Nært, varmt og uintellektuelt fra Ikea

I dag viser Ikea fram nye produkter i PS-serien. Her er ekspertenes dom. Hva synes du?

- STOL... Med et par strøk beis eller maling gjør denne stolen seg godt, men hvorfor alle disse skruene over alt? (Sitat: Halvor Bakke, interiørekspert)
- STOL... Med et par strøk beis eller maling gjør denne stolen seg godt, men hvorfor alle disse skruene over alt? (Sitat: Halvor Bakke, interiørekspert) Vis mer

IKEA PS – den uendelige designhistorien. Med PS-kolleksjonen ønsker Ikea å fortelle en historie om identitet og filosofi, en historie der demokratisk design har blitt satt i sentrum.

- Sammen med en rekke designere har Ikea latt seg inspirere av tradisjonelt håndverk og gamle tradisjoner, sier Jonas Stokke, industridesigner og foretningsutvikler ved StokkeAustad designkontor, til DinSide.

Resultatet er en enkel og økopreget designkolleksjon.

Back to the roots!

- De nye produktene preges av en grovere tilnærming og et lekent søk etter et slags urdesign. Ikea har gjort et forsøk på distansere seg fra typisk fabrikkproduksjon. Og målet med designet er at forbrukerne skal føle en nærhet til Unicef-programmet som de jobber med, sier Stokke.

Han synes imidlertid ikke at det er helt vellykket. - På noen av produktene fører denne tilnærmingen til at man sitter igjen med en følelse av ubegrunnede påfunn, der estetikken forfølges uten noen større forankring i hverken funksjon eller verdi.

Les mer om StokkeAustad på DinSide

- Uintellektuell

Svein Gusrud, professor i møbeldesign ved KHiO, har 35 år bak seg som utøvende møbeldesigner.

- Kolleksjonen fremstår som nær, varm og uintellektuell. Det motsatte av hva som ellers finnes av såkalte designmøbler i dag. Det er enkelt å ta stilling til Ikea-produktene ved å like-ikke like - ha bruk for eller ikke bruk for, sier Gusrud.

Han peker også på det viktige i bygging av produkters verdikjede, en prosess han mener Ikea har lykkes med.

PS-kolleksjonen 2009

Hva synes du? (Avsluttet)
Miss(48%) 166
Bryr meg egentlig ikke(33%) 116
Hit(19%) 65
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Bygging av en verdikjede fra begynnelse til slutt i form av : design – produksjon – markedsføring og salg er en forutsetning for at et designbudskap skal nå helt frem til sluttbruker, sier Gusrud. - Kjeden blir aldri sterkere enn det svakeste leddet. Basert på svensk sosialdemokratisk nøkternhet, har IKEA lykkes i å etablere verdensomspennende kontroll av hele verdikjeden.

Dette er helt i tråd med hva trend- og innovasjonsbyrået Bengal tror vi vil få se mer av i året som kommer. Les mer her:
Slik vil de fange deg nå

I tillegg er den svenske møbelkjeden en ener på et viktig område, spesielt i tider da folk prøver å være økonomisk ansvarlige: - Prisen er udiskutabelt den laveste på markedet, så dette er et ikke-tema, sier Gusrud.

Interiørdesigner Halvor Bakke har kommentert seks av de 70 produktene fra PS-kolleksjonen for oss. Se produktene og hva Bakke synes i bildekarusellen under!

Hva synes du? Hit eller miss? Stem over, eller diskuter

IKEA vil tilbake til røttene. Den nye kolleksjonen preges av tradisjonell håndverk og gamle tradisjoner.
- HVIT BENK!! Er forelsket allerede!! Få den inn i alle sommerhus, SPA-avdelinger, venterom i HELE NORGE!!!!
- RØD STOL... Er dette en spøk?? Hagemøbler goes design? Eller skal det være en festlig kontorstol? Nei, dette var ikke mye spennende. Ser ut som noen har prøvd å være kreative, men ikke fått det til.
- Rødt rutet teppe til å bli svimmel av...
- LØVETANNLAMPEN... Jeg løper og kjøper nå!! Fantastisk vakker!!!
- ...og INDIA teppet... Vel, havner nok i billigkroken ganske fort! Eller på et barnerom som trenger oppussing!
- STOL... Med et par strøk beis eller maling gjør denne stolen seg godt, men hvorfor alle disse skruene over alt? (Sitat: Halvor Bakke, interiørekspert)


DinSide er tilstede på lanseringen av kolleksjonen i dag, og kommer tilbake med mer.