Når bør du selge boligen din?

Det er mange faktorer å ta med i beregningen.

Vinter, vår, høst eller sommer?  Foto: Per Ervland
Vinter, vår, høst eller sommer? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Husk at boligkjøperne tar ikke ferie. Kommer drømmeboligen, handler de.Terje Buraas, Postbanken Eiendom / Eff»


- Historisk sett øker boligprisene mest på begynnelsen av året, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsforbund (NEF) da han la frem positive tall fra meglerbransjens boligprisstatistikk for april.

Betyr det at dette også er den beste tiden å selge på - og at toget nå har gått dersom du ønsker høyest mulig fortjeneste på boligsalget?

- Hvis målet er å få mest mulig, eller høyest mulig pris - for å få mest mulig kontanter, er det første kvartalet den perioden man har størst prisvekst. Det kommer av at det er få eiendommer til salgs, og stabil kjøpemasse, sier Terje Buraas, styreleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) til DinSide.

- Kjøper og selger du i samme marked, spiller det ikke så stor rolle om prisene stiger lite eller  mye, sier Terje Buraas i Postbanken Eiendom.  Foto: Postbanken Eiendom
- Kjøper og selger du i samme marked, spiller det ikke så stor rolle om prisene stiger lite eller mye, sier Terje Buraas i Postbanken Eiendom. Foto: Postbanken Eiendom Vis mer


Det er imidlertid liten grunn til å fortvile. For selv om prisveksten flater ut resten av året, betyr ikke det at boligprisene faller.

- Prisene som du oppnår i april-mai holder seg ut året. Det går gjerne litt ned i ferieperioder, men det kan være tilfeldig, sier Buraas, og legger til: - Situasjonen for mange er uansett at man selger og kjøper i samme marked. Da spiller det jo ingen stor rolle om boligprisene stiger mye eller lite.

Hvor mye er boligen din verdt?
Finn ut med vår boligpriskalkulator

Slik går boligprisene

I figuren under kan du se utviklingen i kvadratmeterpriser for alle boliger, måned for måned, siden 2003. Merk at kurven i de litt vanskelige årene 2007 og 2008 skiller seg ut, da vi opplevde negativ boligprisutvikling på høsten.

Kurven er brattest på begynnelsen av året, og gjør også et markant hopp fra juli til august.  Foto: NEF, Eff, Finn.no og Econ Pöyry
Kurven er brattest på begynnelsen av året, og gjør også et markant hopp fra juli til august. Foto: NEF, Eff, Finn.no og Econ Pöyry Vis mer


Selge og kjøpe i samme marked

Skal du selge boligen din, er sjansen stor for at du også skal kjøpe bolig. Husk da at du kjøper og selger i samme marked. Skal du nedover - i størrelse og pris, vil det da kunne lønne seg å selge når markedet boomer, mens det kan lønne seg å vente til det tar en liten dipp, dersom du har planer om å bevege deg oppover på eiendomsstigen.

- Det er ingen tvil om det, men samtidig blir dette veldig teoretisk, sier Buraas. - For skal du kjøpe - vet du aldri når drømmeboligen dukker opp. Når du finner den, da handler du.

Ifølge Buraas er prisutviklingen såpass lav fra måned til måned, at det å sitte og vente på en eventuell prisboom med mellomfinansiering ikke vil lønne seg. - Rentene her vil spise opp eventuell prisvekst, sier han.

Samtidig er det dumt å selge for billig.

Is i magen? Vente?

Samtidig kan det lønne seg å vente med å selge, dersom du ikke oppnår ønsket pris på boligen din. Vi har tidligere regnet på hvor lenge det lønner seg å ha is i magen - og vente til du får solgt boligen til prisantydning, i stedet for å dumpe den til noen ti- eller hundretalls tusen kroner under forventet pris.

For eksempel kan du sitte på en bolig til 1 million kroner i inntil 20 måneder før du taper på det, i forhold til å selge den til 50.000 kroner under takst.

I regnestykket har vi blant annet forutsatt fullfinansiering av usolgt bolig, og effektiv rente på fire prosent.

Dette forutsetter selvfølgelig også at du får mellomfinansiering av banken og at du får solgt boligen til prisantydning.

Les mer: Hvor lenge kan du ha is i magen?

Hus eller leilighet?

Hvilken type bolig du har kan også ha betydning for når du bør selge boligen din.

- Det er objektstyrt, men vi ser at mange huseiere ønsker å kjøpe leilighet når det er en halvmeter snø ute, mens markedet for boliger med hage kan være best når hagen er fin, sier Buraas, og legger til: men merk at dette er mest aktuelt dersom hagen din er spesielt fin. Det er veldig avhengig av objektet.

De fleste er imidlertid opptatt av helt andre ting, som ikke styres av årstidene: Beliggenhet.

Beliggenheten kan du ikke styre, men det kan likevel gi boligen din det lille ekstra som kan bidra til et godt salg. Les mer om boligens X-faktor her.

Når tilbudet er størst

Mai og august er de to store visningsmånedene. Her kan du se antall boligannonser på Finn.no de siste fem år.  Foto: Per Ervland/DinSide
Mai og august er de to store visningsmånedene. Her kan du se antall boligannonser på Finn.no de siste fem år. Foto: Per Ervland/DinSide Vis mer


Statistikk fra Finn.no viser at aktiviteten på boligmarkedet når en topp i mai, før det gjør et dykk i fellesferien. Høsten er også het, og spesielt i august er tilbudet stort, historisk sett.

Men ifølge Buraas trenger du likevel ikke være redd for at boligen din skal drukne. Dagens boligkjøpere er sofistikerte og har gode hjelpemidler.

- Jo flere som er i markedet, jo vanskeligere er det å få vist frem akkurat din eiendom. Men med søkemotorene som er i dag, fanger de aktive opp spennende boliger uansett, sier Buraas og avslutter:

- Husk at boligkjøperen tar ikke ferie. Kommer drømmeboligen, handler de.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!