Støv og bakterier i kosedyr

Når gjorde du dette sist?

Glemmer du det, kan kosedyrene i verste fall gjøre barna syke.

LUFT BAMSENE: Kosedyrene på barnerommet bør både luftes og vaskes oftere enn du kanskje tror. Foto: Kai Gustavsen / NAAF.
LUFT BAMSENE: Kosedyrene på barnerommet bør både luftes og vaskes oftere enn du kanskje tror. Foto: Kai Gustavsen / NAAF. Vis mer

De er søte, myke og morsomme å leke med.

Men er det én ting vi ofte glemmer, så er det at barnas kosedyr også er noen skikkelige støv- og bakteriesamlere.

- Kan gjøre barna syke

- Barnas kosebamser kan inneholde masse skitt og bakterier da de blir dratt rundt på gulv og mistet i bakken og deretter puttet i munnen. Så, ja, barna kan bli syke de, sier Grethe Amdal, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Kosedyr som tas med overalt og som ikke blir rengjort, vil potensielt være bakteriebomber, mener Amdal.

Men har du tenkt på hvor ofte du egentlig prioriterer å rengjøre barnas kosedyr?

Mange av oss vil nok kanskje svare at det er noe vi gjør svært sjelden, kanskje aldri.

Ifølge Amdal bør favorittdyrene vaskes etter hvor møkkete de er, og da kan behovet gjerne være hver uke.

- Ellers kan det være lurt å vaske de andre kosedyrene minst fire ganger i året, sier hun.

Slik vasker du kosedyrene

Vask reduserer støv, allergener, midd, bakterier, matrester og kroppsvæsker. På 60 grader dør mikroorganismer og midd, skriver LHL Astma og allergi på sine sider.

Kosedyrene bør rengjøres på følgende måte:

  • Vask på lavere temperatur (30-40 grader) hvis kosedyret ikke tåler 60 grader
  • Overømfintlige bamser kan håndvaskes
  • Legg bamsen i vaskepose for å unngå at deler løsner
  • Bruk skånsomt vaskemiddel, ullvask kan være bra
  • Bamsen må være helt tørr før den tas i bruk (forsiktig tørking i tørketrommel, gjerne i vaskeposen)

Heng ut bamsene

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Astma- og Allergiforbundet, mener at det viktigste er å ta alle kosedyrene ut fra barnerommet fra tid til annen:

- Det er viktig at mor og far sjekker «helsetilstanden» på kosedyrene en gang imellom, for å se om det er behov for en omgang i vaskemaskinen eller om det holder med en luftetur på klessnora. Luft kosedyrene på dager med sol, vind eller kulde. Med lav temperatur vil midd dø, tipser Gustavsen.

Ikke glem barnerommet

Boligen blir naturlig nok oftere og mer skitten med småbarn i hus. Men i en travel hverdag, prioriterer man gjerne å vaske over de «viktigste» rommene i huset, som bad og kjøkken. Kanskje rengjør vi ikke barnerommene ofte nok.

Men barnerommene bør komme høyt opp på prioriteringslista, ifølge Amdal:

- Det er viktig å prioritere barnerommet da det ofte også brukes til lek i tillegg til soving. Leker som ikke er CE merket kan inneholde miljøgifter. Badeleker som ikke blir tørket, kan få muggsopp. Alle disse momentene vil påvirke innemiljøet på barnerommet. Er det i tillegg veldig skittent på rommet og det ikke rengjøres regelmessig, vil det føre til et usunt inneklima. I verste fall kan det føre til astma og allergi, sier hun.

Gustavsen anbefaler deg å være nøye med å støvsuge barnerommet. Ikke bare gulvet, men også alle hyller, boktopper og esker der støvpartikler kan lande.

- Ta en god sjekk der hvor bamsene ligger. Dersom det har blitt hull i noen av dem, kan også fyllstoffet løse seg opp og blir en del av støvet i rommet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!