<B>SLIK SKAL DET VÆRE:</B> Når en designer innrømmer nederlag overfor Ikeas instruksjonshefte blir det kunst.
SLIK SKAL DET VÆRE: Når en designer innrømmer nederlag overfor Ikeas instruksjonshefte blir det kunst.Vis mer

Når Ikea blir til Unikea

Disse møblene finner du ikke på ditt lokale Ikea-varehus. Det finnes det mange gode grunner til.

Det har blitt noe av en klisjé å gjenfortelle dagen da hele den relativt lykkelige familien kom hjem fra Ikea etter å handlet flatpakkede bokhyller, klesskap og seng til minsten, en dag som endte i katastrofe allerede samme kveld fordi far begynte å tale i tunger og rope på indiske avguder etter at også fjerde forsøk på å få barnesenga til å henge ihop mislyktes.

Kanskje har den ganske nyutdanna designeren Kenyon Yeh vært akkurat der. Men istedenfor å la seg frustrere av at virkeligheten ikke stemmer med bruksanvisningen, kastet han tegningen og lot virkeligheten tale for seg selv.

Dette er nemlig Ikea-møbler slik du aldri har sett dem før, og Yeh gjør det med fullt overlegg.

Les også: Full pott for Ikea

Unikt

Møbelserien har fått navnet UNIKEA, og består foreløpig av fire konstruksjoner - Lopa, Kenn, Dalt og Bria. Yeh har gått til anskaffelse av kjente Ikea-produkter, og deretter, etter å ha kastet instruksjonensheftet, satt dem sammen etter eget forgodtbefinnende. Den kunstneriske friheten tillater at han legger til noen føtter der eller en lampe her, men ellers er dette altså de samme materialene du finner i en vanlig flatpakke.

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Hensikten er å skape "personlig identitet med utgangspunkt i allment utbredt ensartethet", som nok enkelt kan tolkes som en kritikk av det Yeh åpenbart mener er en ensretting fra blant annet Ikeas side.

- Prosessen er frigjørende og skaper en uendelig rekke muligheter i møtet med flatpakkemarkedet, skriver Yeh på sine hjemmesider.

Produktene bygges på bestilling, og prisene ligger på mellom 130 og 190 pund, eller 1200 og 1700 kroner.

Annen hacking

DinSide.no har tidligere skrevet om såkalt Ikea-hacking, slik det blant annet framstår på bloggen med det presise navnet Ikeahacker.

Her finnes en utrolig mengde alternative møbler, som alle tar utgangspunkt i ferdige pakker kjøpt fra den svenske møbelgiganten, men som så har blitt modifisert for å tilpasses brukernes spesielle behov.

De fleste bidragene inneholder instruksjoner om hvordan du går fram for å forandre på ferdigpakkene, som denne pussige bordvasen, inkludert hva du trenger av verktøy og eventuelt ekstrautstyr.