Det er vanskelig å forsikre seg mot hvor lynet slår ned, men skulle uhellet være ute, er det fint å ha tatt enkelte forholdsregler.  Foto: colourbox.com
Det er vanskelig å forsikre seg mot hvor lynet slår ned, men skulle uhellet være ute, er det fint å ha tatt enkelte forholdsregler. Foto: colourbox.comVis mer

Når lynet slår ned

Slik sikrer du boligen din.

Flere steder i Sør-Norge kan det komme kraftige regnskyll og tordenbrak denne uken, tilsvarende det Østlandet fikk oppleve forrige helg, melder Yr.no.

Er du klar? Og har du klargjort boligen din?

Slik sikrer du deg:

Et par enkle grep kan redde mye. Det aller enkleste, og kanskje mest innlysende, er å trekke ut kontakter og ledninger. Slik hindrer du at lynnedslag og overspenning ødelegger elektrisk utstyr, eller i verste fall forårsaker brann.

De fleste hjem har jordfeilbryter, og har du ikke det, eller har du mistanke om at den ikke fungerer godt nok, bør du sørge for å sjekke dette så fort som mulig.

I tillegg kan du bruke overspenningsvern, for å verne det elektriske anlegget mot overspenning etter lynnedslag. Disse ser ut som elektroniske timere, og plugges inn i stikkontakter med jordforbindelse. De kan kjøpes fra rundt femhundrelappen, alt etter hvor mange ledninger du kan plugge inn i den. Har du et forsikringsgodkjent overspenningsvern kan dette også være med på å redusere forsikringspremien din.

I tillegg bør du selvfølgelig også sørge for å ha nødvendig brannvernutstyr som røykvarslere, brannteppe og brannslange/brannslukkingsapparat tilgjengelig.

En rekke alarmselskaper tilbyr kombinerte innbrudds- og brannvarslingstjenester. Se vår pristest

Når lynet har slått nedLynet trenger ikke slå ned akkurat i din bolig for å gjøre skade. Det kan også forårsake store skader dersom det for eksempel slår ned i en stolpe med strømførende ledninger. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap har følgende tips til hva du bør gjøre når lynet har slått ned:

  • Bruk dine viktigste feilsøkingsinstrumenter: Syn, luktesans, hørsel og sunn fornuft
  • Test at alt elektrisk utstyr fungerer som det skal
  • Støy på radio og TV kan være tegn på skade
  • Sjekk stikkontakter, koblingsbokser, brytere og kabler for synlige skader. Misfarging og/eller brente flekker kan indikere skade. Kjenn også etter om utstyret er unormalt varmt.
  • Hold sikringsskapet lukket. Sjekk at det er tett og isolert rundt ledningene fra sikringsskapet.
  • Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd. Hvis sikringene er ubehagelig varme må du kontakte elektroinstallatør.
  • Sjekk indikatoren på overspenningsvernet.
  • Kontakt elektroinstallatør for å få sjekket det elektriske anlegget og for å få det reparert hvis du oppdager feil som for eksempel at du får elektrisk støt, lyset blinker, det lukter brent eller dersom du har sett gnister eller hørt knitring.