OPP KL 08:00: Slik er reglene for statlige virksomheter, men de gjelder kun som en pekepinn for private. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
OPP KL 08:00: Slik er reglene for statlige virksomheter, men de gjelder kun som en pekepinn for private. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Norske flaggregler

Når skal flagget heises og tas ned?

Det er bestemte tider for når flagget skal heises og tas ned, men flaggreglene gjelder i utgangspunkter det offentlige.

I løpet av et år er det en rekke offentlige flaggdager her til lands, og 17. mai er naturlig nok en av disse.

Men hvordan er det egentlig for private som ønsker å heise flagget - må de følge flaggforskriften på flaggdagene?

Dette sier reglene

Det er forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget som sier noe om hvilke dager som er offentlige flaggdager, som ikke nødvendigvis er de samme som fridagene i løpet av et år. Forskriften slår også fast på hvilke tidspunkt flagget skal heises og tas ned:

På denne tiden av året skal flagget heises klokka 08:00, og tas ned ved solnedgang, men ikke senere enn klokka 21:00 hvis sola går ned etter det.

Fra november til og med februar skal flagget opp klokka 09:00, men i Nord-Norge heises flagget kl 10:00 i samme periode, og tas ned kl 15:00 - ikke ved solnedgang, som i resten av landet.

Disse reglene gjelder altså statlige virksomheter, men hva med folk flest som ønsker å heise flagget?

Rettesnor

- Private er ikke lovpålagt å følge flaggforskriften på samme måte som offentlige, men den kan jo være en grei rettesnor for når det skal flagges, sier kommunikasjonsrådgvier Guri Solberg i utenriksdepartementet til Dinside.

Så selv om blant annet Jonas Gahr Støre har fått mye oppmerksomhet for å bryte flaggreglene de siste årene, og nå fulgt dem til punkt og prikke på 1. mai i år, er det altså ikke et krav til privatpersoner at de skal følge de samme reglene som det offentlige - selv om mange nok tar hensyn til disse reglene likevel.