Når maskeringstapen blir sittende for lenge

Hvordan fjerner du den?

<b>PRAKTISK, MEN...</B> Maskeringstapen er lett å glemme, slik at den blir sittende for lenge. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
PRAKTISK, MEN... Maskeringstapen er lett å glemme, slik at den blir sittende for lenge. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NOVis mer

Bruker du maskeringstape/malingstape, er det lett å "glemme" at den bør fjernes straks malejobben er gjennomført. Så står du der da, med fine nymalte flater, kantet med hvit, beige eller grønn tape. Ikke så fint likevel.

De fleste tape-variantene bør ikke sitte mer enn fem til maks fjorten dager, ellers blir de vanskelige å få vekk uten å ta med malingen samtidig. Er maskeringen som limt til malingsfilmen, kan du bruke en kniv for å unngå å rive vekk malingen.

Men hva når tapen også har satt seg helt fast? Her er noen knep.

Bruk varme

IKKE GLEM GULVET: Gulvet kan du beskytte med plastfolie eller malefilt. Foto: BRYNJULF BLIX
IKKE GLEM GULVET: Gulvet kan du beskytte med plastfolie eller malefilt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


I slike situasjoner tyr proffene til varmluftspistoler. Det er jo dessverre ikke noe de fleste av oss har liggende.

Har du en god hårtørker, kan den være redningen. Føn langs tapen slik at limet blir varmt. Da er det mye lettere å løsne den, uten at den drar med seg maling.

Flere ting du kan gjøre med hårføneren

Bruk sprit

Limflekkene forsvinner gjerne ikke med varmen. Men bruker du husholdningssprit eller rett og slett vodka, så gjør det gjerne susen.

Fukt en bomullsdott med sprit, og gni over. Holder det ikke å gni, kan du holde dotten mot flekken noen sekunder, før du forsiktig gnir av. Da løsner det enda lettere.

Fem smarte ting du kan fikse med sprit

Eller dropp tapen

MOT FLEKKER: Proffene velger helst andre hjelpemidler, men for oss andre er maskeringstape et nyttig hjelpemiddel. Foto: IFI.NO
MOT FLEKKER: Proffene velger helst andre hjelpemidler, men for oss andre er maskeringstape et nyttig hjelpemiddel. Foto: IFI.NO Vis mer


Mange steder kan du heller velge andre midler enn tape. Proffene maler helst på frihånd, og med litt trening og riktig redskap blir det faktisk finest.

Alternativt kan du male inntil en sparkelskje om du har det, eller kjøpe et maskeringsblad, som er beregnet på denne typen oppgaver. Husk å ha en fille for å tørke av disse hjelpemidlene underveis.

Detaljer som dørhåndtak kan du greit maskere med aluminiumsfolie, mens for eksempel radiatorer og toaletter kan beskyttes med plastfolie.

Les her for flere smarte maletriks