Påskedrømmen? 30.000 norske husholdninger har planer om å kjøpe hytte, viser tall samlet inn denne måneden.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Påskedrømmen? 30.000 norske husholdninger har planer om å kjøpe hytte, viser tall samlet inn denne måneden. Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Nå vil vi kjøpe hytter

30.000 husholdninger har planer om å kjøpe fritidsbolig.

Er drømmen en hytte på fjellet? Da er du ikke alene. Til tross for finanskrisen, øker interessen for å kjøpe fritidsboliger. Boligmeteret for mars viser at 30.000 norske husholdninger har planer om å kjøpe hytte.

Dette er en oppgang på seks prosent fra samme tid i fjor, men en nedgang på nesten ti prosent fra andre kvartal i 2007. BoligMeteret er utarbeidet av MakroSikt for Eiendomsmegler 1.

Hvor mye er hytten egentlig verdt?

DinSides Hyttetakstkalkulator

Tilbud og etterspørsel

Det er fortsatt mange fritidsboliger til salgs – like mange som i fjor. Veksten ser ut til å ha stoppet opp, ifølge Makrosikt. Etter en topp på i underkant av 4.000 ledige fritidsboliger på finn.no i fjor, har tilbudet stabilisert seg på i underkant av 3.000 fritidsboliger.

Odd Nymark, daglig leder i Eiendomsmegler 1 er optimistisk.

- Den rentenedgangen vi nå har fått, og de signalene sentralbanken sender ut i forhold til videre utvikling, gjør at vi er langt mer optimistiske til hyttemarkedet fremover, sier Nymark til DinSide. - Det er ingen tvil om at eiendomshandel er veldig sensitivt i forhold til rentenivået.

I tillegg har hytteprisene falt endel fra toppen, selv om de ifølge eiendomsmegleren ikke har falt like mye som en kanskje skulle tro. De fleste norske hytteeiere har rett og slett så god råd, at de ikke må selge når markedet går nedover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er de færreste som eier hytte som er nødt til å selge. Og det er jo først når man er nødt til å selge, at man er villig til å selge til en lavere pris.

- Det er sjelden at skambud blir akseptert, sier Nymark, og presiserer: Svært sjelden.

Dette vises tydelig i statistikken over solgte fritidsboliger. I tredje kvartal i fjor falt salget av fritidsboliger med 15 prosent. Mens salget av fritidsboliger i fjerde kvartal i fjor, var ned 24 prosent i forhold til samme kvartal året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning var på 2,4 millioner kroner. Oslo hadde den høyeste snittprisen per omsetning, med 3,8 millioner kroner i fjerde kvartal 2008.

Så mye koster det deg å ha hytte

Fortsatt prisfall

I Boligmeterets prognoser fra første kvartal i år, skriver MakroSikt at de regner med at prisfallet på fritidsboliger som startet i fjor høst, skulle fortsette godt ut i 2010.

- Det er rekordmange fritidsboliger til salgs for årstiden og langt de fleste forbrukere mener at prisene skal være lavere om et år enn de er nå. Kjøperne forventer prisavslag og det blir et press nedover på prisene.

Videre heter det at prisnedgangen nok kan bremses av at selgere ikke ønsker å selge til lavere priser, og at rentefallet har bidratt til at færre må selge. Men dette kan snu, med økt arbeidsledighet.

- Rentefallet gjør jo at kapitalkostnadene ved et hyttekjøp blir lavere. De som er i sikker jobb, kan derfor gjøre gode kjøp i året som kommer, konkluderer MakroSikt i analysen.

Les også:

Tjen penger på hytten din

Slike hytter vil vi ha

Selv om prisene har falt, er vi fortsatt kresne når vi skal kjøpe hytte. Ifølge Nymark, er det "folkehytta" som selger. Med det mener han hytter i prisklassen 1,5 til 3 millioner kroner, litt avhengig av hvor i landet man er.

- Det er forskjell på folkehytta nå og på 60-tallet. Nå skal det være med innlagt strøm, vann og kloakk for å være attraktivt, sier Nymark.

De mest populære hyttene finner vi i kjøreavstand fra de største byene. Når det gjelder skisteder er det særlig hytter som ligger 2-3 timer fra Oslo som får høyest pris, for eksempel Lillehammerområdet med Hafjell og Kvitfjell, Hemsedal og Geilo.

De aller dyreste hyttene og leiligheter i borettslag, er ikke like populære.