Når må du måke taket?

Vestlandet har hatt stort snøfall de siste ukene, i helgen kommer det mer.

<b>SJEKK ALDER OG DYBDE:</b> Er bygget fra før 1979, bør du ikke tillate mer enn en halvmeter snø på taket. Foto: COLOURBOX.COM
SJEKK ALDER OG DYBDE: Er bygget fra før 1979, bør du ikke tillate mer enn en halvmeter snø på taket. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere områder av landet er det større snømengder enn mange tak er rustet for å bære, og i helgen er det ventet mer. Derfor kan det være lurt å ta frem redskaper, og få av lasset før det blir for tungt. Sjekk for eksempel dingsene som nesten får taket til å måke seg selv.

Pleier det å henge mye istapper fra taket ditt? Det er et sikkert tegn på at boligen din trenger oppgradering.

Byggeåret teller

Hvor mye snø taket tåler varierer, men som tommelfingerregel bør du forholde deg til byggeår før og etter 1979. Er boligen - eller hytten - din bygget før 1979 bør det ikke være mer enn 50 centimeter snø på taket. Det er kanskje en stund til, men når mildværet kommer, og snøen blir våt, tåler det enda mindre.

Nyere bygninger kan tåle litt mer; normalt skal de tåle 120 centimeter tørr og 90 centimeter våt snø.

OPPDATERT:
Merk at hvor mye et tak skal tåle vil variere med mer enn byggeår. Som en leser påpeker er det også ulike krav til hva et tak skal tåle rundt om i landet, og kravene kan variere innenfor en og samme kommune.

Sjekk derfor denne utfyllende saken som gir mer detaljer om hva ulike tak skal tåle av snølast og hvordan du bedre skal kunne anslå hvor mye snøen på taket veier.

Følg også denne lenken, til Direktoratet for byggkvalitets informasjonssider om tak og snølast.

Måk før det blir mildt

Selv om mildværet ikke ser ut til å komme med det aller første, lønner det seg å måke taket før, heller enn etter, det setter inn. For det er langt lettere å fjerne tørr løssnø, enn den tunge våte snøen.

Men pass på når du er der oppe: Det er ikke ufarlig å fjerne snø på taket

Er døren treig?

I tillegg til at du selvfølgelig kan måle snødybden, vil du også oppleve tegn i boligen til at det er for mye trykk på taket.

- De første tegnene på at det er for stor snømengde på taket kan være at vinduer og dører begynner å gå tregt, har Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, tidligere sagt til Dinside.

- Gjør du ikke noe med snømengden, kan det medføre at takkonstruksjonen begynner å gi etter. Da er det bare å hive seg over spaden og komme i gang med måkingen.

Glem heller ikke å sikre deg mot frostsprengning av vannrør på hytten

Du er ikke forsikret mot latskap

Vi regner med at de fleste har sjekket at de er forsikret, mot både brann og uvær, etter vinterens stormer. Du er imidlertid ikke forsikret mot latskap. Det er ditt ansvar å sørge for at taket er i god stand, og at det ikke får for mye å jobbe med.

I tillegg til mye bryderi og en hytte eller bolig som ikke kan brukes, kan en slik skade også føre til redusert erstatning fra forsikringsselskapet.

Det er også ditt ansvar å sørge for at ikke snø eller istapper skader forbipasserende.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside