Når noe går i vasken ...

Du behøver ikke fortvile hvis du mister noe i sluket i vasken.

<b>NÆRE PÅ!</B> Men noen ganger havner den nedi... Foto: BRYNJULF BLIX
NÆRE PÅ! Men noen ganger havner den nedi... Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

At noe går i vasken betyr at det ikke ble noe av. Men når du mister noe i vasken, så er det absolutt mulig å vite hvor det ble av. Og er du rask, så blir det ikke en gang borte, men kan reddes med få grep.

Mange vet hvordan de skal gå fram, og er lommekjent i oppvaskkummers indre og ytre anatomi og avløpsrør.

Men de som ikke er like bevandret kan lese videre og bli beroliget med tanke på å unngå at små, men verdifulle gjenstander forsvinner i avløpet sammen med sauserester og kaffegrut.

LES OGSÅ: Det er bare tre ting som skal i toalettet.

Når uhellet er ute

Hva gjør man hvis en øredobb løsner og faller ned i sluket mens man står ved oppvaskkummen? Å plukke den opp kan man bare glemme, har den først havnet i sluket går den umiddelbart videre.

UHELL ...: Bare en liten håndbevegelse kan være det som skal til, så faller øredobben ut... Foto: BRYNJULF BLIX
UHELL ...: Bare en liten håndbevegelse kan være det som skal til, så faller øredobben ut... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Trøsten er at den ikke går så langt, i hvert fall hvis det ikke renner masse vann gjennom sluket samtidig.

VIKTIG: Har du en kran åpen, steng den med det samme. Har du tatt ut en propp for å tømme vannet i kummen, sett den i så raskt du kan. Her er det bokstavelig talt snakk om sekunder!

Redningsaksjon

Det neste du gjør er å hente en bøtte eller et vaskevannsfat, åpne skapet og sette vannkaret under vannlåsen.

Alle vasker og oppvaskkummer skal nemlig være koblet til et arrangement med rør under sluket. Her kobles rør fra oppvaskkum og utslagsvask sammen, og har du oppvaskmaskin kan det godt hende at avløpet fra denne også kobles inn her.

RØR OG RØRE: Hvor har gjenstanden blitt av? Foto: BRYNJULF BLIX
RØR OG RØRE: Hvor har gjenstanden blitt av? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men før vannet går ned i selve avløpet går det gjennom en vannlås. Den kan være utformet på forskjellige måter, men felles for alle varianter er at det alltid blir stående vann i den. Dette vannet sperrer for "duften" fra avløp og kloakk på en enkel og effektiv måte.

Samtidig blir vannet skiftet ut hver gang du bruker vasken, derfor utvikler det seg heller ikke noe særlig med uhumskheter i dette vannet.

LES OGSÅ: Slik bruker du avløpspumpen riktig.

I benkeskap er vannlåsen ofte formet som en U, og noen ganger er det en mutter på undersiden av bøyen.

VANNLÅS Sannsynligvis ligger gjenstanden nede i vannlåsen. Da må du skru den av, med bøtte under siden den er full av vann. Foto: BRYNJULF BLIX
VANNLÅS Sannsynligvis ligger gjenstanden nede i vannlåsen. Da må du skru den av, med bøtte under siden den er full av vann. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


I andre skap, for eksempel under vasken i badet, er vannlåsen formet som en slags flaske. Inne i denne går det et mindre rør fra sluket, og utløpet fra vannlåsen sitter langt oppe. Da vil vannet alltid bli stående i flasken, som må fylles opp til utløpet for at vannet skal renne ut.

FLASKELÅS: En annen type vannlås, ofte brukt på vasken i badeværelser. Skrues løs og tømmes i bøtta på samme måte. Foto: BRYNJULF BLIX
FLASKELÅS: En annen type vannlås, ofte brukt på vasken i badeværelser. Skrues løs og tømmes i bøtta på samme måte. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når du har plassert bøtten eller vaskevannsfatet under vannlåsen må du åpne denne. Det gjøres enten med håndkraft (det kan gå hvis det er plastrør) eller med en passende tang.

ÅPNE VANNLÅSEN: Det går greit å åpne vannlåsen med en justerbar tang. Noen ganger går det også med hendene, hvis det er plastrør. Foto: BRYNJULF BLIX
ÅPNE VANNLÅSEN: Det går greit å åpne vannlåsen med en justerbar tang. Noen ganger går det også med hendene, hvis det er plastrør. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Er vannlåsen et U-formet rør skrur du det av i begge ender, tømmer det i bøtta og legger det til side.

ER DEN DER? Det finner du ut når du har skrudd ut og tømt innholdet i vannlåsen i bøtta. Foto: BRYNJULF BLIX
ER DEN DER? Det finner du ut når du har skrudd ut og tømt innholdet i vannlåsen i bøtta. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Er det en flaskelås skrur du av denne og tømmer innholdet i bøtta.

Les også: Når det klukker i vasken.

Gode muligheter

Nå er det gode muligheter for at det du har mistet i sluket allerede ligger i bøtta. Hvis det ikke rant vann ut da du mistet gjenstanden, eller du var veldig rask til å slå av vannet, kan du skru på vannet for å spyle gjenstanden ned i bøtta under vannlåsen.

FUNNET! Er du rask finner du gjenstanden i bøtta når du har tømt vannlåsen. Foto: BRYNJULF BLIX
FUNNET! Er du rask finner du gjenstanden i bøtta når du har tømt vannlåsen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men hvis du har vært for treg med å slå av vannet kan det hende at gjenstanden allerede har passert vannlåsen og havnet videre ned i kloakken.

Da skal gjenstanden du mistet være verdt mangfoldige tusener av kroner hvis det skal være verdt å rive opp og gjennomsøke hele avløpssystemet i huset...

Som oftest er slike gjenstander man mister relativt tunge, slik at de gjerne havner på bunnen av vannlåsen og blir liggende. Da havner de i bøtta når du skrur opp og tømmer vannlåsen, og du kan plukke den opp av bøtta.

REDDET! Her er øredobben, reddet fra en lite hyggelig reise ... Foto: BRYNJULF BLIX
REDDET! Her er øredobben, reddet fra en lite hyggelig reise ... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Så er det bare å skru delene sammen igjen, før neste uhell.

Da vet du hva du skal gjøre neste gang ting går i vasken!