Når sofaen gir deg støt

Opplever du at sofaen ikke er så koselig som du hadde trodd?

Hva gjør du når sofaen er slem og gir deg elektriske støt? Foto: Colourbox
Hva gjør du når sofaen er slem og gir deg elektriske støt? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer hver gang jeg skal skru av eller på stålampene som står på hver side av sofaen.

"Zzzzapp". Der fikk jeg støt igjen. Nå har jeg faktisk vent meg til det, men det gjør ikke at jeg skvetter noe mindre. Her forleden så jeg til og med gnister da fingrene kom borti metallet på lampen.

Dessverre går ikke bare den statiske elektrisiteten sofasittingen min skaper utover meg og stålampen. Den kan også gå ut over hunden min, som aner fred og ingen fare og kommer bort for å få litt kos mens jeg sitter i sofaen.

"Zzzzapp", så har hunden fått et støt rett på snuten, som ble stukket borti hånden min for å tigge kos. Stakkars bikkja.

Er dette verdens mest praktiske sofa?

Mer statisk elektrisitet på vinteren


Statisk elektrisitet er et ikke uvanlig fenomen i norske hjem. Det forekommer spesielt nå om vinteren, i den tørre inneluften. Saken er imidlertid at jeg aldri hadde problemer med støt med min gamle Ikeasofa. Det er den nye sofaen som er kilden til spenningen.

Mer presist er det sofastoffet som er synderen. Den nye sofaen min har et sofatrekk i blandingsmateriale, hvor polyester er en av bestanddelene. Mens min gamle sofa, som hadde trekk av bomull, var relativt nøytralt (bomull ligger også som du ser omtrent i midten på den trioelektriske rekken), er polyester langt nede på listen, mot det negative.

- Det er en typisk situasjon du beksriver, sier Rolf Hegerberg ved Institutt for Fysikk på NTNU.

- Det er snakk om flere tusen volt, så selv om det ikke er farlig, så er det ubehagelig. Jeg hadde en katt som opplevde det samme. Den fikk seg en skikkelig støkk da den stakk nesa borti oss.

- Sofastoffet reagerer med klærne dine når du beveger deg i sofaen og strekker deg for å tenne lampen. Triboelektrisk ladning skjer hele tiden, men særlig når det er lav luftfuktighet, sier Hegerberg.

Dette tenkte jeg overhodet ikke på da jeg kjøpte ny sofa. Så hva kan gjøres for å minske problemet?

Tilfør fuktighet

Fuktighet i rommet reduserer sjansen for at det bygger seg opp statisk elektrisitet, men det skal en del fukt til. - Hvis du får opp luftfuktigheten til rundt 60 prosent så vil det hjelpe mye. Men det er ikke så lett å få til, sier Hegerberg.

En luftfukter kan dermed hjelpe på dette problemet. Ifølge NAAF hjelper det imidlertid ikke på inneklimaet. Se hva du heller bør velge.

- Hva med å sette et par skåler med vann i vinduskarmen, over radiatorene?

- Det har nok ikke så veldig stor effekt, du må i hvert fall fylle på med vann veldig ofte.

- Hva med tøymykner? Lilleborgs forbrukerservice mente det kunne hjelpe?

- Ja, tøymykner hjelper.

Dermed kan løsningen være å vaske sofatrekket med tøymykner, eller blande ut tøymykner i vann i og spraye på litt med en sprayflaske.

- Det fungerer nok, i hvert fall for en stund. Det går også an å ha i litt tøymykner i vaskebøtta, for lakkerte gulv kan også føre til triboelektrisk ladning.

Tøymykner må prøves. Men neste sofa skal definitivt være av bomulls- eller ullstoff.

Har du kjøpt ny sofa? Her bør du selge den gamle.