En liten skvett med låsolje kan være akkurat det du trenger når det har lagt seg is rundt bevegelige deler. Foto: Brynjulf Blix
En liten skvett med låsolje kan være akkurat det du trenger når det har lagt seg is rundt bevegelige deler. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Når det iser i snøfreseren

En blanding av uflaks og manglende stell skaper problemer, men løsningen er enkel.

Blant de redskaper som er kjekkest å ha er snøfreseren ganske høyt på lista. Den kan i beste/verste fall redde liv, ved å spare stressede kontorister fra overbelastende arbeide i kalde, mørke morgentimer. Slikt kan i verste fall føre til hjerteslag.

Men det forutsetter at snøfreseren fungerer. At motoren starter og at alt av sveiver, hendler og spaker er bevegelige og gjør det de skal. Det gjør de ikke alltid.

Vanlige problemer med snøfresere

Blant de vanligste problemene med snøfresere er ising og tilfrysing. Årsakene til dette er som regel at man ikke har børstet maskinen ren før man setter den bort. Hvis temperaturen stiger smelter snøen som ligger i kriker og kroker, men hvis det så blir kaldere før alt har rent bort, så samler det seg is i mange av disse krikene og krokene.

Dermed kan du risikere at bevegelige deler ikke lenger lar seg bevege, og da blir det vrient.

Les også: Slik gjør du snøfreseren klar for sesongen.

Utsatte steder

Hvilke steder som er mest utsatt for isdannelse variere fra maskin til maskin. Det varierer også fra eier til eier, hvordan maskinen blir stelt med, og ikke minst hvordan den blir oppbevart.

Det er flere smådeler som kan fryse fast på en snøfreser. Foto: Brynjulf Blix
Det er flere smådeler som kan fryse fast på en snøfreser. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men problemområdene er der hvor det er deler som beveger seg mot hverandre, som blir blokkert av is når snø smelter og fuktigheten senere fryser til is.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et klassisk område er der hvor sveiva til retningen på utkasteren møter tennene på flensen til utkasterrøret. På mange maskiner ligger dette åpent og vendt oppover og her samler det seg lett mye.

Adre utsatte steder er det wire fra håndtak og hendler kommer ut, og ved trinser og gjennomføringer.

Mange bevegelige deler sitter utsatt til for snø og is. Foto: Brynjulf Blix
Mange bevegelige deler sitter utsatt til for snø og is. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den enkle løsningen

Man kan bruke et eller annet spisst verktøy og forsøke å hakke vekk isen, eller hente hårtørrer eller varmepistol og tine vekk isen.

Les også: Tid for snøfreser

Men det finnes et veldig enkelt og anerkjent middel for fjerning av små menger problem-is:

God gammeldags låsolje.

En liten skvett på strategiske steder og en liten dose tålmodighet, og en ny skvett og litt mer tålmodighet - så løser både problemet og isen seg.

En liten skvett med låsolje kan være akkurat det du trenger når det har lagt seg is rundt bevegelige deler. Foto: Brynjulf Blix
En liten skvett med låsolje kan være akkurat det du trenger når det har lagt seg is rundt bevegelige deler. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Å røske og dra i mekanikk, særlig når den er kald og har plastdeler, det kan skape flere problemer enn det løser.