Når varmtvannsberederen drypper

Hva skyldes det og hva kan du gjøre?

Sikkerhetsventil Foto: Brynjulf Blix
Sikkerhetsventil Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi som har egen varmtvannsbereder må forholde oss til hvilken tilstand den er i, om den leverer riktig temperatur, om den får riktig vanntrykk og om den ellers oppfører seg som den skal. Som regel er dette ikke noe man må passe på til daglig, det er heller snakk om å sjekke en gang i blant.

Men hvilke tegn tyder på at tilstanden bør sjekkes, og hva skal man se etter?

Trykk og lekkasjer

En varmtvannsbereder varmer opp vann til en ganske høy temperatur - typisk 75 grader - for å sikre at det ikke utvikler seg skadelige eller farlige bakterier, som for eksempel Legionella. Dette vannet blandes med kaldtvann før det sendes ut i boligen som varmtvann, og holder da typisk rundt 55 grader. Dette er for å unngå brannskader på huden skulle noen være uheldige eller klønete med tappingen.

Når man varmer opp vann skapes det også et trykk, og dette fordeles naturlig rundt i rørsystemet i boligen. Dette trykket vil under lite bruk av varmtvann være praktisk talt konstant, siden termostaten i varmtvannsberederen sørger for å holde temperaturen konstant i tanken inne i berederen.

Men når mye vann varmes opp fra kaldt blir trykket inne i en vanlig 200 liters tanken cirka 2,8 prosent høyere, noe som tilsvarer drøyt fem liter mer vann i systemet. Da er det en sikkerhetsventil som slipper ut varmtvann til trykket er normalisert. Denne ventilen sitter nederst på tanken og hvis berederen står i et kjellerrom med sluk drypper vannet ned på gulvet og ut i sluket.

Sluk i kjellergulv Foto: Brynjulf Blix
Sluk i kjellergulv Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Der hvor tanken står i en kjøkkenbenk eller annet rom uten avløp skal sikkerhetsventilen kobles til et rør som går til lukket avløp.

Noe annet vi også kan registrere, er at trykket er mye høyere akkurat når du åpner en varmtvannskran, men etter et par sekunder har det sunket tilbake til normalt nivå igjen.

Så vi har vann som drypper og trykk som bygger seg opp.

Er dette faresignaler?

At det drypper fra sikkerhetsventilen i blant er ikke nødvendigvis noe faresignal. Men hvis det skjer hele tiden er det både et tegn på at noe ikke er som det skal, og en utgift. Du betaler for noen liter varmtvann hvis det renner hele året.

Det kan være at selve sikkerhetsventilen er moden for utskifting, derfor bør den sjekkes årlig. Hvis den stadig er i bruk kan det skje at den ikke lukker helt når trykket er notmalisert, og derfor fortsetter å lekke.

Den bakenforliggende årsaken kan også skyldes vanntrykket. Som regel er det to grunner til at det bygger seg opp trykk. Den ene kan være at det er en luftlomme et eller annet sted i rørsystemet. Vann lar seg praktisk talt ikke komprimere, men med luft er det tvert om. Derfor kan det ekstra vanntrykket skyldes komprimert luft som utvider seg når du åpner kranen.

En slik luftlomme vil søke oppover i et system, så du bør begynne å lufte rørene ved å åpne den aller øverste krana i huset.

En vanligere årsak er at en reduksjonsventil på vannintaket til huset har begynt å bli sliten. Den klarer å redusere vanntrykket når det er gjennomstrømming, men ikke når vannet står stille.

Reduksjonsventil Foto: Brynjulf Blix
Reduksjonsventil Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Derfor kan variasjoner i det ytre trykket på ledningsnettet forplante seg inn i huses rørsystem i de timene hvor det ikke brukes mye vann. Dermed får du dette ekstra trykket når du åpner for varmtvannet.

Reduksjonsventiler er svært vanlige og sitter gjerne rett etter hovedkranen på vanninntaket.

Hva gjør jeg?

Denne type arbeide er det best å overlate til en rørlegger. Selve delen koster ikke all verden, og å bytte ventilen bør ikke ta mer enn en arbeidstime, hvis det ikke er noen komplikasjoner eller andre elementer som må byttes ut.

Nye boliger skal dessuten ha ekspansjonskar som tar opp dette ekstra trykket/vannmengden, siden det ikke lenger er tillatt at overtrykket utlignes ved å føre vann tilbake mot vannnettet.

Derfor: Har du mistanke om at ikke alt er som det skal, ta kontakt med rørlegger. Vannskader er både dyrt og svært ubehagelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer