hygienisk; kaffen smaker også bedre.

Hånden på hjertet nå: Hvor lenge siden er det du vasket denne sist? Foto: Produsenten
Hånden på hjertet nå: Hvor lenge siden er det du vasket denne sist? Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn simpelthen elsker kaffe. Vi er en av de landene i verden som konsumerer mest kaffe per innbygger, og vi eksperimenterer gjerne med nye smaker og kaffedrikker.

Det er imidlertid én liten detalj mange glemmer: Å rense kaffetrakteren. Det hjelper nemlig fint lite å investere i god kvalitetskaffe hvis du har en trakter som er skitten.

Har du ikke kaffetrakter? Slik rengjør du kapselkaffemaskinene

Unngå usmak på kaffen

Med hånden på hjertet:

Hvor lenge siden er det du renset kaffetrakteren? (Avsluttet)
Mindre enn en måned(29%) 677
1 - 3 måneder(25%) 577
3 - 6 måneder(15%) 344
Jeg har aldri renset den(12%) 266
6 - 12 måneder(8%) 191
1 - 2 år(7%) 158
Mer enn 2 år(4%) 92
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om det bare er vann som går gjennom de små rørene i kaffektrakteren, vil også dette kunne tette dem igjen. Vannet vil danne avleiringer i kaffetrakteren over tid, noe som kan gi kaffen bismak og gjøre den besk og bitter, skriver Moccamaster i en pressemelding. Så jo mer kalkholdig vann, jo viktigere er det å rense. Dette er avhengig av vannet der du bor, for eksempel er det gjerne mer kalk i vannet østpå enn vestpå, men det er også store lokale variasjoner.

Hvor lenge er det siden du renset kaffetrakteren? Stem til høyre.

Rent ved et tastetrykk

Heldigvis er rens av kaffetrakteren en av de enkleste rengjøringsjobbene i hele verden. Alt du trenger å gjøre er å kjøpe et rensemiddel for kaffe i dagligvarebutikken. Det finnes flere merker, Norsk Kaffeinformasjon anbefaler et som heter Clean Drop. Og fremgangsmåten er enkel: Fyll rensemiddel og eventuelt vann (mengde varierer fra merke til merke) i kaffetrakterens vannbeholder og trykk på knappen. Voila.

Etter at du har renset kaffen bør du la det gå et par kanner med rent vann igjennom før du brygger ordentlig kaffe. Har du en kjapp trakter skal jobben være unnagjort på 10-15 minutter.

Jobben bør også gjøres langt hyppigere enn de fleste tror. "En gang i måneden for dem som driker mye kaffe," lyder anbefalingen fra Norsk Kaffeinformasjon.

Test: Slik får du skinnende ren kjøkkenvask

Øker levetiden

- Bare ti prosent av kaffetrakterne blir renset regelmessig. Det viser salgstall for rensemiddel (2004), ifølge  informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Newswire
- Bare ti prosent av kaffetrakterne blir renset regelmessig. Det viser salgstall for rensemiddel (2004), ifølge informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Newswire Vis mer


Jevnlig rens av kaffetrakteren sikrer ikke bare velsmakende kaffe, den forlenger også levetiden til trakteren og sikrer at maskinen gir full ytelse, skriver kaffetrakterprodusenten Moccamaster i en pressemelding. Deres maskiner skal vare i 15-20 år med godt stell, så tar du godt vare på maskinen din, har du god kaffe i mange år fremover.

Hvilken kaffetrakter bør du velge?

Glem kjerringrådene

Zalo, oppvaskpulver, bakepulver, eddik og sitronvann. Rådene for hvordan du får ren kaffektrakter er mange. Vi vil imidlertid ikke anbefale å prøve dem: det er ganske smale rør dette skal igjennom, og du ønsker vel ikke at smårester skal bli liggende igjen og smaksette kaffen? Poenget er jo det motsatte: Å rense trakteren for at kaffen skal smake bedre. Så med mindre du er spesielt glad i kaffe med eddik- eller bakepulversmak, er vårt råd å følge produsentens anbefaling for rengjøring. Det koster kanskje litt mer. Men rengjøringsmiddelet er laget med tanke på akkurat dette.

Det gjelder også for oppvaskmaskinen: Ikke glem å vaske oppvaskmaskinen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer