Når er det for sent å plante ut blomster?

Velger du riktige planter, kan du plante hele sesongen.

<b>PLANTE UTE?</b> Enkelte planter og blomster tåler mer kulde enn andre. Men velger du planter etter været, kan du plante hele sesongen. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIX
PLANTE UTE? Enkelte planter og blomster tåler mer kulde enn andre. Men velger du planter etter været, kan du plante hele sesongen. Foto: SAMFOTO/NTB SCANPIXVis mer

Sommeren er godt i gang, og mange har fortsatt ikke fått planter i jorda. Det man spør seg om da, er: Er det for sent?

Nei, sier ekspertene. Det gjelder bare å velge riktige planter.

Les også hvordan du får fin hekk

Du kan plante hele sesongen

Ifølge innkjøper Kari Brekke i Mester Grønn er det aldri for sent å plante ut, så lenge man tar hensyn til hvor i sesongen man er.

KALDT? Velg blomster som tåler lave temperaturer. Foto: JOHNER/NTB SCANPIX
KALDT? Velg blomster som tåler lave temperaturer. Foto: JOHNER/NTB SCANPIX Vis mer


- Sesongen og sortimentet varierer gjennom våren, sommeren og høsten, forteller hun. Og legger til at det er forskjellige krav til temperatur fra plante til plante.

Vil du unngå bekymringer knyttet til temperaturer og mye stell, kan prydgress og terrassepalmer være et godt alternativ.

- Det er spesielt de hardføre palme-variantene som Phoenix og Etna som har slått an i det siste. Sistnevnte tåler ned til 12 minus, sier Brekke.

Gartner Hilde Poppe i Plantasjen anbefaler også å plante ut busker som ikke er så avhengige av riktig temperatur, og som dermed kan plantes ut i løpet av hele sesongen.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi brukte en helt ny type plantejord - av kokos!

Disse tåler litt kulde

Er det kjølig om natten, kan du velge eksempelvis Viola, Narcisser, Helleborus og løkplanter.

- De tåler noen minusgrader uten å ta skade, ned til 5-7 minusgrader, forteller Brekke.

Andre robuste planter, som tåler ned til 1-3 grader i perioder om natten, er ifølge Brekke Lavendel butterfly, Campanula, Betulia, margeritter, tusenfryd og mange nellik-varianter.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha bleier i blomsterkassene

Klart for sommerblomster


Klassiske sommerblomster tåler derimot ikke minusgrader, men nå når vi har passert 17. mai, bør det gå greit å plante ut disse de fleste steder i landet, ifølge Mester Grønn.

Hilde Poppe anbefaler blant annet følgende blomster når nattetemperaturen er god: Spanske margeritter, margeritter, pelargonia, lobelia, hortensia, tagetes og surfina.

Det du bør vente med til varmen har satt seg ute, er urter, grønnsaker og salat, som er av de mest temperaturømfintlige. Dette bør være det siste man planter ut når varmen virkelig har kommet for å bli.

Få planter i jorda om høsten

Syns du det er mye stress med å få blomstene i jorda nå, kan du drøye det til høsten, som ifølge gartner Holde Poppe er en fin tid for planting av alt fra lyng og busker til stauder som asters og frilandskrysantemum.

- Eller man kan sette løk på høsten som gleder neste vår, råder Poppe.

LES OGSÅ: Disse plantene egner seg på balkongen