Når det klukker i vasken

Når vasken lager rare lyder - hva skal du gjøre?

Når sluket klukker er det noe det vil fortelle deg... Foto: Brynjulf Blix
Når sluket klukker er det noe det vil fortelle deg... Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å få vann ut av huset er like viktig som å få det inn, og det bør helst skje uten komplikasjoner og egne inngrep. Siden vannet som skal ut sjelden er rent, men brukes som transportvei for alskens store og små rester, er det egne mekanismer og løsninger som skal sørger for at dette skjer på en behagelig måte.

Men noen ganger gir vasken fra seg lyder som tyder på at ikke alt er som det skal. Det klukker, bobler og gulper etter at vannet har rent ut av vasken, noen ganger i såpass lang tid at enkelte blir bekymret.

Hva er det som skjer?

Når vann skal ut av huset må det gjennom sluket, så ned i vannlåsen, og videre ut gjennom diverse bend og forgreninger, til det til slutt kommer til det store avløpsrøret som kalles soilen.

Dimensjonene på avløpsrørene er mye større enn vannrøret som kommer inn i huset. De er såpass store for at de uten problemer skal kunne tømme vaskene, toaletter og badekar samtidig selv om du setter kranene på fullt. Derfor er det alltid god plass når vannet renner gjennom avløpsrøret.

Da hører du ikke noe annen lyd enn at vannet renner ut i en relativt jevn strøm.

Men hva er galt når det klukker i sluket?

Vi stiller dette spørsmålet til rørlegger Tommy Jansen, som svarer:

– Når det kommer klukkelyder fra sluket er dette et varsel om at avløpet er i ferd med å bli tett. Et eller annet sted er det så trang passasje at vannet fyller opp røret et lite stykke oppover. Da kommer det luftbobler på vei opp når vannet renner ut, og det er når disse boblene kommer opp av overflaten at klukkelyden lages.

– I noen sjeldne tilfeller kan det være tett i luftingen av soilen, som sitter på taket, men det er svært sjelden. Som regel er det ganske enkelt at det er i ferd med å danne seg en propp i avløpssystemet.

– For å løse problemet må du sjekke vannlåser og rørbend på vei mot soilen. Har du mulighet for å spyle er det best, stakefjær er også en god løsning.

Vannlåsen må renses og rørbend innenfor bør også få en omgang i blant. Foto: Brynjulf Blix
Vannlåsen må renses og rørbend innenfor bør også få en omgang i blant. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Pass på kjemien

Kjemiske midler er også et alternativ, men disse kan også skape andre problemer, særlig de mest giftige. Folk skyller gjerne for lite etter bruk av slike, og da kan det danne seg enda mer gjenstridige propper.

I rørleggerforretninger selges gjerne midler som Mudin, som er mer skånsomme mot rør og miljø.

Les også: Rengjør sluket

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!